реклама

реклама

Місцеві вибори на Черкащині пройшли 25 жовтня без грубих, системних порушень. Про це сьогодні під час пресконференції повідомили координатор мережі «Опора» в Черкаській області Захар Колісніченко та виборчий омбудсмен Черкащині Тарас Щербатюк.

IMG_20201026_125628

– Порушення, які ми зафіксували під час виборів, не мали масового і систематичного характеру і загалом не вплинули на волевиявлення виборців, – наголосив пан Колісніченко.

Серед найпоширеніших порушень – незадовільне матеріально-технічне забезпечення дільничних виборчих комісій (брак скриньок та кабінок для голосування тощо), спроби голосування без паспорта, порушення таємності голосування, фотографування та знищення бюлетенів, проблеми із освітленням кабінок, брак кабінок для голосування людей із підвищеною температурою тіла (а там, де такі кабінки були, часто дозволяли заходити туди будь-кому з виборців).

Деякі порушення були пов’язані із проведенням опитування, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським. Воно пройшло біля 55% дільниць Черкащини. Були випадки, коли опитування проводилося на території виборчих дільниць, у одному випадку опитувальні аркуші роздавав представник ДВК, а ще в одному голова ДВК вирішив роздавати їх разом із бюлетенями, і кілька опитувальних аркушів потрапили до виборчих скриньок. На деяких дільницях фактична кількість бюлетенів не відповідала тій, що мала б бути за документами. Мали місце порушення при транспортуванні бюлетенів.

Були випадки організованого підвезення виборців на дільниці. На одній із таких дільниць, у черкаському мікрорайоні Митниця, в одній із квартир виявилися зареєстрованими 30 виборців. Поліція з’ясовує, чи не було в цьому випадку порушення закону.

Разом із тим, як зазначили в «Опорі», кількість порушень під час виборів 25 жовтня була загалом меншою, ніж на попередніх виборах. Крім того, спостерігачі відзначили оперативне реагування правоохоронців на подані заяви.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100