реклама
Sucurity Police

реклама

099 Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством освіти, міжнародними партнерами і громадськими організаціями розробить законопроект “Про раннє втручання”, який, зокрема, визначить алгоритм дій надання послуги раннього втручання. Про це повідомив заступник Міністра соціальної політики України Борис Лебедцов під час першого засідання Національної Ради з питань раннього втручання.

Послуга раннього втручання – це раннє виявлення командою спеціалістів різного профілю проблем зі здоров’ям та розвитком дитини, вчасне і оперативне надання їй допомоги, що дозволяє знизити інвалідизацію дитини в майбутньому. Вона поєднує медичну, психологічну, соціальну, освітню допомогу та надається насамперед дітям перших років життя.

Борис Лебедцов зазначив, що з прийняттям у вересні цього року плану заходів щодо реалізації Концепції створення та розвитку системи раннього втручання на період до 2026 року перед Мінсоцполітики, МОЗ, МОН та іншими центральними органами виконавчої влади, обласними держадміністраціями поставлена низка завдань.

“Ці завдання можна згрупувати за п’ятьма напрямами: законодавче регулювання надання послуги раннього втручання; фінансування; професійна підготовка фахівців раннього втручання; впровадження в регіонах цієї послуги; інформаційно-роз’яснювальна робота, інформування батьківської спільноти про цю послугу”, – сказав Борис Лебедцов.

Він підкреслив, що особливо важливим питанням є визначення джерел та обсягів фінансування послуги раннього втручання для запровадження її в усіх регіонах України. “Для цього необхідно провести аналіз законодавства щодо фінансування медичних, соціальних, освітніх послуг та підготувати пропозиції щодо фінансування з державного бюджету послуги раннього втручання, як комплексної послуги, яка має медичну, соціальну та освітню складові”.

На важливості фінансування послуги раннього втручання на місцевому рівні наголосили представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

“Через невизначеність механізмів фінансування послуги раннього втручання на державному рівні та неспроможність громад виділяти на це кошти з місцевих бюджетів, діти потрапляють в інтернати”, – зазначила керівник проектів із захисту прав дітей ЮНІСЕФ Олександра Чуркіна.

За словами Радника-уповноваженого Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, розвиток послуги раннього втручання на рівні громади допоможе зробити такі умови в країні, коли дитина буде виховуватися не в інтернаті, а вдома. “Ми маємо проаналізувати, що зробити для того, щоб послуга раннього втручання з’явилася у кожній громаді і дійшла до кожної родини, якій вона потрібна”, – підкреслила Дар’я Герасимчук.

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Борис Лебедцов раніше виконував обов’язки першого заступника голови Черкаської обласної державної адміністрації. Ще раніше був в.о. директора готельного комплексу «Дніпро» і отримав на сесії на горіхи від свободівця Юрія Ботнара за українську мову.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100