реклама

реклама

У залах етнології Черкаського обласного краєзнавчого музею презентовано персональну виставку «МІКРОКОСМОС» черкаської майстрині й художниці Христини Шинкарчук. Виставка підготовлена з нагоди Великодніх свят і представляє роботи авторки у різних техніках і матеріалах.

1 (5)

Традиція писанкарства представлена у більше двох десятках авторських писанок, дві з яких виконані на страусиних яйцях. У представлених графічних творах превалюють жовтий та жовтогарячий кольори, демонструючи сонячну енергетику і весняне пробудження природи. Майстриня перенесла на полотно писанкові орнаменти, зберігаючи динаміку колового руху, що повторює рух по сферичній поверхні яйця-писанки. Твори акцентують поєднання різної символіки: коло, меандр, птах, квітка, трилисник. Привертає увагу робота із стилізованим зображенням риб, що на виставці набуває підсиленого християнського символізму: знак Христа (іхтіс).

1 (2)

Про автора. Шинкарчук Христина Костянтинівна народилась 28 травня 1986 р. в м. Черкаси. Навчалась у Черкаській дитячій художній школі імені Данила Нарбута, Черкаському художньо-технічному коледжі за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво», здобула кваліфікацію «художній розпис». Закінчила вищий навчальний заклад «Кіровоградський інститут регіонального управління та економіки».

Христина – майстер народної творчості, член Черкаської обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України, писанкарка, художниця. Професійно займається писанкарством протягом 15 років. Майстриня – авторка більше п’яти персональних виставок у Черкасах та області, учасниця багатьох колективних виставок і творчих проектів.

1 (4)

Христина – мама трьох дітей, що ніколи не дозволяє залишатися їй у статиці, вона завжди розвивається, пробує себе у новому. «Малювання – це ширма. Малювання – це світло. Навіть у ночі. Малювання – це спосіб втекти від складної реальності», – зазначає художниця.

Куратор виставки – Вікторія Наумчук, завідувач відділу етнології краю.

Марина Бугеря, завідувач відділу науково-просвітницької та виставкової роботи

Фото: Олесь Маланіч

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100