Уже більше року черкащани чекають від міської влади нових тролейбусів. 95 мільйонів гривень, 45 нових машин, скорочення кількості маршруток і заміна їх на більш екологічно чистий електротранспорт – поки що усе це так і залишилося на словах.


Утім, нові тролейбуси таки є. 15 одиниць для міста за власні кошти, у відповідь на звернення Одарича, закупило ПАТ «Азот», і черкащани могли переконатися в цьому, бо ж машини було виставлено свого часу на площі біля ПК «Дружба народів». Але як саме компенсувати підприємству витрачені кошти та вивести транспорт на дороги Черкас, мерія і досі не може визначитися.

Хоча мер Черкас Сергій Одарич і виступив з ініціативою створення разом з «Азотом» товариства з обмеженою відповідальністю «під тролейбуси», на самому хімічному підприємстві зазначають, що можливість спільного заснування цієї структури та механізм відшкодування з бюджету коштів спочатку мали б вивчити депутати міської ради, а згодом розглянути це питання на сесії. Однак на розгляд постійної комісії міськради з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства, до компетенції якої входять подібні питання, проект утворення товариства поки що не вносили.

– Є ідеї, вони мають різні форми, однак перш ніж говорити про створення цього підприємства, потрібно, щоб був його проект. Лише тоді можна буде аналізувати доцільність цієї ідеї. Я жодних проектів не бачив, тому сказати щось «за» чи «проти» не можу, – коментує «Прочерку» секретар цієї комісії, депутат Володимир Шиятий.

Нагадаємо, що закупити 45 нових тролейбусів місто збиралося що навесні 2012 року. Більше того, був офіційно оголошений тендер на 95 млн. грн. Гроші на закупку мали виділятися із бюджету розвитку, який наповнювався за рахунок Соціальної угоди, яку було підписано з ПАТ «Азот» восени 2011 року. У рамках виконання цієї угоди, шляхом викупу земельних ділянок, на яких розташовані потужності «Азоту», підприємство 3 роки перераховує місту гроші, що мають використовуватися для розвитку соціальної інфраструктури,  благоустрою, ремонту доріг та придбання електротранспорту. Гроші підприємство перераховує справно, тож свою частину угоди виконує. А от тендери на придбання 45-ти машин, про що так багато говорилося, так і не відбулися.

Спершу розкриття тендерних пропозицій було призначено на 30 травня минулого року. Однак процедуру закупівлі призупинили через скаргу ТОВ «ЛАЗ». Антимонопольний комітет цю скаргу не задовольнив, проте дату торгів було оголошено уже на 13 липня. Та напередодні до тендерної документації вносяться зміни щодо технічних характеристик тролейбусів і пункти про забезпечення тендеру та банківську заставу. Тепер торги призначили на 24 липня. За день до них (знову!) надходять нові зміни до тендерних документів від Департаменту ЖКГ. Цього разу – щодо умов поставки тролейбусів. Надійти машини мали б протягом двох років, а сума вже не 95 мільйонів, а 63. Та й тролейбусів поменшало – замість 45-ти тільки 30. Тепер тендер мав відбутися 31 липня. Але 30 липня – знову скарга. Цього разу від ПАТ «Богдан Моторс». АМКУ відхилив і цю скаргу, але тендер так і не відбувся.

Звернутися по допомогу в придбанні транспорту мер міста вирішив до того ж таки «Азоту», аби підприємство купило машини власним коштом, а місто їх відшкодувало. Це для того, щоб уникнути торгів. «Азот» знову чесно виконав домовленості і купив 15 тролейбусів, провівши власний тендер. Та віддавати гроші за них не поспішають. А ті, що були передбачені за Соціальною угодою, і проходили через Департамент ЖКГ, уже витрачені на інші потреби. Як зауважила заступник директора Департаменту бюджетної політики МВК Ольга Федоренко, коли стало видно, що тендер до кінця року так і не відбудеться, кошти перерозподіляли на сесіях міської ради на інші потреби.

Минулого тижня про домовленості з міською владою щодо придбання підприємством 15 нових тролейбусів, що й до сьогодні чекають своєї долі, нагадав генеральний директор ПАТ «Азот» Віталій Скляров. За його словами, виконавши свою частину угоди, підприємство не отримувало жодних офіційних пропозицій від влади стосовно юридичних механізмів передачі цих тролейбусів місту.

На свій захист Сергій Одарич на прес-конференції продемонстрував електронну переписку з почесним президентом «Азоту» Валентиною Жуковською та власником  Дмитром Фірташем.

За його словами, 11 серпня він написав листа Валентині Жуковській, у якому передбачив шлях передавання тролейбусів, однак відповіді на нього не отримав. У листі була пропозиція створити разом з «Азотом» товариство з обмеженою відповідальністю. Куплені тролейбуси «Азот» мав передати новому підприємству, а місто в майбутньому мало би викупити його корпоративні права. В такий спосіб, за словами мера, місто компенсувало б «Азоту» вартість куплених тролейбусів і стало власником машин.

Через місяць, 10 вересня, такий саме лист Сергій Одарич написав Дмитру Фірташу.

–  Напередодні ми мали з ним зустріч. В ході цієї зустрічі розглядали можливості розширення співпраці й повне оновлення тролейбусного парку та можливу закупівлю сучасних автобусів, – розповідав на прес-конференції Сергій Одарич.

Також він запропонував Дмитру Фірташу залишити певну частку «Азоту» у ТОВ, щоб підприємство і надалі могло брати участь у оновленні транспортних одиниць. Однак жодної відповіді на лист, за словами мера, дирекція «Азоту» так і не надіслала.

Тож питання про передачу тролейбусів у власність міста поки що залишається відкритим.

У всій цій історії з тролейбусами виникає чимало питань. Так, залишається незрозумілим, чому мер міста обмежився лише електронними листами? Чому навіть просто з поваги до бюджетоутворюючого підприємства міста не надіслав офіційного листа, з реквізитами, який би був зареєстрований, мав вхідний номер, і який дійсно можна було б вважати офіційною пропозицією? Чи готові депутати підтримати створення нового підприємства, про яке говорить Одарич? І з яких коштів місто буде компенсувати «Азоту» витрати, якщо бюджет 2013 року – досить проблемний. Коли затверджували загальний фонд міського бюджету, тоді ще керівник бюджетного департаменту Наталія Джуган зауважила: за прогнозними показниками місто залишається з дефіцитом у 100 мільйонів гривень, не вистачає на ключові галузі – освіту, медицину. Ситуація ускладнюється ще й тим, що доходи, які планує держава на місцеві бюджети, є нереальними до виконання. То чи таким «сильним» буде бюджет розвитку, аби вистачило ще й на тролейбуси?

АЗОТ декларує готовність якнайшвидше передати ці тролейбуси, як тільки отримує реальний механізм виконання попередніх домовленостей, про які говорив міський голова. Залишається лише сподіватися, що до найближчої сесії міської ради, яка формуватиме головний фінансовий документ міста, будуть зняті усі формальні питання і порозуміються усі дійові особи цієї історії. І врешті решт, черкащани зможуть оцінити  комфортність  нового сучасного транспорту.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100