реклама

реклама

19 червня - Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. Пам’ятну дату запровадила Рада Безпеки ООН у 2008 році, щоб вшанувати жертв сексуального насилля під час збройних конфліктів, а також засудити використання сексуального насилля як тактику ведення бойових дій.

З цієї нагоди у Черкаській міській раді відбулася нарада під головуванням заступниці міського голови Марини Гаркавої за участі працівників Черкаського міського центру соціальних служб.

IMG_3536

Під час неї говорили про те, що будь-яка форма сексуального насильства  внаслідок війни може завдати глибокої психологічної травми, пов’язаної з руйнуванням фізичної, соціальної, психологічної та духовної цілісності, яка за відсутності належної професійної допомоги не має терміну давності.

«Важливо усвідомити: постраждалі ні в чому не винні. Вони мають право на комплексну допомогу, притягнення кривдника до відповідальності та відшкодування на національному та міжнародному рівнях», – зазначає директорка Черкаського центру соціальних служб Людмила Савранська.

За її словами, постраждалим особам і свідкам важливо якнайшвидше відновити своє психічне здоров’я. Для цього варто звернутися до спеціалістів, найкраще – психотерапевтів або психологів, які підтримають та дадуть поради як пропрацювати отриману психологічну травму.

«На щастя, у нашому місті не було активних бойових дій. Проте ми прихистили багатьох людей, які тікали від війни. Вони або їхні рідні могли бути свідками або жертвами сексуального насильства з боку російських військових. Саме тому важливо донести до людей інформацію про те, де вони можуть отримати необхідну допомогу», – наголошує Марина Гаркава.

Відповідні інформаційні матеріали щодо сексуального насильства внаслідок війни розміщені на стенді у холі адміністративної будівлі Черкаської міської ради.

Куди звертатися за допомогою?

Онлайн-платформа «Аврора»: необхідно заповнити коротку анонімну форму за посиланням: rozirvykolo.org/mental-support . Спеціалізована психотерапевтична підтримка особам, які зазнали насильства, пов’язаного з війною, безкоштовно, анонімно, конфіденційно;

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації:
116 123 або 0 800 500 335;

Урядова гаряча лінія: 1547.

Довідково:

З початку повномасштабної агресії РФ в Україні зафіксовано 208 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Зокрема, це зґвалтування, каліцтво або насильство над статевими органами, примусове оголення, погрози та спроби зґвалтування, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими тощо. Серед постраждалих 140 осіб – жінки, 68 – чоловіки, з них 13 – неповнолітні (12 дівчат і 1 хлопець). Розкрито 61 злочин. Найбільша кількість випадків сексуального насильства наразі зафіксована в Херсонській області – 68. Водночас у Київській області зафіксовано 52 таких злочини, у Донецькій – 50, у Харківській – 19, у Запорізькій – 7, у Миколаївській – 5, у Чернігівській – 4, у Луганській – 3.

Дані з сайту Президента України

Про це йдеться на сайті ЧМР.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100