Каньйон на Гірському Тікичі, який називають «маленькою Швейцарією», в останні роки став настільки популярним, що розташоване тут селище Буки перетворюється на новий потужний центр тяжіння для туристів з різних областей України. «Нам не потрібно платити за рекламу, центральні канали рекламують нас і без цього, – жартує голова Буцької ОТГ Сергій Залізняк. – Провідні українські телеканали щось знімають у нас принаймні раз на тиждень. А індійський «Боллівуд» знімає у нас фільми».

Буцький каньйон на Гірському Тікичі


– Найбільше туристів у Буках – звідки б ви думали? З Харкова, Одеси і Миколаєва. Ми до Одеси їдемо по відпочинок на морі, а вони до нас – по нашу екзотику і краєвиди. Ясна річ, чимало туристів і з Києва та Київщини. На диво рідко приїжджають черкасці, – розповідає Сергій Степанович.

За словами селищного голови, сьогодні ОТГ намагається «спрямувати потік туристів, спортсменів і телевізійників у правове русло».

– Усім дуже подобається, що в Буках мальовничі краєвиди, вони близько до Києва, а головне – тут «усе безкоштовно». Туроператори заробляють гроші іноді без жодного контакту з місцевою владою і місцевими жителями. Отже, комусь заробіток, а сміття – нам, – зазначає селищний голова. – Сьогодні, коли запрацювала об’єднана територіальна громада, ми намагаємося все це дещо врегулювати. Зараз уже готовий детальний план території селища, яким визначено, де будуть кафе, ресторани, оглядові майданчики, інформаційні центри, зарядки для телефонів, прокат велосипедів, спортивні майданчики, дитячі локації, доріжки, зупинки, душові кабіни, туалети. На створення такого плану ми витратили 250 тисяч гривень, але не шкодуємо про це. Адже для будь-якого інвестора, який зайде до нас (а охочі є), відразу готова технічна документація. Це – економія часу і коштів.

Споруда водяного млина XVIII століття

Крім того, в ОТГ мріють навчити й місцевих жителів заробляти гроші на туризмі. Саме це стало головною метою першого гриль-фестивалю BUKY GRILL FEST, який відбувся на берегах Гірського Тікича 1 червня. Крім грилю, в Буках пишаються своїм медом (навіть планують створити в селищі музей меду і запровадити власний медовий бренд) і хлібом, який уміють випікати в Буцькому політехнічному професійному ліцеї.

«Децентралізація – це для нас порятунок»

Дата утворення Буцької об’єднаної територіальної громади – 24 грудня 2017 року. До Буків приєдналися три населених пункти – села Кути, Багва і Улянівка. Відповідно до перспективного плану, Буцьку ОТГ мали утворити, крім цих, населені пункти ще чотирьох сільрад, проте депутати частини сіл вирішили утворити ОТГ з Маньківкою, а інші зважають за краще не приєднуватися ні до кого, «поки не змусять».

Керівники Буцької ОТГ провели для журналістів прес-конференцію

– Це дуже дивно, тому що люди звідти здебільшого працюють у нас, їхні діти навчаються у нашій школі. Ми їх підвозимо і годуємо... Та навіть померлих жителі цих сіл ховають на нашому кладовищі, – зазначає Сергій Степанович. – Більше того, більшість людей хочуть об’єднуватися саме з нами. Ми сподіваємося, що сільради змінять своє рішення.

Наразі в Буцькій ОТГ проживають 2850 осіб. Громада має чотири навчальні заклади.

Інтерактивна дошка у Буцькій опорній школі

Крім того, тут розташований Буцький політехнічний професійний ліцей.

– Сьогодні в Буках прокладають швидкісний інтернет. А вперше він з’явився тут у 2002 році завдяки нашому ліцею, – розповіла журналістам директор навчального закладу Галина Гісько. – Загалом, саме з ліцею походить чимало креативних ідей, які стали дуже важливими для Буків. Цікавий факт: поетична назва Буків «маленька Швейцарія» з’явилася, коли ми знімали документальний фільм «Зорі Тікича». Автор цієї назви – відомий черкаський композитор Євгеній Бічев.

Галина Миколаївна додала, що про Буки створено близько п’яти пісень, і всі вони ввійшли до популярного репертуару художньої самодіяльності ліцею...

Галина Гісько і Сергій Залізняк розповідають про співпрацю ліцею і ОТГ

Селищний голова Сергій Залізняк наголошує, що для таких селищ і сіл, як Буки, децентралізація – це «буквально порятунок».

– Люди, які сиділи без роботи, сьогодні отримали новий шанс знайти себе у цьому житті, – емоційно каже Сергій Залізняк. – Але є один негатив: потрібно було проводити створення ОТГ не на «добровільних» засадах (бо цією «добровільністю» користуються місцеві «олігархи»), а провести відразу по всій країні відповідно до перспективних планів.

У центрі села

У селах, які приєдналися до Буків, про свій вибір не шкодують.

– Наше село Кути – один із найменших населених пунктів Маньківського району, в нас проживає лише 320 жителів, – розповідає староста Кутів Ігор Островий. – До об’єднання надходження до нашого бюджету були такі мізерні, що коштів вистачало лише на утримання сільради, і зовсім трохи – на сякий-такий розвиток. Тож моя позиція щодо необхідності об’єднання з Буками була свідомою і продуманою. Сьогодні за рахунок податку на доходи фізичних осіб ми як мінімум потроїли свій бюджет. У Буцькій ОТГ наші інтереси належно враховуються. Зокрема, ми нарешті почали розв’язувати багаторічну проблему – стали ремонтувати дороги.

У Буцькому дитячому садочку практично всі місця заповнені

Задоволена результатами об’єднання і в.о. старости сіл Багва і Улянівка Раїса Стародубцева.

– На території нашого села живе і працює фермер із Швейцарії Морітц Штамм, людина, яка багато допомагає громаді, – зазначила Раїса Василівна. – Одного разу він організував візит до нас делегації швейцарських сільських голів. Вони дуже радять українцям не затягувати з об’єднанням громад, адже це вимога часу: села стають меншими. У Швейцарії об’єднання відбулося вже давно. Ми погодилися з цими аргументами, хоч наша громада жила відносно заможно. Я переконана, що нині села мають перспективи тільки в складі ОТГ. Подивіться на нашу: робляться дороги, розчищається сніг, підвозяться школярі, є вуличне освітлення. Тож, наші села живуть!

Школа в Багві старовинна і затишна

У Багвянській школі шанують пам'ять її засновника, репресованого в 1938-му...

«Успіхи і помилки – спільні!»

Як твердить Сергій Залізняк, під час об’єднання не було звільнено жодної людини, не закрили жодного закладу.

– Розвиваємо Будинки культури. Створюємо центр культури і дозвілля, плануємо створення школи мистецтв, – зауважив селищний голова. – Розвиваємо обидві школи – Буцьку опорну (куди підвозимо дітей із семи сіл) і Багвянську І-ІІ ступенів, а вчителям виплачуємо 20-відсоткову надбавку за престижність праці – між іншим, єдині в районі. У громаді діє два садочки. Усі заклади освіти утеплені, їх опалюють сучасні котли. На жаль, нам із району не віддають колишню Буцьку дільничну лікарню. Натомість, перетворили її на амбулаторію і скорочують ставки. Деяким громадам нема за що утримувати лікаря, а ми готові утримувати лікарню, тільки просимо, щоб її нам віддали.

Буцька опорна школа

Директор Буцької школи Олексій Свистун із захопленням розповідає про свій заклад

Втім, на запит «Прочерку», чому район не віддає Буцькій ОТГ тамтешню амбулаторію, директор Маньківського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Клясна відповіла, що наразі центр готовий передати заклад Букам і вже повідомив про це керівництву ОТГ. Також у центрі наголосили, що в амбулаторії створено всі передбачені чинним законодавством ставки.

... Поблизу старого будинку лікарні в радянські часи почали спорудження нового приміщення. Добудувати його не встигли, і воно так і стоїть недобудовою. Наразі в ОТГ шукають інвестора, який міг би забрати її й перетворити на корисний для громади об’єкт, наприклад, на готель.

Для недобудови поблизу лікарні шукають інвестора

З 2017 року громада суттєво просунулася в облаштуванні життя своїх жителів. Зокрема, створено комунальне підприємство «Каньйон».

– Це підприємство – унікальне в порівнянні з іншими громадами, – розповідає директор Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько. – Для того, щоб утримувати територію села, зокрема й туристичні об’єкти, потрібні люди і техніка. Думаючи про майбутнє, на кошти інфраструктурної субвенції, яка надається ОТГ, тут закупили техніку.

За словами селищного голови, вже минулої зими громада відчула правильність цього рішення. Це дозволило розгортати сніг і визволяти тих, хто застряг у кучугурах. Комунальне підприємство, фактично, працювало цілодобово. Влітку також роботи вистачає, адже за туристами потрібно прибиратися. Щоб сміття було менше, в Буках придбали великі контейнери.

– Ми плануємо розвивати підприємство, вже передали йому певні земельні ділянки поблизу річки, щоб воно могло розвиватися і заробляти на своє утримання кошти, – зазначив Сергій Залізняк. – Відтак усі телеканали, які проводять у Буках зйомки, погодилися вносити певні суми для розвитку наших територій, залучати наших людей. Буквально два роки тому такого не було.

А ще комунальне підприємство встановило поблизу греблі старої Буцької гідроелектростанції стелу «I love Buky», біля якої залюбки фотографуються туристи...

07

Наразі в Буках на двох територіях відбувається будівництво сонячної електростанції. Загальна площа батарей – більше 20 га. Запустити ЕС планують до кінця року. Інвестор – компанія «Індіан солар – Україна». На думку представників громади, сонячна електростанція стане однією з візитівок ОТГ і дозволить створити як мінімум півтора десятка робочих місць.

Нагадаємо, саме в Буках на річці Гірський Тікич наприкінці 1929 року була запущена одна з перших в Україні гідроелектростанцій. ГЕС працювала до початку 1980-х років, потім була законсервована і повністю була відключена на початку 1990-х. Наразі корпорація «Гідроресурс-К» робить спробу відновити її роботу, проте це не дозволяють робити археологи, які вважають, що неподалік може бути розміщене одне з поселень трипільської культури.

Споруда колишньої Буцької ГЕС

– Хоча, на моє переконання, це в принципі неможливо. Там суцільний камінь, – знизає плечима селищний голова. – Напевне, ще хтось хоче володіти цією електростанцією.

Керівники Буцької ОТГ визнають, що не все відбувається «гладко і як задумувалося», не всі жителі сіл підтримали об’єднання громад і не всі ним задоволені й сьогодні. Проте кожному, хто уважно спостерігає за громадою, очевидно, що позитивні зміни є.

– Не все відразу. Ми маємо здобутки і прорахунки, проте вперто рухаємося вперед разом, – каже староста Кутів Ігор Островий. – Процес об’єднання непростий. Бувають моменти, коли ми «набиваємо ґулі». Але рішення, які приймаємо, – спільні. Успіхи і помилки – спільні також.

Прес-тур черкаських журналістів до Буцької ОТГ організований Черкаським центром розвитку місцевого самоврядування.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #5 Deremi_Fg 10.06.2019 16:31
Багатьом ті букви дійсно не умісні, я також поділяю цю думку. Але безцінно було спостерігати, з яким ажіотажем їх зустріли місцеві школярі. Такої кількості фото не збереться навіть з самим каньйоном
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #4 Чорнобаївець 09.06.2019 10:00
Бики намалювали BUKY.
Тіпа, модно.
Жах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Местечковый интерес 08.06.2019 19:46
Цитую Me:
Шо то за страшні букви?


В селе у властей, видимо, есть желание, некоторое количество средств, но отсутствуют вкус, умения и знания. Поэтому испортили специфически-красивый вид уродскими буквами, которые кое-как уместны на современной площади или на входе в облагороженный парк или пляж, но ужасны в постапокалиптич еском руинированном пейзаже. Им бы нормального спеца нанять, сами селяне только испортят все.

Поскольку деньги за надпись израсходованы, и выкинуть нафиг ее никто не даст, то было бы уместно перемонтировать ее куда-нибудь непосредственно в село, в место где нет индустриальных руин и скал, но где проходят или проезжают посетители каньона.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Me 08.06.2019 00:18
Шо то за страшні букви?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Черкаси 06.06.2019 20:11
Дуже гарні місця, всім рекомендую.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100