Впродовж одного тижня черкаська поліція через день отримувала повідомлення про замінування декількох десятків громадських закладів та установ. Хоч жодне з повідомлень, на щастя, не підтвердилося, острах та думка про те, що терористичні акти можуть відбуватися в нашому провінційному місті, вкарбувалися в голови багатьох городян. Востаннє лист з інформацією про замінування обласна Нацполіція отримала 24 травня. Йшлося про вибухівку у трьох десятках об’єктів: торговельних центрах, медзакладах та житлових будинках.

Zaminuvanna2_

Небезпека – поруч

І це не страхи параноїка, а реалії нашого сьогодення.

– Особисто у мене враження, що народ просто привчають. А коли населення звикне – почнуть підривати… – ділилася 24 травня своїми враженнями у соціальній мережі «Фейсбук» черкащанка Катерина Буш. – Сьогодні люди з «Любави» вже не виходили, а продовжували працювати, не розцінюючи загрозу як реальну.

Подібне ставлення до попередження про замінування описують городяни, які у цей час буди в «Будинку торгівлі»: люди не поспішали залишати заклад, дрібні торговельні відділи позакривалися, а великі продовжували роботу.

– Після нещодавніх повідомлень про замінування міста я весь час думаю, куди я йду і чи варто туди йти взагалі. Якщо є можливість – уникаю масових заходів, намагаюся скуповуватись на базарі у будень, і ходити не до супермаркетів та торговельних центрів, а у звичайні продуктові магазини. Якщо є необхідність піти до торговельно-розважального центру, іду туди не в час пік. Особливо пильна та уважна, коли йдемо гуляти з дітьми. Навіть на фестиваль вареників не пішли, побоялись. Страшно, коли наступного разу повідомлення про замінування буде правдивим, – ділиться своїми переживаннями 40-річна черкащанка Галина Петрик.

Її страхи не безпідставні. Хвиля замінувань сколихнула не лише Черкаси, а й багато інших обласних центрів України. Допоки «жартівників» не знайшли, навряд чи можна бути спокійним.

Zaminuvanna3_

Розуміє занепокоєння черкащан і генерал міліції, колишній начальник УМВС у Черкаській області та керівник УСБУ регіону Микола Каплій.

– У місті мав місце ряд повідомлень про замінування, людей евакуювали з торговельно-розважальних центрів, лікарень, а злочинців досі не знайшли. Ніхто не знає, чи наступне повідомлення буде хибним, чи таки правдивим. Зрозуміло, що люди почуваються в небезпеці, бо винні не покарані. І допоки їх не знайдуть, кожна свідома людина думатиме, що будь-що й будь-де можуть замінувати. У правоохоронних органах є спеціальні служби, які мають можливість виявляти таких злочинців. Допоки цих «жартівників» не почнуть ловити та притягувати до відповідальності, впевнений – городяни не почуватимуться спокійно, – аналізує Микола Каплій.

На думку генерала, в цій ситуації винна поліція, яка досі не викрила зловмисників. Він переконаний, що проблема не лише в Черкаському управлінні, а взагалі у реформі, яка так і не дала бажаних результатів. Сам Микола Васильович зізнається: свого 12-річного сина вчить, як поводитися у надзвичайній ситуації й завжди просить, якщо немає нагальної потреби йти у місця де багато людей, то краще туди не йти.

Попереджений – убезпечений!

У мерії пояснюють: не бачать причин для скасування або перенесення масових заходів, запланованих у місті в найближчі тижні. Тут переконані, якщо вживатимуть подібні обмеження, це спровокує напругу та паніку серед населення.

– Допоки не буде повідомлення від СБУ та Нацполіції про необхідність обмежити чи перенести проведення масових заходів у місті, ми цього робити не будемо, – коментує заступник міського голови Людмила Бордунос. – Сьогодні напередодні проведення заходів, гулянь, шкільних лінійок, випускних ми попереджаємо про це правоохоронців. Вони на власний розсуд вирішують, чи доцільно залучати техпрацівників і обладнання для перевірки території та приміщень, де буде проводитися захід. Працівники мерії, комунальних підприємств навчальних закладів самі здійснюють візуальний огляд території перед проведенням заходу. Просимо й городян бути пильними. Всі попередженні, що при виявленні будь-яких незрозумілих предметів, сумок, пакетів необхідно негайно звертатися до правоохоронців. Окрім того, ми просимо Нацполіцію та рятувальників посилити свою присутність на таких заходах.

у Нацполіції закликають не нагнітати ситуацію й продовжувати жити звичними справами.

– Так, ми отримали ряд повідомлень про велику кількість замінованих будівель. Провели перевірки, і, на щастя, жодне з повідомлень не було підтверджене. Ніде з того великого переліку об’єктів наші працівники не виявили вибухонебезпечних предметів. Тому жодної загрози життю й здоров’ю черкащан наразі немає, – коментує керівник прес-служби Нацполіції в Черкаській області Дмитро Грищенко. – Ми наполегливо просимо жителів міста в разі виникнення подібних ситуацій слухати вказівки й рекомендації поліції та оперативно і невідкладно їх виконувати.

Zaminuvanna1_

В Управлінні СБУ в Черкаській області черкасців закликають до спокою, однак радять не втрачати пильність та дотримуватися заходів безпеки, особливо в місцях масового скупчення людей. Тут радять звертати особливу увагу на осіб, поведінка яких викликає здивування чи насторогу, зокрема якщо хтось виявляє підвищений інтерес до громадського транспорту, місць масового перебування людей, підприємств, будівель органів влади та управлінь. Звертайте увагу на залишені без нагляду речі та підозрілі предмети або транспортні засоби.

– Численні повідомлення про псевдомінування дестабілізують суспільно-політичну обстановку в країні, провокують виникнення штучного соціального напруження, невдоволення діяльністю правоохоронців та державної влади, породжують загальну паніку, – аналізує керівник прес-служби Управління СБУ в Черкаській області Катерина Дрога. – Подібними повідомленнями «мінери» відволікають правоохоронців на перевірку хибної інформації, спричиняють перебої у роботі транспорту, завдають фінансових збитків державним та комерційним установам, які вимушені призупиняти свою роботу.

Нагадаємо, в Черкасах за останній час кілька разів після телефонних повідомлень шукали, але не знаходили вибухівку. Останній випадок стався 24 травня, коли повідомили про замінування 32 міських об’єктів, у тому числі 7 лікувальних установ. Попередній випадок «замінування» близько трьох десятків об’єктів Черкас був 21 травня. А у 17-19 травня до поліції Черкас надійшло ряд неправдивих повідомлень про «замінування» загалом 19 об’єктів. Серед об’єктів, на які вказували зловмисники, були як багатолюдні торгові центри так і медичні заклади та пологові будинки. Поліція тоді затримала «телефонну терористку», яка «замінувала» частину з цих об’єктів. Підозрювану було взято під варту. Як з’ясувалося, до цього вона тероризувала сім’ю одного з черкаських поліцейських.

61282462_1042289459494576_2685243476496351232_n

Будьте пильні

Якщо ви виявили зброю, вибухові пристрої, знаєте про факти прибуття та перебування в області підозрілих осіб, або про наміри здійснення кимось сепаратистської та терористичної діяльності – одразу звертайтеся за телефонами «гарячої лінії» Служби безпеки України 0800 501 481 та до Управління СБУ в Черкаській області за номером: (0472) 37 92 44 чи на електронну поштову скриньку: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Покарання

Людина за неправдиве повідомлення про мінування карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторний дзвінок зловмисника може бути засуджено терміном від чотирьох до восьми років. «Мінерам» також доведеться компенсувати збитки державних та комерційних установ.

При загрозі вибуху:

– не чіпайте вибухонебезпечний предмет (гранату, снаряд, бомбу тощо);

– не заливайте підозрілий предмет рідинами, не засипайте ґрунтом, не намагайтеся чим-небудь закрити;

– не користуйтеся радіоапаратурою та мобільним телефоном поблизу цього предмета;

– негайно повідомте в поліцію;

– не дозволяйте стороннім людям торкатися небезпечного предмета або намагатися знешкодити його;

– відійдіть якнайдалі від небезпечної знахідки, а в разі вибуху чи стрільбі падайте на землю і закривайте голову руками.

Газета «Вечірні Черкаси» №22 від 29 травня 2019 року

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100