реклама

реклама

Необхідність формувати коаліцію в міській раді, викликана відсутністю власної потужної команди, міський голова Анатолій Бондаренко вважав своїм найбільшим прорахунком за час каденції 2015–2020 років. Натомість, у новому складі міськради підтримка мера може стати ще меншою, вважають черкаські політичні оглядачі.

bondarenko1

– Доводиться іти на поступки в пріоритетах у розвитку тих чи інших галузей міста, – зауважив Анатолій Васильович у одному зі своїх торішніх інтерв’ю. – Тому що я по-іншому бачу розвиток міста, закупівлю товарів та послуг. Щоб зберегти коаліцію, досягти результату, прийняти бюджет, часто доводиться іти на поступки тим чи іншим колективам, політичним партіям. У тому числі й давати посади.

Міська рада нового складу стала ще менш сприятливою для мера, тож одне з двох: або неприємну політику «поступок» міському голові доведеться продовжувати, або мер обмежиться ситуативною більшістю при розв’язанні окремих питань.

– Бондаренку в будь-якому разі не буде просто, – вважає політконсультант, директор ГО «Академія стратегічних досліджень» Сергій Пасічник. – Контрольованої, планованої більшості, яка дозволила б йому спокійно працювати, явно не буде.

Ще радикальніше висловився очільник черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик: «Не вважаю, що Анатолій Бондаренко виграв. Скоріше можна говорити про «Піррову перемогу»... Тепер, щоб сколотити свою більшість і дієвий виконком, треба знову йти на «договорняки», продавати посади і занурюватись в хаос традиційної черкаської підкилимної метушні».

Експерт вважає, що політичні розклади в місті чіткіше покаже голосування за секретаря міської ради: якщо секретарем буде представник «За майбутнє», то це означає, що Бондаренко не дуже впевнений у підтримці навіть союзних фракцій. Якщо це буде хтось із союзників, то висновок – уже існують певні домовленості, певний розподіл сфер впливу, фінансових потоків.

– У місцевих радах європейських країн, зокрема, Німеччини, укладання офіційної коаліційної угоди є обов’язковим, – вважає депутатка Черкаської міськради від партії «За майбутнє» Любов Майборода. – Депутатська більшість бере на себе відповідальність за діяльність міської влади. У нас же більшість здебільшого ситуативна, тому спитати нема з кого. Я вважаю, що в Черкаській міській раді важливо створити офіційну коаліцію на підтримку мера.

На думку Любові Володимирівни, на політичний торг можуть бути виставлені місця у виконкомі та посади в апараті міськради.

– Зрозуміло, що виконавчий комітет буде предметом торгу і компромісів. Як не прикро, але так воно і буде, – вважає депутатка. – Що ж до апарату міської ради, то не секрет, що він при кожному мері формується з урахуванням «побажань» депутатських груп. Наприклад, у раді попереднього скликання було працевлаштовано 28 членів партії «Свобода» та їхніх родичів. Тому апарат роздутий, і кількість посадовців у міській раді, які обіймають керівні посади, становить десь 40 відсотків, що надзвичайно обтяжливо для міського бюджету.

Натомість, посади заступника міського голови, на переконання Любові Майбороди, не можуть стати розмінною монетою в політичній грі, їх мають обіймати фахівці.

Очевидно, що до нової промерської коаліції, незалежно від того, стане вона більшістю чи ні, ввійдуть «За майбутнє» і «Батьківщина». Велика вірогідність приєднання до них і «Черкащан».

– Бондаренка ми підтримуємо, ми будь-якого чинного мера підтримуємо. І в коаліцію готові вступити, – сказав у коментарі «Прочерку» новообраний депутат від ВО «Черкащани» Віктор Беззубенко. – Але це моя особиста думка: я сьогодні тільки перший день вийшов на роботу після лікарняного. А завтра в нас буде розширене засідання ради партії, яке розробить стратегію і завдання на наступні п’ять років.

Політичні партії, які підтримували Віктора Євпака, заявляють про свою подальшу опозиційність.

– Про нашу можливу участь у провладній коаліції чи виконавчих органах влади мова взагалі не йшла, – сказав у коментарі «Прочерку» новообраний депутат від «Голосу» Володимир Друмашко. – Ми будемо своєю фракцією висувати свої власні ініціативи, які слугуватимуть реалізації наших передвиборних планів і обіцянок.

Не вважають можливим співпрацювати з Анатолієм Бондаренком і у «Слузі народу».

– Найімовірніше, наша політична сила буде в опозиції до міського голови, – сказав у коментарі «Прочерку» новообраний депутат від «Слуги народу» Василь Мойсієнко. – Ми до першої сесії новообраного складу міськради плануємо провести консультації, які носитимуть організаційну спрямованість. Оскільки Віктор Євпак, якого ми підтримували, не став міським головою, ми відкоригуємо свою позицію.

Для «Слуги народу» перемога Євпака могла б створити певну проблему – вести перемовини про вступ у коаліцію на його підтримку разом із «Європейською Солідарністю» чи ні, оскільки політичне керівництво останньої заявляло, що на жодному рівні не підписуватиме спільних документів разом зі «слугами». Але тепер, після програшу Євпака, все стало простіше.

– Перемовини триватимуть, і конфігурації змінюватимуться, – загадково сказав Василь Мойсієнко. – Думаю, що міському голові сформувати коаліцію не вдасться, враховуючи кількість мандатів, які отримала партія «За майбутнє». Мабуть, він веде перемовини з «Черкащанами», «Батьківщино», але сумарна кількість мандатів цих політичних сил не дасть йому сформувати більшість.

Найбільш безкомпромісну відповідь «Прочерк» отримав від новообраного депутата – представника «Європейської Солідарності» Сергія Кудактіна.

– Ми дивитимемося на питання, які розглядатимуться. Якщо вони будуть нормальні, то будемо підтримувати, якщо ні – то відхилятимемо, – сказав пан Кудактін. – У нас самодостатня фракція, яка не прагне бути з кимось у більшості чи в меншості. Ми – за місто, за його розвиток.

Сергій Кудактін переконаний, що «офіційно оформленої коаліції» у Бондаренка не буде.

Зрозуміло, що міський голова, попри несприятливий склад новообраної ради, таки намагатиметься створити в ній коаліцію на свою підтримку. Крім «За майбутнє», «Батьківщини» і «Черкащан» (разом – 17 голосів із необхідних 21) до неї можуть «де факто» ввійти представники деяких інших фракцій, формально (через імперативний мандат) не виходячи зі складу своїх партійних об’єднань. Політконсультант Юрій Сас бачить можливість залучення до коаліції окремих представників «Європейської Солідарності» і «Слуги народу».

Крім того, на його думку, «золотою акцією» у формуванні промерської більшості може стати «Опозиційна платформа – За життя». Колишня заступниця міського голови Людмила Бордунос наголошує, що з ОПЗЖ відкрито не блокуватиметься ніхто. Проте, вислови окремих представників як провладних, так опозиційних фракцій («місцева політика дещо відрізняється від загальноукраїнської», «партії в Україні мають значення тільки як виборчі проєкти під конкретного лідера») дають підстави вважати, що в обох таборах розглядають можливість скористатися політичними послугами найтоксичнішої із фракцій Черкаської міськради.

Політиттехнолог Сергій Пасічник, як і більшість його колег, вважає, що Бондаренко, не маючи можливості утворити формальну коаліцію, створюватиме неформальну:

– Для того, щоб доформувати коаліцію, я думаю, представники влади займуться активним залученням (через різні види стимулювання) людей із «Голосу», можливо, «Слуг народу» і «Європейської Солідарності». Як показує практика, в Черкасах завжди є способи «зацікавити» людей змінити свою позицію, – вважає Сергій Пасічник. – В будь-якому разі, політичні гасла, які звучали до виборів, це одне, а реальні розклади і бізнес-інтереси – це зовсім інше.

Максим Степанов

реклама

Коментарі  

 
+2 #6 Іра 27.11.2020 18:48
Желізяка на сце...все буде окекй в тебе
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #5 Віолета 24.11.2020 12:20
Потрібно сформувати потужну опозицію до Бондаренко,бо звички його за один день не зміняться.Вірю,що молодь з ,.Голосу,.не дасть дерибанити місто,як це було останні 5 років.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 BMW 24.11.2020 11:52
Раніше роль Іуд за 30 срібляків відігравала місцева "Свобода", нинішні колаборанти можуть коштувати ще дорожче.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #3 В какую следующую партию 24.11.2020 11:33
Уже готова перейти Вечная Депутатка, если дела "У майбутнього" дальше будут идти ещё хуже чем некуда и коалиция "Подтяжки мера" нэ створиться?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #2 Хохли не продаються 24.11.2020 09:30
Як показує практика, в Черкасах завжди є способи «зацікавити» людей змінити свою позицію,
В будь-якому разі, політичні гасла, які звучали до виборів, ЦЕ одне, а реальні розклади і бізнес-інтереси – ЦЕ зовсім інше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+33 #1 Бувалий 23.11.2020 19:36
Бідний Толя.
Видно, через відсутність власної потужної команди, він постійно залучає в свою команду представників ОПГ "Торпеда"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100