реклама

реклама

13 жовтня 2021 р. в Медведівському краєзнавчому музеї НІКЗ «Чигирин» (с. Медведівка, Черкаська обл.) відбулася презентація проєкту «Створення експозиції «Холодний Яр – земля вільних».

13102021_HYar

Проєкт реалізується Благодійним фондом соціального розвитку НІКЗ «Чигирин» в партнерстві з Національним історико-культурним заповідником «Чигирин» в рамках програми «Інноваційний культурний продукт» за підтримки Українського культурного фонду.

Холодний Яр – це унікальне місце, з яким пов’язано безліч історичних подій. Саме тут, впродовж століть, під одними й тими гаслами, з одними з тими ж ідеями люди із однаковими іменами-псевдо боролися, переслідувані загарбницькою владою. Тривалий час українців змушували забути про них, намагалися висміяти та зганьбити, показати злодіями і грабіжниками. Цей проєкт – борг пам’яті людям, які віддали своє життя за волю України. Він має дати відповідь на питання: що означала воля і свобода для холодноярців протягом століть і чим сьогодні ці поняття є для кожного з нас.

IMG_20211013_153500.jpg_1

В рамках реалізації проєкту проводилась інформаційна кампанія в ЗМІ та соціальних мережах по популяризації Холодноярського регіону та просвітницькі заходи, серед яких банерна виставка  «Холодний Яр – земля вільних» – спільний виставковий проєкт УІНП та НІКЗ «Чигирин».

13 жовтня проведено круглий стіл «Українська історія: холодноярський вимір», в якому взяли участь науковці, краєзнавці – дослідники історії Холодноярського регіону, педагоги, викладачі ВНЗ. Серед них – Є. Букет, Б. Галайко, В. Лазуренко, О. Могилов, О. Солодар та ін. Учасники обговорювали питання відновлення історичної пам'яті про визвольну боротьбу в Україні, інновації осмислення ролі Холодного Яру в історії України, особливості створення експозицій, присвячених історії Холодноярського регіону.

Під час заходу було презентовано нову експозицію «Холодний Яр – земля вільних» у приміщенні Медведівського краєзнавчого музею, яка розповідатиме про роль Холодного Яру у становленні Української державності. Експозиція присвячена множинності змістів Холодного Яру – природного об’єкта та місця боротьби за волю і свободу. В ній представлені предмети часів Козаччини, Гайдамаччини та Холодноярської організації. Серед них – портрет Б. Хмельницького з колекції Б. Возницького, двостороння ікона (феретрон) з Миколаївського Медведівського монастиря XVIII ст., чотириствольні пістолі, навершя прапора – тризуб часів УНР, зброя та спорядження часів Холодноярської організації, комплекс речей (сховок), пов’язаних з визвольною боротьбою в Холодноярському краї 20-30-х рр. ХХ ст. Нова експозиція містить і елементи інтерактиву, через які відвідувач музею зможе «доторкнутися» до історії.

IMG_20211013_150448.jpg_1

Під час презентації проєкту було підписано двосторонні угоди про співпрацю між НІКЗ «Чигирин» та 93 ОМБр «Холодний Яр» та НІКЗ «Чигирин» і 3-ім полком  СпП імені князя Святослава Хороброго. Вони передбачають співпрацю по популяризації історико-культурної спадщини України в цілому та Чигиринщини, зокрема у військовослужбовців та солдатів строкової служби, реалізацію спільних проєктів, зокрема допомогу в створенні розділу експозиції музею, присвяченого російсько-українській  війні на Сході.

Експозиція «Холодний Яр – земля вільних»» відновить історичну справедливість щодо увічнення пам’яті борців різних часів за незалежність України у Холодному Яру; стане платформою для презентації історії регіону, новим туристичним об’єктом, що сприятиме розвитку культурно-пізнавального туризму.

IMG_20211012_231324.jpg_1

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Про це повідомляють організатори події.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #1 щука 17.10.2021 18:57
Хто відремонтує дороги в Медведівці? До Суботова геть нема дороги! Ганьба!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100