IMG_20211015_123034Медики антивакцинатори - це значна проблема. Це розуміють і в Естонії. Тому тут насамперед акцент на тому, що треба вакциновуватись медикам. Є в закладах спеціальна медсестра, яка відповідає за те, щоб всі були освічені в медицині, всі були на певному рівні в медицині, їздили і вчилися. Є, звісно, тут також брак фахівців. Коли беруть медсестру, вона має пройти 240 атестаційних годин, щоб були толковими.

- Ми розташовані в Таллінні, у найбільшому районі. Ми виграли тендер на державний тендер на вакцинацію. Раніше ми були просто районною поліклінікою, а тепер маємо фах - кардіонапрямок і реабілітація після ковід. Тепер ми приватна клініка, - каже головний лікар. - Всього обслуговуємо десь 150 тисяч людей. В сімейного лікаря до 2 тисяч пацієнтів.

Поліклініка обслуговує більше російськомовне населення. Тут як і в нас люди йдуть підписують угоду з сімейним лікарем. Діти автоматом до того сімейного лікаря зараховуються, в якого обслуговується мама. Всі сімейні лікарі це приватні підприємці. Держава в них купує послугу.

- Не вакцинуватися медику в період пандемії – це як дезертир на війні. Людей зараз вакцинуємо насамперед файзером і модерною, була астразенек раніше також. Янсен це тільки одна вакцина і дехто любить, щоб лише раз вколотися. Зараз в країні десь 70 відсотків вакцинованих. 90 медсестер вкололися вже, - каже лікар.

IMG_20211015_102548

Лікар каже, що дуже строга до антивакцинаторів. Побачили медсестру, яка на мітингу антивакцинаторів засвітилася і звільнили. Виявилося потім їй платили 11 євро за участь в мітингу антиваксів.

IMG_20211015_102551

- В Естонії є антивакцинатори теж. Ноги антивакцинаторів ростуть з Москви,- вважає лікар. - Більшість антиваксів з фейкових акаунтів пишуть. Логіки там нема, лише на емоціях грають.

До слова, лікарі хочуть працювати в лікарнях, а не приватний сектор.

IMG_20211015_121127

Важко в російськомовну поліклініку найти лікарів, бо ментальність різна. У естономовних більше все уважніше, вони приходять підготовлені до лікаря як фіни. А російськомовні пофігісти, можуть спитати, Маня, а що там п'ю, які ліки ? ..

IMG_20211015_121643

В приватну клініку йдуть не тому, що районна поліклініка не якісна, а просто не справляється інколи, багато пацієнтів. МРТ за годину роблять в приватній лікарні, у державній три тижні можна чекати.

Самі цінні лікарі офтальмолог і психіатр. Зарплата у лікаря 15 євро за годину, а в медсестер 9.70...

Загалом радянську систему охорони здоров'я кинули 30 років тому, перейшовши на шведську модель. Тому вже все працює давно і збоїв немає. Карток паперових немає з 2008 року.

IMG_20211015_112549

Загалом поліклініка складається з декількох акціонерних товариств, тобто одне товариство займається первинкою, сімейними, друге товариство вузькопрофільними лікарями, а третє займається нерухомістю, бо поліклініка має будівлі ще, які здає в оренду.

Цікаво, є лікарі з України, їх немало. Вони працюють в російськомовній сфері.

До слова, якщо ви не можете підтвердити диплом на естонській мові, то не бути вам лікарем. Бо мова тут естонська. Крапка. Хоч і робити потім лікар може російською мовою з пацієнтами, але все ж мова в Естонії естонська. Не знаєш - вали. Дуже класно.

Вакцинуватися не можна тут вже просто так, треба код і йти до лікаря...

Screenshot_2021-10-15-11-39-29-076_com.google.android.apps.maps

Поїздка в Естонію українських журналістів організована завдяки співпраці з українським кризовим медіацентром

Назарій Вівчарик, журналіст,

відповідальний редактор «Прочерку»

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100