реклама

реклама

У Черкасах провели регіональний форум з питань шкільного харчування. Говорили про модернізацію кухонь, їдалень у школах та садочках, підвищення кваліфікації кухарів, запуск в роботу кулінарних хабів, розроблення навчальних програм. Визначили стратегічні цілі на 2024-2027 роки.

IMG_20240222_111340

На заході були присутні лідери громад і освітяни. До проведення форуму офлайн та онлайн долучилися представники центральних органів виконавчої влади офісу реформи системи шкільного харчування.

Як відомо, реформу шкільного харчування ініціювала у 2020 році Перша Леді України Олена Зеленська.

– Саме від вас, від громад, місцевого керівництва та керівництва шкіл залежатиме, чи стануть такі важливі зміни реальністю. Чи зможемо ми забезпечити нашим дітям однаковий доступ до поживної, якісної їжі і в маленькому селі, і в великому місті, – сказала у відеозверненні до учасників форуму Олена Зеленська.

Про політики, які впроваджує Міністерство освіти в системі шкільного харчування, розповів заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків. Він наголосив, що якісне харчування – це тільки частина великої концепції безпеки закладів освіти.

– Зараз на першому місці – безпека, навчання дітей відбувається в офлайні, тільки коли в закладі освіти є укриття. Але ще ми повинні забезпечити психологічну безпеку, інклюзивний простір, кібербезпеку, і, звичайно, надати нашим учням доступ до якісного харчування.

Перед початком впровадження реформи шкільного харчування, проводився ряд досліджень, згодом виявлено проблеми в школах, громадах на рівні областей. Восени минулого року прийнята стратегія реформування системи шкільного харчування, – пояснив заступник Міністра освіти і науки.

Кухарі з громад Черкащини матимуть куди їхати на навчання

Стратегія передбачає цілі: посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізацію інфраструктури, забезпечення розвитку кадрового потенціалу, формування культури здорового харчування.

– Перед вами буде стояти завдання – створювати в межах області референс-об'єкти, куди будуть приїжджати інші громади, дивитися, як це правильно організовано.

Друга ціль – модернізація інфраструктури. Для нас важливо, щоб вона відбувалася не з заміною «плити на плиту» «каструлі на каструлю» – це вчорашній день. Пароконвектомат – це чудово. Це швидкість, якість приготування їжі, це пар, а не пересмажена олія. Якщо ми беремо пароконвектомат і пательню, смажимо 100 котлет – різниця по споживанню електроенергії буде близько 20-22 кіловати.

В області повинен бути створений кулінарний хаб на базі закладу професійно-технічної освіти. У Києві в такому хабі вже більше 1000 кухарів пройшли підвищення кваліфікації, а тому кухарі з громад Черкащини матимуть, куди їхати. Крім підвищення кваліфікації, роботи на новому обладнанні, є дуже велика мотивація для кухарів. Вони 10-20-30 років важко працювали, в них ніхто нічого не вкладав, від них тільки вимагали, – перелічив керівник Проєктного офісу Реформи системи шкільного харчування, голови Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк.

Андрій Сташків звернув увагу на залучення донорів. Він повідомив, що минулого року був підписаний меморандум із Всесвітньою продовольчою програмою ООН. У межах цього меморандуму, з 1 вересня 2023 року, 400 шкіл по Україні, зокрема Черкаській області, які отримують часткове відшкодування вартості шкільного обіду. До проекту ввійшли 10 областей.

IMG_20240222_123506

Загальна вартість шкільного обіду – 40 гривень

Працівниця їдальні із 20-річним стажем школи №28 м.Черкаси Жанна Котенко розповіла «Прочерку», що раніше діти не мали вибору, що їсти. Їх приводили, і вони їли, або не їли страви з меню. Відтепер на вибір у них є: дві м'ясні страви, два гарніри, фрукти, напої. Батьки з вечора замовляють їжу для школярів.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко сказав, що, у 2020 році, коли тільки розпочалася реформа, міська влада залучила фахівців всеукраїнського рівня до розроблення чотирьохразового меню для здобувачів освіти з вибором страви. Єдине меню також було розроблено для закладів дошкільної освіти.

– Для якісного та повноцінного харчування учнів, забезпечення різноманітного раціону, була необхідність, за рахунок коштів місцевого бюджету, підвищити вартість харчування. Сьогодні в Черкасах ця вартість становить від 64 гривень 84 копійок до 69 гривень 79 копійок, залежно від віку учнів.

Пільгові категорії учнів, яких необхідно забезпечити безоплатним харчуванням, розширили, до них належать: діти з сімей, які потрапили в складні сімейні обставини, сімей учасників АТО, ООС, діти батьків, які беруть безпосередню участь у відсічі та спротиві рф, діти тимчасово переміщених осіб, діти з багатодітних сімей, учні 1-4 класів, – зазначив Анатолій Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Черкаські школярі 1-4 класів будуть харчуватися безоплатно

Очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець назвав зміни, які вже вдалося зробити в області:

– Смачно, корисно, якісно та доступно – наші кінцеві цілі. Навіть за час повномасштабної війни, реформа шкільного харчування стала чимось більшим, аніж оздоровлення, оновлення меню.

На Черкащині близько 86% учнів забезпечені всіма видами харчування, ми намагаємося збільшувати цей відсоток. Це зумовлено тим, що в деяких закладах шкільних закладах невелика кількість дітей. У нас 100 відсотків оновлено меню. Загальна вартість шкільного обіду – 40 гривень на одного учня, є територіальні громади, які перевищують цей показник.

За словами очільника Черкаської ОВА, до спільного проекту з Всесвітньою продовольчою програмою ООН залучено 43 школи області.

– Кожна громада – амбасадор змін і розвитку на своїй території, це стосується шкільного харчування, освітянських закладів, – підкреслив Ігор Табурець.

IMG_20240222_113047

Тим громадам, де є вартість харчування, менше 30 гривень, треба задуматися

Міський голова Черкас нагадав, що, у 2022 році харчування учнів 1-4 було призупинено, школи стали осередками гуманітарного опору України. З 01.01.2024 його відновили, на сьогодні безкоштовним харчуванням охоплено понад 12 тисяч 300 учнів перших-одинадцятих класів, що становить 53% від загальної кількості осіб, які навчаються в очному та змішаному форматах. На їхнє харчування з міського бюджету Черкас виділено понад 168 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Турбота про здоров’я: фахівчиня розповіла у школі про здорове харчування

Перелік громад Черкащини, де розрахована вартість харчування одного учня пільгових категорій на день, представила експертка Проектного офісу реформи по взаємодії між центральними, обласними органами влади і місцевим самоврядуванням Леся Марталішвілі.

– Ті громади, де є вартість харчування, менше 30 гривень, треба задуматися: як можна нагодувати дитину на 25-28 гривень, – сказала експертка.

Провідний фахівець з дослідження ринку у Prozorro Market Леся Щукіна розповіла, що, в рамках реформи, було напрацьоване меню, яке фахівці Prozorro розібрали на категорії. Сьогодні всі продукти харчування можна купити через електронний каталог.

Найбільше угод зі школами Черкащини відбувається за напрямками «овочі, фрукти», «борошно та крупи», «м'ясо», «сирні продукти».

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Яків Миколайович 24.02.2024 17:17
Потрібне - нормальне харчування дітей. На це й треба витрачати кошти. А не на модерні мильні бульбашки з красивими назвами, за якими - лише розбазарюавпван ня та розкрадання коштів. Війна в країні. Якщо є в школі нормальна плита - нащо гатити дурні гроші в конвектомат? Щоб ту плиту чиновник собі на дачу списав? Хаби оті - пару років тільки гроші жерти будуть, на захмарні зряплати блатним функціонерам, поки якийсь результат від них буде чи не буде. Воно - на часі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Все для рибят! 23.02.2024 11:14
В харчуванні знову четвер стане риб'ячим днем! І Перша Скумбрія України, буде давати поради по приготуванню безлічі корисних та смачних блюд виключно з такого продукту як "скумбрія по 7.40 за штуку".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100