На Центральному ринку Черкас цьогоріч виявили 19 зразків полуниці, де перевищений вміст нітратів. Про це розповіла директорка черкаської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ліля Орленко, пише Суспільне.

31fc83380284279b

Не допустили до реалізації 900 кілограмів продукції.

Фахівчиня розповіла, що перевірки тривають щодня, увесь рік. Якщо знаходять товар із перевищенням нітратів, складають відповідний документ і не допускають цю продукцію до реалізації.

Це стосується не лише суниць і черешень, а всіх продуктів, які проходять через офіційний ринок, додала вона.

"Зараз полуниця пішла масово. Черешні ще так масово немає, а полуниці багато. Тому можемо говорити, що сезон почався", – зазначила Лілія Орленко.

За її словами, за 2020-й рік зафіксували 37 випадків перевищення вмісту нітратів у овочевих та ягідних культурах, до реалізації не допустили 24 тонни овочевих та ягідних культур. Цьогоріч уже виявили 19 зразків такої полуниці. Не допустили до реалізації 900 кілограмів продукції.

Крім вмісту нітратів, товар перевіряють на органолептику, додала Лілія Орленко. Таку перевірку, додала фахівчиня, варто робити і покупцям: звертати увагу на зовнішній вигляд ягоди, чи не гнила вона, не пошкоджена шкідниками.

"Купувати варто не на стихійних, а на офіційних ринках, для того, щоб бути впевненими, що вона пройшла санекспертизу і придатна до вживання", – зауважила фахівчиня.

c809caf669b3060f

Крім нітратів, до забруднюючих речовин відносяться пестициди, важкі метили, мікотоксини, радіонукліди та інші, які на ринках не досліджуються. Причина полягає в тому, що визначення цих речовин потребує спеціального дороговартісного обладнання, вони потребують значного часу визначення, підготовки спеціалістів та відповідної атестації. Тому лабораторії ринків обмежуються тільки визначенням нітратів в ягодах, фруктах і овочах, зазначають в обласному лабораторному центрі.

Там же розповіли і про користь полуниць, вишень і черешень:

  • Полуниця на 85% складається з води. У решту її складу входять сахариди, вітамін С, вітаміни групи В, каротин, фолієва кислота, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, цинк. Крім такого, полуниця містить органічні кислоти (яблучну і саліцилову), клітковину, пектини.
  • Полуниця – засіб для боротьби з авітамінозом. Після зимово-весняного періоду багатьом знайома проблема нестачі вітамінів. Регулярно вживаючи полуницю в сезон цієї ягоди, ви поповните організм вітаміном С, який необхідний для зміцнення імунітету. Фолієва кислота (вітамін В9), якою також багата полуниця, необхідна для профілактики серцево-судинних і шкіряних захворювань.
  • Вишня (як і черешня) – природне джерело корисних антиоксидантів. Крім того, в цих ягодах є наступні мінерали та вітаміни: калій, залізо, мідь, фолієва кислота, С, РР, А, Е, Н, В1, В2, В6.
  • Важливо: вишню краще їсти після основного прийому їжі, приблизно через годину. У її складі є органічні кислоти, тому не варто вживати вишню на порожній шлунок. Рекомендована денна порція в сезон для дорослої людини – 250-300 грамів. Саме така кількість дає можливість поповнити вітамінний запас та відчути корисні властивості вишні.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Полуниці 11.06.2021 20:57
Зовсім ниці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 клубникёр 11.06.2021 09:30
Если она Лиля, а не Лилия, то что там может быть серьёзного в её заявлениях.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100