Через сезон активного цвітіння амброзії почастішали звернення людей зі скаргами на нежить та задишку, які з’явилися через реакцію на пилок цієї рослини. Розповіла Суспільному алергологиня обласної лікарні Лариса Страдійчук.

У одинадцятирічної черкащанки Марії, алергія на амброзію. Тому в період цвітіння вона оминає цей бур’ян. Утім, натрапити на нього можна і біля власного будинку, зауважила її бабуся Людмила Яворська:

"Усе мають зрізати, має бути порядок. А це ж воно шкідливе для здоров’я. Переживаємо через це все. Треба прибирати, щоб було чисто в нашому місті".

326473cf686d7483

Наприклад, будинок по вулиці 30-річчя Перемоги обслуговує управлінська компанія "Нова якість". Майстриня підприємства Ірина Коваленко розповіла, що амброзію скошують залежно від її зростання:

"У нас графіка як такого немає. Як тільки травичка підростає, то ми відразу її прибираємо, скошуємо. Також і амброзію. Ділянка, за яку відповідаємо ми, була покошена, а де межі бувають з ОСББ, з іншими організаціями, які не постійно косять і не вчасно, то там бувають зарослі цієї амброзії".

Зарослі амброзії є і по вулиці Чіковані біля крамниць, що розташовані в житловому будинку, розповів черкасець Микола Добровольський:

"Її по місту багато. Треба займатися попередженням і викорененням цього зла. Я алергік і коли цвіте амброзія, то випадають місяці. Життя зменшується відсотків на 70 із цими хворобами".

Черкащанка Оксана Калюжка теж поскаржилась на амброзію:

"Я в Черкасах не була два місяці, тільки повернулася і побачила, що її дуже багато. І треба щось робити. Міській владі треба якось звернути на це увагу".

Директорка одного з магазинів Світлана Сайченко пояснила, що територію цього тижня не встигли прибрати, але попереднього — бур’яни виривали:

"Коли ми бачимо, що певний час ніхто не косить і не вириває, то ми все стараємося своїми силами прибрати. Амброзію не косимо, а вириваємо з коренями та виносимо звідси взагалі".

За словами директора міського управління екології Володимира Гусаченка, за знищення амброзії біля крамниць, багатоквартирних будинків, приватних подвір’їв відповідають їхні власники:

"На територіях прилеглих до підприємств, установ, там, де є балансоутримувач, управитель компанії, відповідають власники цих територій. Усе, що стосується територій, які обслуговуються коштом місцевих бюджетів – це відповідає департамент ЖКК. Тобто на дорогах міста, на безгосподарських ділянках, у разі виявлення скарг громадян".

Як розповів Володимир Гусаченко, про наявність амброзії черкасці можуть повідомляти комунальні служби:

"Черговому по місту за телефоном 15-05 можна залишити. А також, зателефонувавши до управління екології Черкаської міськради в Департамент ЖКК".

Лікарка Лариса Страдійчук розповіла, що помітивши у себе симптоми алергії, варто відразу звернутися до медиків:

"Закладеність носу, чхання, свербіж, водянисті виділення з носа. Якщо це хронічний кон'юнктивіт – то це сльозотеча, свербіж очей. Можуть бути бронхіальні астми. Тоді з’являється кашель, хрипи в грудях. Хвороба знижує якість життя, хвороба викликає виражені слабкості, безсоння, подразливості".

Як зазначила лікарка, алергія на амброзію у людей може виникати до кінця жовтня.

реклама

Коментарі  

 
+12 #2 Смішно 12.08.2021 16:59
Пане Гусаченко , пройдіть 70 метрів від бульвару Шевченка по вул Франка і навпроти школи №6 побачите соток 10 елітної амброзіїї висотою більше метра ! І нікому до цього немає діла ...За що премії по 300 % окладу отримуєте ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #1 Наши дедушки и бабушки 12.08.2021 15:59
Не знали аллергий и прочих подобных болезней. Всё было лечебным. Жевательные смола и гудрон, цветы акации, зелёные абрикосы, кислые жопки муравьёв,.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100