Добровільне об’єднання громад розпочалося без конституційних змін…. Децентралізація досі тримається на численних законодавчих милицях, - пише Андрій Голуб в «Українському тижні» від 20.08.2021. Можливо тому, на XVІ Українському муніципальному форумі, який відбувся наприкінці липня в Одесі, й було обговорено стільки проблемних питань у дев’яти основних сферах діяльності органів місцевого самоврядування: місцеві фінанси, ЖКГ, освіта, соцзахист, охорона здоров’я, місцевий економічний розвиток та містобудування, управління земельними ресурсами та комунальним майном, адмінпослуги та е-урядування, організаційно-правова основа місцевого самоврядування.

index

Серед учасників були і представники черкаських громад. Які ж вони озвучували проблеми? Зокрема, представники сільської і міської громад (Сагунівська і Кам’янська) торкалися таких наболілих тем:

Суть проблеми: Сплата податків підприємствами не по місцезнаходженню, а по місцю реєстрації призводить до суттєвого недоотримання коштів до бюджету громади (зокрема, зарахування податку на доходи фізичних осібне за фактичним місцезнаходженням структурних та відокремлених підрозділів юридичних осіб). Тож громади пропонують внести ряд змін до Податкового кодексу.

Суть проблеми: Недофінансування видатків на забезпечення повної загальної середньої освіти, дошкільної та позашкільної освіти через недостатній обсяг освітньої субвенції та недосконалу формулу субвенції. Тут громади пропонують передбачити належний обсяг освітньої субвенції у Державному бюджеті України на відповідний рік.

Суть проблеми: Приміщення та будівлі медзакладів не всі доступні для маломобільних груп населення. А існуюча фінансова спроможність громад не дає за короткі терміни забезпечити інклюзивність. Тут пропонують внести зміни в законодавство та продовжити перехідний період.

Суть проблеми: Відсутність чіткої законодавчої бази, механізмів та індикаторів для визначення оптимальної мережі закладів освіти для надання повної загальної середньої освіти, а також рекомендації щодо стратегії розвитку освіти в тергромадах. Тут просять громади розробити відповідну державну програму, затвердити державні стандарти, зокрема, визначити норматив по наданню освітніх послуг учням.

Особливо активною виявилася Кам’янська ОТГ. Серед їхніх проблем також такі:

Суть проблеми: Відсутність в ОМС цільового джерела акумулювання фінансових ресурсів на покращення ситуації з безпекою руху на дорогах територіальних громад та встановлення техніки для фіксації правопорушень. Водночас адміністративні штрафи за порушення безпеки дорожнього руху, які трапляються на території громади, зараховуються до держбюджету. Тут громада пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу.

Суть проблеми: Законодавчі ініціативи щодо скорочення стабільних джерел формування бюджетів територіальних громад без визначення компенсаторів таких втрат (надання державою податкових пільг за рахунок доходів громад, наміри скасувати акцизний податок на роздрібний продаж тютюнових виробів тощо). Тут громада просить недопустити вилучення стабільних джерел надходжень.

Суть проблеми: Недостатнє фінансування та недосконалий механізм безкоштовного та пільгового забезпечення медикаментами громадян відповідно до постанови Кабміну. Тут пропонують збільшити фінансування.

Суть проблеми: Постанови, які гарантують пільговий проїзд пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю 3 групи не відповідають законам України, тож тут простять КМУ визнати деякі постанови такими, що втратили чинність…

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100