До 15 грудня у Черкаси мають поставити 11 000 контейнерів для сміття, які будуть розміщені у кожному приватному домоволодінні. Чи вирішить це питання зі сміттям в місті (як переконана влада) покаже час. На нинішньому ж етапі боротьби зі сміттям черкащан зацікавило наступне: чи справді мерія переплатила за сміттєва баки півмільйона?

IMG_2075

Нагадаємо інформацію, розповсюджену сайтом «Наші гроші»: Контейнери для твердих побутових відходів за ціною 582 гривні за штуку мерія Черкас купуватиме у ТОВ «Спецдревцентр» (директором підприємства є екс-заступник мера Черкас Андрій Дзюба – Ред.). Відповідну угоду з підприємством за результатами тендеру 14 жовтня уклав департамент економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому. В інформації сайту йдеться про те, що мерія переплатила за контейнери. Бо, згідно з опублікованою в мережі інформацією, у Києві такі самі коштують 525 грн. за штуку.

У ексклюзивному коментарі «Прочерку» міський голова Черкас Сергій Одарич заперечив інформацію про те, що міська влада переплатить за контейнери. Мовляв, порівнювати придбані контейнери зі столичними, що коштують 525 грн., некоректно.

Схвильований критикою у ЗМІ, Сергій Одарич вирішив продемонструвати «Прочерку» чим звичайний контейнер (зелений зліва) відрізняється від того, що «високої якості» (справа)

Схвильований критикою у ЗМІ, Сергій Одарич вирішив продемонструвати «Прочерку» чим звичайний контейнер (зелений зліва) відрізняється від того, що «високої якості» (справа)

– На сьогодні впродовж багатьох років ситуація із вивезенням побутових відходів вирішувалася так: брався квартал приватної забудови, визначалася точка на узбіччі і з усіма власниками домоволодінь укладалися угоди, де вони зобов’язувалися зранку приносити сміття. Потім ми уклали договори, згідно яких черкащани по певних днях виносили в пакетах сміття і залишали біля узбіччя. Це значною мірою розв’язало проблему. Але реально проблему розв’яже лише контейнер, коли раз на тиждень, а в перспективі раз на два тижні люди викочуватимуть контейнер, а ввечері забиратимуть, – почав здалеку міський голова. – І важливо те, що закупити потрібно саме всю необхідну кількість контейнерів. Оскільки, якщо ми закупимо половину, то машина, що вивозить сміття також буде завантажена наполовину. Це буде неефективно.

Однак в бюджеті міста коштів вистачило лише на половину від всієї суми.

– Контейнери, що отримають черкащани, - високої якості, і у нас є можливість розрахуватися за них протягом двох років. Знайти аналогічні баки, скористатись такою можливістю відстрочки платежу і заплатити нижчу ціну практично неможливо. До того ж, ми не платимо навіть аванс постачальнику, а розрахуємось лише по факту отримання замовлення і коли впевнимось у якості товару, – повідомив Сергій Одарич.

Чому закуплені контейнери коштують більше, ніж столичні? Міський голова перераховує особливості контейнерів:

– Я вивчив ринок контейнерів. Переважно вони виготовляються з вторсировини. А це означає, що контейнер стає непридатний для використання в зимовий період. Первинна сировина є морозостійкою.

Кришка має бути не менше ніж на чотирьох шарнірах, як у сірого контейнера

Кришка має бути не менше ніж на чотирьох шарнірах, як у сірого контейнера

– Найслабше місце сміттєвих контейнерів – кришка. Вона має бути не менше ніж на чотирьох шарнірах. Зазвичай усі контейнери – на двох, кришки на яких часто ламаються при перевертанні під час висипання сміття, особливо в морозний період.

– На контейнерах повинен бути розміщений логотип міста Черкаси, нанесений шляхом гарячого тиснення. Це потрібне для того, щоб зменшити кількість крадіжок, адже бак із логотипом можна буде легко знайти і не так просто його застосувати.

– Уся партія товару має бути пронумерована від 1 до 11000 шляхом гарячого тиснення. Це необхідно, щоб розуміти, кому, якому домоволодінню належить той чи інший контейнер.

Одарич: Тут буде логотип міста Черкаси. Його ніхто не зможе здерти, як фарбу. Бо логотип буде нанесений шляхом гарячого тиснення

Одарич: Тут буде логотип міста Черкаси. Його ніхто не зможе здерти, як фарбу. Бо логотип буде нанесений шляхом гарячого тиснення

– На контейнері повинно бути передбачено місце для встановлення датчика. Адже в планах міської влади встановити таке обладнання на сміттєвозах, щоб контролювати в подальшому дотримання графіків вивезення сміття.

– Крім того, контейнери мають бути стійкі до ультрафіолетових променів, низьких і високих температур, до хімічних і біологічних впливів, ударостійкі, матеріал не повинен містити кадмію. Вага контейнеру – не більше 15 кг, а розрахований на максимальне завантаження не менше 96 кг. Вся партія контейнерів має бути одного кольору.

Як повідомив через прес-службу мерії перший заступник директора департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Олександр Барабоха всього участь у тендері взяло 3 учасники. Заявку одного із них (ТОВ НВП «Укрресурс») відхилили, оскільки документація не відповідала вимогам, і це підприємство не надало тендерне забезпечення. У двох інших учасників із документами та тендерним забезпеченням було усе гаразд. 17 серпня переможцем по цьому лоту було визнано ТОВ «Шефер Шоп», яке запропонувало найнижчу ціну – 528 гривень за 1 контейнер. Але це підприємство відмовилося надалі підписувати угоду.

– Відповідно до законодавства, якщо один із учасників відмовляється підписувати угоду, то переможцем визнається учасник торгів, який запропонував наступну нижчу ціну. Ним стало ТОВ «Спецдревцентр» із вартістю контейнера 582 грн., – говорить Олександр Барабоха.

На думку міського голови, проблему зі сміттям в приватному секторі реально розв’язати лише завдяки контейнерам, коли раз на тиждень, а в перспективі раз на два тижні люди викочуватимуть контейнер, а ввечері забиратимуть…

На думку міського голови, проблему зі сміттям в приватному секторі реально розв’язати лише завдяки контейнерам, коли раз на тиждень, а в перспективі раз на два тижні люди викочуватимуть контейнер, а ввечері забиратимуть…

Як повідомили «Прочерку» джерела в міськвиконкомі, хоч зрештою тендер виграло ТОВ «Спецдревцентр», однак контейнери будуть куплені все-таки німецького виробництва Schafer. Це – єдиний виробник подібної якості контейнерів для сміття в Європі. Від початку, організовуючи тендер, влада розраховувала, що саме ця фірма виграє тендер. Через те, що законодавство передбачає участь не менше двох учасників в тендері, то формальним учасником стала фірма екс-заступника мера Андрія Дзюби. Коли справа дійшла до виграшу, німецька фірма відмовилася підписувати угоду без передоплати, маючи гіркий досвід співпраці з українським містом у Львівській області. Тож внести передоплату погодилося підприємство, наближене до мера. Тепер придбання контейнерів для сміття Schafer здійснить таки ТОВ «Спецдревцентр», якому влада повертатиме кошти протягом двох років.

«Прочерк» пропонує й іншим спеціалістам висловити свою думку стосовно схеми закупівлі контейнерів для сміття у Черкасах. Зі свого боку ми зазначимо, що Сергій Одарич поки що єдиний, хто відреагував на публікацію про сумнівні тендерні закупівлі.

Нагадаємо, раніше «Прочерк» з посиланням на київський сайт «Наші Гроші» повідомляв про реконструкцію з прибудовою адміністративного будинку прокуратури Черкаської області за півмільйона гривень, про ремонт однієї вулиці в Умані за 10 мільйонів гривень тощо. Непрозоре витрачання бюджетних коштів гостро критикується громадськістю.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-5 #25 українець 08.11.2011 14:13
Пан Одарич вже трішки забув радитись з тими, хто його обрав! Запитав би у людей, що потрібніше тролейбуси та лікарні, чи оці ось бачки, доречі котрі вже тестувались в інших містах, та не успішно.
По-друге: він і не буде радитись, бо має зиск з того, а вибори близько, а в Вреховну раду Бродського, чи себе коханого, треба штовхати, а на це потрібні кошти, тому й відмиває Чикагсько-гангстерськими методами.
P.S. та що ж можна чекати від "БЮТ"овця бувшого?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #24 Фелікс 07.11.2011 00:06
Мерія і не може переплатити.
Адже ні мерія, ні виконком, як незаконні утворення, не мають рахунків ні в держказначейств і, ні в іншому банку.
Бюджетні гроші в особливо великих розмірах розкрадаються через ТОВ «Спецдревцентр» .....................................................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #23 Лмила 02.11.2011 17:00
Цитую Лен4ик:
Впевнена, що вартість контейнерів доведеться компенсувати мешканцям приватних будинків. 582 грн - задорого не те що для пенсіонерів, й для всіх інших. У нас вдома схожий за характеристикам и бак придбаний за 200грн на ринку(зараз коштує до 300), слугує вже 3 роки. Возити його далі аніж за 20 метрів від двору, особливо в зимовий період (вулиці приватного сектору ж не чистять від снігу!) - та ще морока!

Вартість, як орендна плата, буде включена до вартості сміття
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #22 Ну-ну 01.11.2011 20:53
Цитую юр к-о:
Добре, що діло робиться. Може шось і не зовсім чітко й прозоро, може й ціна не ідеальна. Та факт, що у цьому місті щось змінюється, власті експериментують , щось пропонують, шукають вдосконалень. Поступ

Властi експерементують на нас - черкащанах, за рахунок наших же коштiв, але для вдосконалення свого гаманця, а швидше банкiвських рахункiв своiх i бродських. Такий коментар могла написати тiльки людина, якiй Черкаси, вибачте, "глубоко пофиг".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #21 Оксана Колісник 01.11.2011 15:03
Цитую юр к-о:
Добре, що діло робиться. Може шось і не зовсім чітко й прозоро, може й ціна не ідеальна. Та факт, що у цьому місті щось змінюється, власті експериментують , щось пропонують, шукають вдосконалень. Поступ

Е ні, колего! Як Ви оце "тонко" про "не зовсім чітке й прозоре". Біс ховається в деталях. Чи Ви б виправдали вбивцю через те, що він у дитинстві мамі мити посуд допомагав? Непрозора закупівля контейнерів для сміття, непрозоре формування тарифів, непрозорі рішення по громадському транспорту, непрозорі кредитні угоди, непрозорі операції із земельними та майновими ресурсами, непрозоре витрачання бюджетних коштів. Кажете, щось міняється... А, може, за умов прозорості всього вищепереліченог о все мінялося б швидше і на краще для більшої кількості людей?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #20 жужа 01.11.2011 13:02
Цитую Ну-ну:
Послушайте, люди добрые, все тендеры проводятся по заранее спланированному сценарию. И участники все там в сговоре. Достойный преемник Карася - Барабоха - против мэра не пойдет. Лапша Вам навешана на уши конкретная. Типа фирма выиграла, а потом отказалась. Да всё там было оговорено что и как. Спецдревцентр - мафиозное кубло. А органы закрывают глаза на всё это дело. Значит тоже - у корыта!

"НУ-ну", ти правий. Мафіозний спрут Колесников -Бродський - Одарич висмоктує з міста всі соки. 8) Після їх "оттяжки на виліт" Черкаси перетворються в марсіанську пустелю з величезною діркою в бюджеті. ПОРА ВИКОРИСТАТИ ДІХЛОФОС ПРОТИ ЦИХ КОЛОРАДСЬКИХ ЖУКІВ!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #19 Ревізор 01.11.2011 12:52
По наслідкам діяльності Одарича можна видати посібник "Як створити мафіозне угрупування". Першу каденцію Олегович готувався до великого дерибану: підкуповував депутатів, роздавав землю і посади, розставляв дружків, типу Дзюби, на злачні місця. Тепер приступив до реалізації мети свого життя - "поіметь " Черкаси. Відкати з міського бюджету пішли на мільйони - через тарифи на обслуговування будинків, тендера під певні фірми, грандіозна афера з ремонтом доріг за кошти міського бюджету, сміттєві бачки і т.д. :-x Звичайно, губернатор теж не в накладі. :P :P З барського плеча мера задарма отримав 5,5 га найкращої землі під свою резиденцію - обоє задоволені!! :P :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #18 юр к-о 01.11.2011 11:21
Добре, що діло робиться. Може шось і не зовсім чітко й прозоро, може й ціна не ідеальна. Та факт, що у цьому місті щось змінюється, власті експериментують , щось пропонують, шукають вдосконалень. Поступ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #17 Ну-ну 31.10.2011 22:00
Цитую Вася:
[quote name="Ну-ну"]

Вы принимали участие хоть в одном тендере и потому на собственном опыте утверждаете что все было именно так? Мне лично пофиг контейнеры для частников, я в хрущевке живу, просто терпеть не могу балаболов орущих " Караул грабят!". "Ну-ну", отпишитесь про тендер в котором Вы принимали участие, а потом поговорим. Только не говорите что мол все и так знают, я не принимал и не знаю.

Да, принимал, и не в одном и не один год. Но перед Вами - Вася - отчитываться не намерен. А балаболом меня можете называть. На это воспитания вообще не нужно иметь никакого. Я лично за свои слова отвечаю. Вам не нравится то, что я пишу? Мне тоже многие комментарии не нравятся, но я не лезу к другим с оскорблениями.Здесь каждый может высказаться, как он думает и знает.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #16 Вася 31.10.2011 09:36
Цитую Ну-ну:
Послушайте, люди добрые, все тендеры проводятся по заранее спланированному сценарию. И участники все там в сговоре. Достойный преемник Карася - Барабоха - против мэра не пойдет. Лапша Вам навешана на уши конкретная. Типа фирма выиграла, а потом отказалась. Да всё там было оговорено что и как. Спецдревцентр - мафиозное кубло. А органы закрывают глаза на всё это дело. Значит тоже - у корыта!


Вы принимали участие хоть в одном тендере и потому на собственном опыте утверждаете что все было именно так? Мне лично пофиг контейнеры для частников, я в хрущевке живу, просто терпеть не могу балаболов орущих " Караул грабят!". "Ну-ну", отпишитесь про тендер в котором Вы принимали участие, а потом поговорим. Только не говорите что мол все и так знают, я не принимал и не знаю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100