реклама

реклама

АТОвці і волонтери Черкащини сьогодні провели засідання з приводу проблем із виділенням земельних ділянок учасникам військових дій на Сході України.

1623831943849

Волонтерка Оксана Циганок зауважила, що в 2020 році Держгеокадастр надав дозвіл на розробку документації по земельних ділянках, а в грудні 2020 року землі, де є в наявності розроблена документація, передані в ОТГ. І ці ділянки тепер виставлені на аукціон.

Черкаська волонтерка згадала цитату одного ветерана війни, який сказав, що «в нього опускаються руки, коли нас кидає наша держава».

Уповноважений Ради ветеранів по Черкаській області, учасник бойових дій в Афганістані і війни на Сході України 2014-2015 років Олександр Тіхонов каже, що є і позитив. Так, Новодмитрівська ОТГ пішла назустріч і затвердила ці документи, тобто є і позитив зрушення в справах. І сім'ям загиблих, і учасникам АТО таки йдуть назустріч та затверджують документи на виділення земельної ділянки.

Водночас Олександр Тіхонов зазначає, що є і ряд проблем. Коли Держгеокадастр перевіряв проекти, то відмовляв, бо немає повноважень на ділянки.

«Як би ми цю структуру недолюблювали, але там є професійні люди. Зауважень до нашої документації, до проектів у них не було. Але згодом землі передали в ОТГ, нам довелося везти документи в земельні відділи об'єднаних громад. Деякі ОТГ кажуть, що не зобов'язані доповідати, коли в них сесія, або в них немає часу.... А минають місяці...» – розповідає колишній АТОвець.

Згодом Олександр Іванович зайшов на сайт аукціонів і побачив там всі ділянки.

– І як це? АТОвці заплатили за документацію, а ОТГ використали ці документи, просто виставили на аукціон земельні ділянки… У мене нема слів, – каже Олександр Тіхонов.

Уповноважений ради учасників АТО Черкащини обурюється, що займається цим з листопада 2019 року, і станом на тепер зараз 200 АТОвців кинуті в області (ті, що мають проплачені документи на землю, але не отримали нічого). По країні загалом кинуто людей на 320 млн грн. Це мається на увазі, що атовці пооформляли договори, витратили кошти, але нічого не отримали... А ще ж є ті, хто недооформив документи, взагалі не подав їх. І серед цього процесу раптом держава передає повноваження по землі в ОТГ, чим збиває процес. І ОТГ просто відмовляються давати землі навіть за наявності технічної документації.

АТОвець Сергій Даценко, який якраз оформив всі документи, розповідає, що отримував лише відмовки. Водночас документація коштує в межах 3 тисяч гривень, враховуючи, що як для учасника АТО чинні пільги. Врешті, документи є, а землю ніхто не виділяє. Як тепер бути, він не знає. Звернення до всіх інстанцій даремне.

Віктор Биченко, учасник Революції гідності, два роки тому документацію розробив і весь цей час лише чекає...

При цьому учасник АТО Сергій Лугеря обурюється, що це впливає і на хлопців на Сході, які зараз не розуміють, що отримають потім, коли повернуться.

«Не всі воювали за землю, але треба розуміти, що є малозабезпечені люди. Хто з села, той може ще в ОТГ домовитися, а хто з міста – не може. Люди не знають, як бути, скільки разів виїжджають по структурах, а ділянки не отримують», – каже Сергій Лугеря.

1623832380494

Олександр Тіхонов зазначає, що представники держави мають діяти за законом, а не водити людей за ніс.

Ігор Зайчук, ветеран полку «Азов», каже, що, окрім землі в ОТГ, є питання і щодо виділення землі в місті.

«Бачимо вибірковість чиновників – кому дають, а кому ні. Сьомий рік війни, до нас мають прийти чиновники і сказати, що землі не буде, тож треба розробити механізм дій. Розробити тристоронню угоду, видавати квадратними метрами. Це як приклад механізму порозуміння. І хлопці зараз шукають ділянки, приходять на сесію, а на ту землю вже інші учасники АТО претендують. Це некрасиво. Проблема значна, це може, врешті, десь прорватися. Що нам робити? Їхати всім по ОТГ дивитися, кому там віддали її? А у Черкасах? Тут дають своїм забудовникам. Прийде скоро і великий дерибан полігону в Черкасах, якщо учасники АТО і там не отримають ділянок, то вже не уявляю, що буде. Знаю, що створена комісія з учасників бойових дій, щоб вирішити питання», – обурюється Ігор Зайчук.

Голова спілки АТО Канівського району запропонував провести загальні збори в країні, запросивши міністра АПК, щоб пояснив, у чім річ. Бо немає ніякого контролю на всіх рівнях.

Юристка Оксана Лук'янченко підсумовує, що слід звертатися до суду і вимагати через судові рішення виконувати владі свої повноваження.

Оксана Циганок зазначила, що сьогоднішнє засідання можна вважати спільним зверненням від ветеранів і волонтерів до президента України, уряду, влади міста й області розробити прозорий механізм отримання землі для захисників. Окрім того, слід вимагати внести зміни в законопроекти, щоб АТОвець, який оформив землю, мав першочергове право на неї. І це треба зробити до 1 липня, бо після законодавчих змін АТОвці бояться, що землі взагалі не побачать.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 іkzi 18.06.2021 12:00
Цитую КАТЯ:
Чому наші діди захищали Батьківщину від фашизму і не чекали, що їм за це повинні виділити землю. Вони просто йшли за майбутнє своїх дітей.

Так і є, але якщо держава взяла на себе такі зобов'язання в нашій підтримці, то нехай і виконує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 007 18.06.2021 10:59
Сидить в президії Зайчук, посіпака Кух..чука, який о.........землю поза чергою 11 соток в Мошнах і 6 соток в межах міста Черкаси і плювати він хотів на тих, хто взагалі нічого не отримав. При цьому ніде робить, але за пару років придбав квартиру в Черкасах і нормальний автомобіль. Цікаво, йому не стидно?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 КАТЯ 18.06.2021 09:40
Чому наші діди захищали Батьківщину від фашизму і не чекали, що їм за це повинні виділити землю. Вони просто йшли за майбутнє своїх дітей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Антон 16.06.2021 20:50
Коли в поросячих очах чиновників страх, з ними можна домовитись. Зараз вони бачать лише руки прохачів землі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100