реклама

реклама

Внутрішньо переміщені особи, переїхавши на територію інших громад, повинні оформити довідку ВПО. Що потрібно знати про нюанси такої довідки та куди звертатися для її отримання? Розповідає заступниця директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова.

152067

За інформацією департаменту соціальної політики, нині на обліку в Черкасах перебувають 29 699 внутрішньо переміщених осіб. З них 7 039 дітей, 5 007 пенсіонерів та 1 313 осіб з інвалідністю.

Як пояснює Катерина Бінусова, отримання довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО) дає для переселенця певні права та можливості. Насамперед, це щомісячна адресна допомога ВПО для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг. Без поставлення на облік та отримання довідки переселенця неможливо отримувати соціальні виплати, гарантовані державою.

Довідка ВПО потрібна для відкриття рахунків у банках, відновлення або вклеювання фотокартки у паспорт громадянина України, сплати податків за місцем проживання, у сервісних центрах МВС, при зарахуванні до школи або дитячого садка. Також довідка дає право на пільгове кредитування,  підприємницьку діяльність, участь у державній програмі «Доступне житло», в проектах міжнародних неурядових організацій для переселенців, на гуманітарну та благодійну допомогу, забезпечує виборчі права цих людей.

Катерина Бінусова звертає увагу на такі важливі моменти:

*громадяни від 14 років подають заяву особисто.

*недієздатні особи та особи, дієздатність яких обмежена, звертаються через законного представника.

*від імені малолітньої дитини звертаються батьки (якщо дитина прибула без батьків, то заяву може подати родич (бабуся, дідусь, прабабуся, прадід, повнолітні брат чи сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає дитина; якщо дитина прибула без родичів, то заяву подає представник органу опіки та піклування за місцем знаходження дитини).

Довідка ВПО діє безстроково, крім окремих випадків, за яких внутрішньо переміщена особа:

*подала заяву на скасування дії довідки ВПО

*скоїла кримінальне правопорушення

*повернулася до покинутого постійного місця проживання

*виїхала на постійне місце проживання за кордон

*подала завідомо недостовірні відомості.

Рішення про скасування дії довідки ВПО приймається керівником структурного підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем проживання ВПО та надається протягом трьох днів з дня прийняття такого рішення.

Для отримання довідки громадянам з числа ВПО, які проживають на території Черкаської міської територіальної громади, необхідно особисто звернутися до Громадської приймальні департаменту або отримати довідку через мобільний додаток Дія http://bit.ly/3xCruSv .

Довідково: адреса департаменту соціальної політики: бульв. Шевченка, 307.

Електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Сайт: http://dspck.gov.ua/

Режим роботи департаменту:

понеділок-четвер – з 8.00 до 17.00, п’ятниця – з 8.00 до 16.00;

перерва – з 13.00 до 14.00

вихідні – субота, неділя.

Детальніше роз’яснення  за телефонами громадської приймальні департаменту:

095 200 16 45;
067 509 50 26;
093 296 54 58.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100