реклама
Sucurity Police

реклама

Історична будівля чи багатоповерхівка. У Черкасах забудовник вирішив звести чотири будинки в історичному серці міста, на Замковому узвозі. Будувати тут не можна через близькість трьох пам'яток історії. Попри це, у міській раді дозвільні документи видали. Постраждати може й унікальна будівля ХІХ сторіччя. Подробиці дізнавалася журналістка "5 каналу".

6767676

Двоповерхівку на Старобазарному узвозі в Черкасах звів підприємець Куперштейн у ХІХ столітті. Це одна з небагатьох пам’яток на Черкаському Подолі, яка досі збереглася. Краєзнавці кажуть – для Черкас ця будівля мала б стати туристичною пам'яткою.

"Якщо в інших містах є залишки замків, споруд історичних, то в Черкасах цього немає, ми маємо лише місця, де колись це стояло, а те, що ми маємо, залишки цієї забудови кінця ХІХ століття може репрезентувати місто в цю епоху і може бути таким аргументом для туристичної привабливості", – зазначив завідувач відділу історії краю Черкаського краєзнавчого музею Сергій Ганницький.

Сама будівля охороняється законом, і тут жодних робіт вести не можна. А земля довкола неї ще цінніша.

"Ці земельні ділянки належать до категорії земель історико-культурного призначення і розташовані в межах трьох пам’яток археології та в межах заповідної території "Черкаські берегові схили", – наголосила керівниця управління охорони культурної спадщини облдержадміністрації Наталія Осипенко.

За проєктом тут мають звести 4 багатоповерхівки, найвища – на 8 поверхів, а вся територія біля парку перетвориться на зачинений двір. Ця інформація шокувала містян, адже Замковий узвіз – місце відпочинку. Люди хочуть милуватися природою, а не висотками, до того ж будинки можуть перекрити вид із оглядового майданчика. Тут завжди була рекреаційна зона, де житло будувати заборонено. Цільове призначення використання земель змінили, коли затверджували генплан міста, каже місцевий журналіст-розслідувач Артур Чемерис.

"Є корупційна складова і величезний корупційний ризик через те, що ділянка фактично за безцінь була віддана в оренду в 2014-2015 році, вона зараз фактично перебуває в суборенді забудовника. Депутати ідуть йому на зустріч і змінюють цільове призначення на житло", – запевнив журналіст-розслідувач Артур Чемерис.

У міській раді показують карти – кажуть, будинки нікому не заважатимуть. Заступник міського голови переконує, новобудови на історичній території – це краще, ніж хащі, які там є зараз. Мовляв, прибрати територію довкола хочуть саме руками забудовника. Ідея з багатоповерхівками Віктору Беззубенку подобається. До того ж, каже, все законно.

"Всі зміни абсолютно були узагальнені по зверненню громадян, по зверненню підприємців, які розглядалися не один раз, розширеною радою і архітектурною радою, по яких проводилося громадські слухання не один раз", – акцентував увагу заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко.

На узвозі планують звести значно більше, ніж 4 будинки, розповідає власник компанії-забудовника. Частину ділянок уже викупили, як і всі квартири в історичній будівлі. Але поки його долю ще не вирішили. Бо мають необхідні для будівництва дозволи на всі ділянки навколо, крім тієї, що під самим домом.

"Поки в нас немає планів, поки те, що ми купили – той гуртожиток, де живуть наші робітники. Зносити чи не зносити – поки я не знаю, бачу я чи не бачу цей будинок, я бачу, щоб цей кут був вільний", – підсумував власник компанії-забудовниці Андранік Казарян.

За останній рік прокуратура вже відкрила два провадження через спроби цього забудовника вести роботи на місці історичних пам'яток.

Зокрема, в одному з будинків подружжя, яке володіло половиною споруди і відмовилося продавати житло. Минулої зими в мороз забудовник зніс іншу половину будинку. Врешті сім'я таки продала дім підприємцю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

«Блакитний палац» у Черкасах перефарбують у пісочний колір.

Забудовник почав руйнацію стін історичного черкаського будинку.

У Черкасах зруйнували частину столітнього будинку.

Скандальна забудова в центрі Черкас розпочалася.

Як планують забудувати історичну землю під Замковою горою в Черкасах.


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #10 Світлана 09.11.2021 15:14
Треба виходити на вулицю і зносити забудовника разом з його фірмою
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #9 Степанич 09.11.2021 11:32
Пороблено в Черкасах.
Одарича згадують в негативі з його забудовою Театрального скверу.
Бондаренка будуть проклинати за забудову Замкового узвозу.
Недалекі і недолугі мери!
Ніхто не хоче увійти в історію як мер, що діяв на користь громаді.
Бабло перемагає здоровий розум.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #8 Щеплений 08.11.2021 10:19
Зробити загальноміський суботник і прибрати цю історичну територію. Зробити зону відпочинку для містян.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 Подол 07.11.2021 22:30
Продажні шкури правлять бал у місті!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #6 Степанич 07.11.2021 21:44
Гадаєте, висвітлення цієі ганебної теми на 5 каналу щось кардинально змінить?
Бондаренко з Казарянами покаються?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #5 політичне зачення архітек 07.11.2021 18:40
Архітектура і політика взаємноповязані .Одарич програв через проколи в архітектурі .Згадайте ,що перше сказав (тіпа виправдання) путлер після анексії Крима?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+26 #4 Михась 07.11.2021 11:53
Українську Історію охоронятимуть лише ті хто зазнав ціну втрат за Україну. Окупанти Н.Карабаху її точно не боронитимуть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #3 стабилизец 07.11.2021 11:13
пожар или обвал ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+33 #2 Леон 07.11.2021 08:55
Все проплачено,депа тути і інші в шоколаді.
Стоп не може бути!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+29 #1 беззуба архітектура 07.11.2021 08:54
Лисий в окулярах ,як папуга ,повторює слова одного місцевого відомого архітектора,яки й при Одаричі по теле-аналах виправдовував такими ж аргументами забудову скверів,Соснівк и,дніпровських схилів, демонтаж унікальної мозаїки на ДН і т. д.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100