реклама

реклама

Центральна виборча комісія затвердила форму, колір і текст виборчих бюлетенів з проміжних виборів народних депутатів України 31 жовтня 2021 року для голосування в одномандатних виборчих округах № 184 та № 197.

3ff4f8d018c3c917

Про це повідомляють у ЦВК.

Встановлено, що текст виборчих бюлетенів друкується державною мовою лише з одного боку на аркуші розмірами 200 х 400 мм (в ОВО № 184) та 200 х 600 мм (в ОВО № 197) світло-фіолетового кольору з двотоновим водяним знаком та захисними волокнами з використанням захисних графічних антисканерних елементів, виконаних із застосуванням захисних фарб, що мають флуоресценцію під дією ультрафіолетового опромінювання, та елемента, який втрачає забарвлення внаслідок термовпливу, а також із виконанням номера виборчої дільниці високим друком із застосуванням захисної фарби, що проявляється на звороті виборчого бюлетеня.

Також Комісія встановила, в якій кількості мають бути виготовлені виборчі бюлетені для звичайної та спеціальної виборчих дільниць.

Разом з тим Комісія взяла до уваги, що закон містить обов’язкові, але не вичерпні реквізити виборчого бюлетеня, які остаточно визначаються Комісією під час затвердження його форми, кольору та тексту.

При цьому ЦВК зазначила, що у переліку зареєстрованих кандидатів у депутати виявлено непоодинокі випадки збігу в прізвищах та іменах, а інколи – й по батькові кандидатів у депутати. Такі факти можуть ввести виборців в оману та перешкоджати вільному здійсненню громадянами свого виборчого права, діяльності інших суб’єктів виборчого процесу.

У Рішенні від 25 січня 2012 року Конституційний Суд України зазначив, що одним із елементів верховенства права є принцип пропорційності, який означає, зокрема, що заходи повинні спрямовуватися на досягнення легітимної мети та мають бути співмірними з нею.

"За вказаних обставин, ураховуючи баланс інтересів різних суб’єктів виборчого процесу, Комісія вважає ефективним способом забезпечення дотримання гарантій реалізації активного та пасивного виборчого права громадян, який відповідатиме основним засадам проведення демократичних виборів, – затвердження форми виборчого бюлетеня із зазначенням порядкових номерів у відповідних графах, що полегшить кандидатам у депутати проведення передвиборної агітації, а виборцям – здійснення усвідомленого вибору.

При цьому з метою уникнення дезорієнтації виборця під час формування його волі та спотворення волевиявлення ЦВК зауважила, що порядкові номери, зазначені у виборчому бюлетені, не будуть змінюватися, у тому числі у разі прийняття Комісією рішення про скасування реєстрації кандидата в депутати чи вибуття кандидата в депутати з балотування", – зазначив член ЦВК Сергій Постівий.

На засідання Комісії були запрошені експерти з виборчих та референдумних процесів: голова правління Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "Опора" Ольга Айвазовська, представник громадської організації "Рух Чесно" Віта Думанська та представник Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" Наталія Линник. У своїх виступах вони підтримали ініціативу ЦВК щодо зазначення порядкових номерів кандидатів у виборчому бюлетені.

Зокрема, Ольга Айвазовська зауважила: "Зважаючи на норми чинного закону про вибори народних депутатів, дану позицію потрібно віднести до форми виборчого бюлетеня. Судова практика дозволяє Комісії вчиняти такі дії. Це лише сприятиме вільному волевиявленню виборців".

Окрім того, ЦВК утворила контрольну комісію за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємстві-виготовлювачі. До її складу увійшли представники політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України дев’ятого скликання, відповідні подання від яких надійшли до ЦВК. А саме: від політичної партії "Слуга народу" – Яременко Катерина, від політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" – Тущенко Ольга, від політичної партії "Європейська Солідарність" – Габай Оксана, від політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" – Петрушко Сергій,  від політичної партії "Голос" – Івахов Вадим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЦВК завершила процес реєстрації кандидатів у нардепи: Ще двох Голубів, а ще одному Войцехівському відмовили.

Вісім активних кандидатів, пряма комунікація та подарунки виборцям. Ситуація в ОВО № 197 протягом першого місяця виборів.

У 197-му окрузі одного з Войцехівських офіційно перейменували на Шевченка.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100