реклама
Sucurity Police

реклама

Директор Черкаського міського центру зайнятості Оксана Щербак у інтерв’ю «Прочерку» розповіла, скільки переселенців звернулися до її установи в Черкасах, скількох переселенців працевлаштовано, яка вигода для підприємців від працевлаштування переселенців та в яких галузях загалом працевлаштовують ВПО (внутрішньо переміщені особи).

IMG-f6e46a6ab51d71f134fbd2586c3ebc2f-V - копия

– У період з 24 лютого по кінець липня до нас звернулися загалом 899 переміщених громадян, з них 536 осіб надали «довідку про облік переміщеної особи». Статус безробітного отримали 549 громадян з областей, що постраждали внаслідок війни, з півтисячі 454 осіб мали «довідку про облік переміщеної особи». Також до нас прийшло 610 осіб з консультацією. Це теж переселенці, які прийшли за допомогою. Так от якщо взяти облік плюс консультацію, то маємо більше 1500 звернень за період повномасштабного вторгнення. Ми з них працевлаштували на сьогодні 163 особи. 103 особи були з довідками. Чому така різниця? Бо деякі люди працевлаштувалися, ще не отримавши довідки ВПО.

– Хто ці працевлаштовані люди?

– Якщо говоримо про переробну промисловість, то тут працевлаштувалися люди за наступними професіями: апаратник підготовки сировини та відпускання напівфабрикатів, робітник з благоустрою, оператор лінії виробництва харчової сировини, водій. Працевлаштовувалися люди в галузі транспорту та поштової діяльності. Це оператор поштового зв’язку, листоноша, сортувальник поштових відправлень та виробів. У сфері охорони здоров’я працевлаштовані медичні сестри, молодший медичний персонал та лікарі. У сфері комунальної сфері були працевлаштовані підсобні робітники, токарі. У будівельній сфері працевлаштовано будівельника, муляра, машиніста крану.

– Хто приходить за професійним складом?

– 19% – це люди, що були держслужбовцями. 15% – фахівці. А з найпростіших професій – 6,3%. Невелика кількість звернень робітників сільського та лісового господарства, що становить 0,4%.

– Люди перевчалися?

– Люди намагаються знайти роботу в тій галузі діяльності, де вони професіонали. Якщо в людини була специфічна робота, то ми здійснюємо пропозицію інших варіантів, у тому числі пропонуємо перенавчання. Вимушено переміщені особи погоджувалися на проходження стажування перед працевлаштуванням безпосередньо у роботодавця.

– З яких областей люди звертаються насамперед?

– Лідирує Донецька область, потім Луганська і Харківська. А далі вже Херсонська…

– Спершу були проблеми в людей, хто не міг звільнитися з попереднього місця роботи через переїзд, або через те, що роботодавець сам втік, замкнувши трудові книжки в сейфі. Згодом законодавчо ситуацію врегулювали?

–Так. Зараз в законодавство внесено зміни. І наші ВПО можуть припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши в центрі зайнятості заяву про припинення трудового договору. А центр зайнятості потім інформує роботодавця, ДПС та територіальний орган пенсійного фонду. Датою припинення трудових відносин буде наступний день після написання заяви. Вже через день людина може прийти зареєструватися в центрі зайнятості як пошукач роботи. Людина пише заяву, яку супроводжують фахівці юридичного відділу. Колись це все було складніше.

– Переїжджають і звертаються люди лиш індивідуально, чи є колективні звернення?

– В основному, люди приходять поодиноко. Але є і колективні звернення до фахівців центру зайнятості, які надають послуги у центрі обслуговування громадян Черкаської міської ради. Їм пропонують переглянути актуальні вакансії, надають профорієнтаційні послуги та проводять анкетування. За період роботи з 24 лютого консультацію отримали 1246 громадян.

Проводяться анкетування громадян, які на постійній основі відпрацьовуються фахівцями відділу рекрутингу з метою якнайшвидшого їх працевлаштування.

– А чи зросла кількість вакансій?

– Загальна кількість наявних вакансії за період з 24 лютого по 31 липня 2022 року становить 1950 одиниць. Середній розмір зарплати 9 тисяч 105 грн. І маємо різні вакансії і для спеціалістів, і для робітників. Є вакансії електромонтера, вчителя, виробника сиру, викладача вищої освіти, аналітика комп’ютерних систем, інженера технолога тощо. Дуже актуальні вакансії це кухар, швачка, електромонтер, тобто будівельні напрямки.

– Яка зараз підтримка роботодавцям за працевлаштування ВПО?

– Є декілька пропозицій до роботодавця щодо фінансової підтримки від держави та служби зайнятості. З усіма напрямками можна ознайомитися на порталі Служби зайнятості. Якщо коротко, роботодавець може отримати компенсацію за працевлаштування кожного переселенця. Це 6,5 тисяч гривень упродовж перших двох місяців з дати працевлаштування. Є ще можливість компенсувати роботодавцям ЄСВ. Ще є можливість компенсації витрат на оплату праці переселенців протягом 6 місяців коштів у сумі не вище середньої зарплати по регіону.

Є можливість мікрогрантів у рамках урядової роботи «Є-робота». Для участі підприємцям необхідно підготувати бізнес-план. Суми виплат можуть бути від 50 до 250 тисяч. Все це роз’яснюють наші фахівці.

– Які вже були цікаві бізнес-плани?

– Наприклад, у Черкаській області перші семеро програми (всього близько сотні претендентів) вже здобули право на отримання державних мікрогрантів. І ці семеро мають створити вже 28 робочих місць. Так, хтось планує відкрити пекарню, хтось фітнес-центр, двоє виготовлятимуть конвеєрні ролики і комплектуючі та продукуватимуть крем-мед. Хтось організовуватиме мобільне харчування.

– Хоч живемо в місті, та чи є якась сезонність по роботі?

– Є декілька підприємств харчової промисловості. І воно саме набирає людей на лінії харчової продукції. Працюють активно і ми їм пропонуємо ярмарки вакансій. Також скажу, що на осінь, наприклад, комунальні підприємства можуть брати на роботу операторів котелень. Є підприємства, у тому числі релоковані, які зараз розпочинають свою роботу в місті Черкаси, пропонують актуальні вакансії, наприклад, на посаду швачки.

Але, звісно, сезонності в місті не спостерігається, як у селі.

Для онлайн-підтримки шукачів роботи працюють зручні телеграм-канали, зокрема, телеграм-канал «Робота зараз: Державна служба зайнятості» та телеграм-канал Черкаської області «Робота на Черкащині». Туди ми виставляємо також актуальні вакансії від роботодавців. Там весь час актуальні вакансії. Є постійні вакансії, це вакансії кухаря, будівельні вакансії.

Загалом до нас можна прийти без будь якого документу і отримати консультацію. Якщо у людини є потреба обліковуватися та отримувати послуги, можна звернутися з документом, що посвідчує особу і кодом платника податків.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #4 Результат буде однаковий 17.08.2022 19:16
Й з доку, й без - під зад коліном. Шоб не шастали й красти бюджет не заважали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 ВАСЯ 03.08.2022 14:19
Від початку повномасштабног о вторгнення тільки в Гуманітарному центрі ЧМР зареєструвалися 23865 осіб, із яких – 6 418 дітей та 1 058 людей із інвалідністю (дані станом на 1 серпня). Для кожного з них Черкаси стали новою домівкою, каже мер. А при цьому в центр зайнятості пішло якісь лиш 1,5 тисяч Інші живуть за рахунок допомоги????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 правда 02.08.2022 16:29
цікаво!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #1 Брешуть 02.08.2022 16:27
ы не червоныють,арти сти...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100