реклама

реклама

biruk7 Подробиці відчайдушного кроку фермера, який  відстоючи свої права погрожував себе спалити, повідомляє «Газета по-українськи»…

26 травня о 6.30 у райцентрі Драбів на Черкащині під райдержадміністрацією з каністрою бензину в кабіні вантажівки сидить фермер 47-річний Олександр Бірюк. Чекає рішення районного керівництва. Орендував 100 га поля. А їх засіяв інший фермер із села Остапівка — Сергій Буцько. Влада обіцяє вирішити проблему до 12.00.

З Олександром Бірюком зустрічаємося в середу 1 червня. Його будинок за 300 м від РДА. Дружина 30-річна Оксана згадує, що напередодні у їхнього сина 2-річного Богдана був день народження. Рідні помітили, що чоловік похмурий. Не їсть, не п'є.

Олександр Бірюк, фермер із райцентру Драбів на Черкащині, показує понівечені листки кукурудзи. Це поле незаконно засіяв інший підприємець. Бірюк вважає, що конкурент висипав на поле хімікати, які зіпсували і врожай, і землю  (фото - ГПУ)

Олександр Бірюк, фермер із райцентру Драбів на Черкащині, показує понівечені листки кукурудзи. Це поле незаконно засіяв інший підприємець. Бірюк вважає, що конкурент висипав на поле хімікати, які зіпсували і врожай, і землю (фото - ГПУ)

— Я проснулася від того, що Саша збирається вдосвіта. Каже, йде на роботу. Я з дитиною заснула знову. Прибігає кума: "Твій Саша спалить себе хоче!". Я бігом до нього. Плачу, прошу: посунься, і я біля тебе сяду. Він прогнав, каже, йди до дитини, — розповідає Оксана.

— На такий крок пішов, бо ніхто не розглядає моїх скарг і не відповідає на звернення. Подумав: люди об'являють голодовку, а я поїду до адміністрації й сидітиму до тих пір, доки не приймуть якесь рішення. Ніч не спав. Відвіз у вантажівку постіль, 10 літрів бензину й упаковку води. Вирішив, скільки зможу, сидітиму. А потом спалю себе і МАЗа.

— Під'їхав під східці адміністрації, — продовжує. — Один із посадовців підійшов: "Шо, Саня, дістали?" Тільки іншим словом. Кажу, не те слово. Потім появився начальник сільгоcпуправління. Питаю, чого не відповідають на мої клопотання. Уже літо, треба сіяти. Виходить, оренду плачу я, а землю використовує інший фермер — Буцько.

Приїхали міліція, пожарники. Один міліціонер підійшов побалакать. Бачу — милиться мене схватить. Хотіли, щоб я написав заяву про акцію. Кажу, я просто жду відповіді. І каністра з бензином у мене просто так. Вони мене не могли ні за що вкусить. Пожарник-психолог намагався вговорить. Пояснюю: це не психічний зрив. Я нормальна людина. Але не бачу іншого виходу.

Бут (голова райдержадміністрації. — "ГПУ" ) передав, щоб я до нього піднявся. Я пішов, але з каністрою. У кабінеті він клявся і хрестився, що завтра все вирішить. Опівдні я відігнав машину й прийшов додому. Оксана з кумою сиділи й плакали, — згадує Олександр Васильович.

Про те, що його поле засіяв інший фермер, він дізнався наприкінці квітня. Повідомив голові району Володимирові Буту.

— Він не повірив. Я пояснюю, що розгортав землю — лежить зерно. Він годував мене "завтраками", але нічого не рішав. Інші фермери радили переорати і засіяти своїм зерном. 24 травня виганяю культиватори. Поїхав по обід, а трактористи осталися. Дзвонить жінка одного з них. "Лети на поле! Там Буцько пригнався". Другий тракторист дзвонить: "Нас убивають, гониться Буцько". Чую, балакає на бігу, — розказує Бірюк.

— Буцько схопив мене за штани й виштовхнув із трактора. Хотів ударити. Я ухилився й побіг до напарника. Ми втекли в болото. Буцько кричав: "Дави його!" Їхав за нами "тойотою", — говорить тракторист 25-річний Володимир Грінько.

Дорогою до поля Олександр Бірюк заявив у міліцію.

— Приїжджає начальник міліції зі слідчими й оперативниками. Арештовують обидва мої трактори. А чого ж Буцькову "тойоту" не трогаєте? Він же по всьому полю ганяв за людьми. А того, що він — обласний депутат. Урешті один трактор мені віддали, бо він лише стояв поряд.

— Слідчі неофіційно кажуть, що правда на моїй стороні, — Олександр Васильович показує довідку податкової про сплату за п'ять місяців цього року Митлашівській сільраді понад 15 тис. грн за оренду землі і 228 грн фіксованого податку. У нього близько 200 га. Вирощує кукурудзу, соняшник, сою.

Після погроз Бірюка вчинити самопідпал комісія райдержадміністрації подовжила термін оренди землі до кінця року. Справа дійшла до обласного начальства.

— Буцько визнав самозахват. Хотів за посіяну кукурудзу 350 тисяч компенсації. А я знаю, що там максимум 220 тисяч вкладено. Кажу, давай 100 зараз віддам, а решту після врожаю. Не погодився. Перекультивував поле. А я тепер не певен, що сіятиму. Сказали компетентні люди, що Буцько вніс якісь хімікати — там рік нічого не родитиме. На листках кукурудзи видно, куди потрапили краплі.

— Землю взяли на аналіз. Але ніяких хімікатів Буцько не сипав, — запевняє 50-річний Петро Шкода, заступник начальника управління агропромислового розвитку району.

Драбівський фермер шукає правди у Верховній Раді

Драбівський фермер шукає правди у Верховній Раді

Договір оренди землі в Бірюка закінчився в лютому, додає заступник голови райдержадміністрації Олександр Снітко. Сільрада не рекомендувала його продовжувати.

— Земля була передана Буцьку. Але Бірюк пішов на шантаж. Комісія врахувала людські фактори і подовжила договір, — розказує Снітко.

— Можливо, й була помилка з мого боку, що побіг "поперед паровоза". Як людина халатно відноситься до землі, то перевагу надали мені. Але я вибачився. Хай сіє. Про гербіциди — неправда, — говорить керівник товариства "Продсільпром" 47-річний Сергій Буцько. У його господарстві 4,5 тис. га землі.

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100