Коли на вулиці іде дощ, тренер з фітнесу Микола Сікачина не може залишатися спокійним. Бо те, що сталося з його спортивним залом в підвальному приміщенні палацу спорту  «Спартак» рік тому, він досі згадує як страшний сон...

29 червня 2011 року "велика вода" паралізувала Черкаси

29 червня 2011 року "велика вода" паралізувала Черкаси


 – Враження жахливі, пам’ятаю, як прийшов, а там по коліна води! – каже Микола. – Більше 100 відер винесли, і все марно. Помпа 4 годин працювала. А потім мул виносили і цеглу. Бо в нашому залі вода знесла шматок стіни. Ще довго все прибирали і висушували.

Нагадаємо, рік тому, 29 червня, Черкаси були паралізовані через великий дощ. Було залито водою чимало підвальних приміщень у будинках. Зі спортивного залу в «Спартаку» викачали 20 тонн води. Микола каже: усе через те, що біля дренажної труби комунальники не засипали дірку. Тому вода і протекла в підвал. Тепер цю проблему ліквідовано. Але кілька днів тому під час дощу в спортзал знову потрапила вода, щоправда, небагато.

– Зараз ми робимо підмостку під самою стіною, щоб уже не було жодних щілин. Але коли іде дощ, у мене досі серце стукає, думаю, що там із залом, – зізнається Микола.

Води в спортзалі було - "на три сходинки"

Води в спортзалі було - "на три сходинки"


Деякі наслідки того підтоплення тренери виявляють і досі. Зокрема, недавно почали міняти старі стінки на тренажерах, то побачили, що ДСП струхнявіло, тож тепер мінятимуть його на дерево.

З жахом згадують про велику зливу і жителі приватних будинків по вул. Фрунзе. Тоді, через забиту сміттям зливову каналізацію їхні двори перетворилися на справжні озера. А у пенсіонерки Любові Діденко в хаті утворилося справжнє провалля, бо вода підмила ґрунт під будинком.

Провалля, яке виникло у хаті Любові Діденко. Внизу – вода й болото

Провалля, яке виникло у хаті Любові Діденко. Внизу – вода й болото


– Ми тоді тижні три чекали, коли ж комунальники прочистять зливову каналізацію. Завдяки і втручанню «Прочерку», вони нарешті відгорнули сміття, яке забивало трубу. Але те сміття всю зиму там пролежало. Аж ось нарешті днів три тому привезли великі труби, сказали, що будуть ливнівку прокладати, – розповідає жителька одного з постраждалих будинків Любов Сокоренко. – Я дуже здивувалася.

Реконструкція вул. Козацької включає і прокладання зливової каналізації. Чиновники запевняють, що тепер тут потопів не буде

Реконструкція вул. Козацької включає і прокладання зливової каналізації. Чиновники запевняють, що тепер тут потопів не буде


Каже: її сусідка Любов Діденко так і  не добилася ні від кого допомоги з ремонтом. Син нібито взяв кредит, аби врятувати мамину хату. Тож з бідою справлялися самотужки.

У мерії запевняють: цього року з дощем місто справиться. Зокрема, за словами першого заступника міського голови Черкас Віктора Беззубенка, підприємство, що виграло тендер на водовідведення з автошляхів, нині регулярно слідкує за прочищенням зливової каналізації. Утім, якщо буде надто великий дощ, то, як каже пан Беззубенко, жодна каналізація з ним не справиться. І це стосується не лише Черкас, подібна проблема – й у інших містах.


– В Черкасах є ділянки вулиць, де взагалі немає зливової каналізації, тому якщо за умови дуже великого потоку води, може відбуватися її накопичення, – каже він.

Серед таких проблемних місць – район «Літака», ділянка вул. Смілянської біля залізничного вокзалу та донедавна – вул. Козацька. Утім, останню нині реконструюють і в ході цієї реконструкції монтують також і ливнівку.

Кілька днів тому на вул. Фрунзе поклали труби для стікання дощової води

Кілька днів тому на вул. Фрунзе поклали труби для стікання дощової води


У інтерв’ю газеті «Акцент» заступник міського голови з питань ЖКГ Олексій Леонов розповів: цього року на дорогах міста працює спеціальна машина, яка збирає бруд. Вона, до того ж, проводить і вологе прибирання автошляхів та запобігає забиванню стічних решіток сміттям.

– На жаль, цього року почастішали випадки викрадення зливових решіток. 4-5 решіток за ніч зникають. Це призводить і до ДТП на дорогах, і до травм городян, і до інших незручностей. Звісно, і до збоїв у функціонуванні зливової каналізації на певних ділянках… - каже пан Леонов. Нарікає, що ні міліція, ні прокуратура поки що не змогла знайти крадіїв.

Також за словами Олексія Леонова, нині тримається під контролем наповненість дренажних озер у районі залізничного вокзалу:

– Ми ретельно слідкуємо за прогнозом погоди та не чекаємо, коли дренажні озера наповняться. За день-два до попередження синоптиків про насування дощового фронту викачуємо і дочищаємо озера.

Дренажне озеро в районі залізничного вокзалу навіть має власну назву - озеро Ріца

Дренажне озеро в районі залізничного вокзалу навіть має власну назву - озеро Ріца


Утім, дехто з фахівців зауважує: проблеми із загрозою підтоплень у Черкасах залишаються, а комунальники чомусь не поспішають їх вирішувати. Зокрема, за словами голови бюджетної комісії Черкаської міської ради Сергія Отрешка, відповідні пропозиції щодо викачування води з накопичувальних озер він подавав ще торік. Міська рада передбачила на це кошти, утім комунальники за роботи так і не взялися.

– Проектні пропозиції, кошторисна документація давно лежать у департаменті ЖКГ. Але чомусь не вистачає чи то часу, чи то людей, аби врешті розпочати ці роботи. Хоча якраз тут питання потрібно вирішувати якнайшвидше. Адже цього року запланована реконструкція вулиці Смілянської. Нині з накопичувальних озер вода відкачується прямо на дорогу. Якщо нічого не буде змінено, матимемо ситуацію, що цю воду будемо відкачувати по новому асфальту. А цього б однозначно не хотілося, адже таким чином усі роботи по ремонту дороги буде зведено нанівець, - каже Сергій Отрешко.

Депутат Сергій Отрешко зауважує: і через рік у Черкасах залишаються проблемні ділянки щодо підтоплень

Депутат Сергій Отрешко зауважує: і через рік у Черкасах залишаються проблемні ділянки щодо підтоплень


Ще одне «море» під час дощів утворюється на перехресті вулиць Одеської і Котовського. За її реконструкцію досі не взялися через те, що була недосконалою проектна документація.

– Зливову каналізацію по вулиці Одеській планувалося зробити ще торік, але це не вдалося через недосконалість проектної документації. Втішає те, що проектна документація нині вже перероблена. Тож маємо надію, що якщо не цього року, то принаймні наступного одним проблемним місцем щодо зливи у Черкасах буде менше, – каже депутат.

Потоп-2011 (фото - Черкаський форум/roBapg)

Потоп-2011 (фото - Черкаський форум/roBapg)


Нагадаємо, як повідомляла прес-служба Черкаського міськвиконкому, розкриття тендерних пропозицій на реконструкцію вул. Одеської відбулося 25 червня. За словами Олексія Леонова, роботи мають початися там із 20 липня.

Та поки в місті узгоджуються проекти, проводяться тендери, а комунальники збираються з силами вести відповідні роботи, сотні жителів міста досі побоюються злив, бо пам’ятають, як рік тому «тонули» у маршрутках чи автомобілях по дорозі на роботу, а дехто боровся з потопом навіть у власних оселях.

Потоп-2011 (фото - Черкаський форум/MAXIMUM2)

Потоп-2011 (фото - Черкаський форум/MAXIMUM2)

 

Як це було...Курйози: У Черкасах під час зливи блондинка втопила «Сенс» і черкащани вже почали купатися на дорогах (ВІДЕО)

У Черкасах блондинка «втопила» свій легковик «Сенс». Про це на Черкаському форумі повідомляє користувач під ніком dereck.

Як повідомляє користувач dereck, подія сталася за адресою 30 років Перемоги, 54. «Кричал что-бы не ехала, но ей было виднее», – додає він.

На Черкаському форумі опублікували відео, як своєрідно відреагував на дощову стихію автомобіліст, чиє авто застрягло на дорозі. Чоловік, одягнений у куртку і труси, уже без штанів, вийшов із зеленого «Daewoo», роззувся і щодуху стрибнув у хвилю.

Від вантажівки, яка таки змогла проїхати поруч, хвиля вийшла чималенька.  Випірнувши, чоловік повернувся до машини, тримаючи черевики в руках…

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100