реклама

реклама

Про те, як вплине затягування карантину на економіку не говорить лише лінивий. Проте глобальні питання залишимо владі, а самі зосередимося на житті простих пересічних черкащан, які зазначають, що ситуація вкрай критична, адже багато хто внаслідок карантину втратив роботу і сьогодні не знає як зводити кінці з кінцями.

246272

Безліч опитаних нами водіїв маршруток, кондукторів, продавців у магазинах побутової техніки, представників музеїв та бібліотек зазначають, що жити стало гірше, фінансоів стало у родинах менше.

Олександр родом з Вінниці, але одружився на черкащанці і живе тут вже три роки.

– Ми живемо в орендованій квартирі. Дружина в декреті з сином, донці 6 років. Я був єдиним годувальником, працював у сфері будівництва, працював на приватного підприємця. Зараз карантин і підприємець згорнув роботу, наші заощадження закінчилися. Живемо на дитячі гроші. Господиня квартири увійшла в положення і не вимагає квартплату. Але скільки нам потім потрібно буде віддавати, щоб вийти на баланс по сімейному бюджету? – бідкається чоловік.

Леся працює медсестрою в Черкаській обачній лікарні. Її контакти дала нами нам волонтери, які працюють з медичним персоналом, які привозили медикам продукти.

– З початку квітня ми пішли за свій рахунок. Мова не про оплачувану відпустку ,а саме за свій рахунок. У багатьох відділенням медсестер змусили написати такі заяви, кажучи, що за відмову буде звільнення. Мовляв, немає планових операцій, немає пацієнтів, тож йдіть додому. Це такі відділення як ортопедія, хірургія. Водночас нас викликають в обласну лікарню, формують з нас бригади, навчають, як в час загострення коронавірусу вести себе. Водночас якщо я маю сидіти вдома за свій рахунок, то чому їжджу на роботу? Про гроші ніхто не кажу. Ходять чутки, що робитимемо за копійки.

– Як ви добираєтеся на роботу? Живете в Черкасах?

– Я живу в селі, не в місті. Рано мене привіз на роботу волонтер, додому якось добиратимусь сама. Як, поки не знаю. Оскільки живу в селі, в магазині мене знає продавець, купую хліб в магазині в борг, записуюся, прошуся. З чого віддаватиму за той хліб, поки не знаю. Але в мене дитині щось треба їсти, – каже медсестра Леся.

received_1561934843966897(1)

Одна з волонтерок Тетяна Волочай каже, що медсестер, яким потрібна допомога, насправді багато, до неї звертаються вже більше, ніж вона з однодумцями може допомогти.

– Людям потрібна їжа. Це елементарно, а їх женуть за свій рахунок, а як їхати на навчання по формуванню бригад, то за які кошти, хто везтиме? – дивується волонтерка.

Черкащанка Юлія, яка працює у сфері культури, каже, що вони у відпустці через вимушений простій і їм платять дві третіх окладу.

– У родичів ситуація ще гірша. Вони працюють в цирку і возять по областях свій культурний продукт. З середини лютого у них почалися проблеми, орендували землю, вклалися в рекламу, звісно грошей ніхто не повернув. Зараз всі розпущені по домах, родини сидять дома, нікому ніяких компенсацій. Знайома також працює в косметичному салоні, який теж закритий. Як їй жити? Їздить по людях, заробляє, ризикує. А зараз ще й потрапила в лікарню з малим, в якого виявили апендицит. І лікарі кажуть – плати, а з чого платити? Ось так і живуть люди. Так само знаю акторів, представників творчих колективів, які окрім основної роботи вели якісь корпоративи, весілля, ювілеї. Тепер всі сидять вдома, – каже Юлія.

Заступник голови Черкаської ОДА Юрій Лесюк прокоментував ситуацію щодо відправлення медсестер обласної лікарні у відпустку за свій рахунок.

– Можливо, це якраз ті відділення, які не функціонують. Водночас, не виключено, що цих медичних працівників, які зараз відправлені за свій рахунок, можуть викликати для перенавчання або формування бригад, що пов’язано з викликами, які зараз стоять перед нами, – пояснив заступник голови ОДА.

Про економічну ситуацію обмовилися сьогодні на прес-конференції і керівники міста та області.

– Передчасні думки з'явилися у ЗМІ, що, мовляв, уже немає підстав для карантинних обмежень. Справді, ще є економіка, є люди, яким треба працювати, проблема серйозна... Але простих рішень тут немає, – сказав голова Черкаської ОДА Роман Боднар.

– Що стосується підприємців, вони не розуміють, чому не можуть працювати, особливо щодо сфери обслуговування. Несплата податків, ненадходження до бюджету, неможливість працювати ставлять під загрозу і виплату зарплат бюджетникам в травні. На сьогодні ще є запас, але ситуація складна. І від влади державної хотілося б отримати кошти за недоотримані доходи, – сказав мер Черкас Анатолій Бондаренко.

Автор: Назарій ВІВЧАРИК

Також читайте матеріал до теми:
Цілий
корпус обласної лікарні забезпечує лікування COVID-19, – Лесюк

Бондаренко прокоментував страйк підприємців і розкритикував уряд

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #17 Доктор 01.05.2020 09:24
Медсестрам пропонували роботу з коронавірусними хворими, але багато повідмовлялися. Тому не треба скиглити! У нас катастрофічно не вистачає медперсоналу, обіцяні надбавки так і не побачили, а вони ниють, що гроші закінчились... Пані Леся з ЧОЛ, Ви пам'ятаєте де відділ кадрів, чи Вам підказати? Або одразу підходьте в пульмонологію, медсестер не вистачає!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #16 Євген 28.04.2020 12:43
А чого медсестри так бояться заяви на стіл? 3000 гривень більше ніде заробити? Кладіть заяви усім відділенням, і хай Лесюк сам їздить на перенавчання та формування бригад.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #15 yazon 25.04.2020 16:12
Цитую Ерік:
То влада винна. Чомусь Лукашенко нічого незакрив і таж сама смертність і невища від України.

В Біларусі справді та сама кількість хворих на коронавірус, що в Україні. Тільки в Україні в 5 разів більше населення.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #14 ScottSed 25.04.2020 12:41
рыбалка в рязани
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #13 живемо на свинячі 24.04.2020 16:11
Вже п'ятаки почали синіти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #12 Дивні коментатори пішли 24.04.2020 14:21
Дивуюся з постійної недоречності і тупуватості коментарів ідіота, який називає себе "Ни стыда ни совести" :-x :-x :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #11 Сервер 23.04.2020 08:59
Вчора черкасці протестували в центрі на авто. ЗМІ мовчать. Чому?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 Пилипенко Станіслав Григо 23.04.2020 08:09
Читаю коментарі і бачу....масу Горьких!Теж-все не так,аж доки самі не дорвуться до годівнички.І теж-як Горький-вілла,гроші,бом онд... Такі собі борці а-ля Найєм, чи Лещенки...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #9 Ерік 23.04.2020 07:49
То влада винна. Чомусь Лукашенко нічого незакрив і таж сама смертність і невища від України. Але люди внього зголоду непомруть і грабіжів небуде. А внас люди тупорилі за кого голусували так і жевем.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #8 Вали с пляжа,театрал! 22.04.2020 21:23
Цитую Ни стыда ни совести:
У вас есть замечания к содержанию

Даже не пытайся на умняка давить, валенок! Ты туп, откровенно туп - с IQ гораздо ниже чем даже у Медынского аль Жириновского. :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100