Ось уже кілька тижнів головні черкаські вулиці стоять зі «здертим» шаром асфальту. Харківська фірма «Аерошляхбуд», яка виграла тендер на капітальний ремонт доріг, здійснила фрезерування доріг, а потім усі роботи зупинилися. Мер Черкас Сергій Одарич днями пояснював ситуацію тим, що Держказначейство не пропускало платежі, тож місто не могло заплатити підряднику. Мовляв, фрезерування харків’яни робили власним коштом. І вже в кінці тижня, за його словами, ремонтні роботи в Черкасах мали розпочатися на повну силу.


Утім, техніка на вулиці так і не вийшла, а, як повідомили в мерії, заступник директора ТОВ «Управління механізації «Аерошляхбуд» Григорій Стефанович лише сьогодні наприкінці дня має прибути в Черкаси… Поки в Черкасах стоять «пошкрябані» дороги, обурення у водіїв наростає.

Черкащанин Ігор сів за кермо зовсім недавно -  лише в жовтні минулого року. Тоді ж і придбав нове авто. Каже: їздить напрочуд обережно, але й це не рятує на дорогах міста.

– Я вже зо п’ять тисяч витратив на ремонт машини саме через погані дороги, – каже Ігор.


Сергій – водій зі стажем. Це його основна робота. Обурюється: їздити нині по вулицях, де зроблено фрезерування, просто жахливо.

– Звісно, деякі ями стали менші. Але ж трясе в автомобілі постійно. Це дуже впливає на машину, – зазначає чоловік.

Інші черкаські водії також звертають увагу на те, що на таких вулицях, як Ільїна, Благовісна через нинішній їхній стан доводиться знижувати швидкість до 30 км. на годину. Тому нерідко це спричиняє чималі затори.  А ще нарікають, що зі зняттям верхнього шару асфальту на дорогах у машин почалися проблеми з ходовою.


– На дорогах стало ще гірше, – коментує «Прочерку» черкаський архітектор Федір Гонца. – Бо той шар, що був під верхнім, зовсім розбивається. Достатньо глянути на перехрестя Дашкевича-Хрещатик чи на Благовісну… Це вже навіть не питання комфорту, бо в нас його дуже давно не було, а питання безпеки життя людей.

Обурення нинішнім станом доріг висловлюють і самі представники влади. Так на останніх сесійних засіданнях міської ради депутат Роман Діскант двічі порушував питання про те, коли ж таки розпочнеться капремонт…

– Місто скоро зупиниться! Обурення в людей наростає. Інколи складається враження, що депутати самі роблять ці дороги! – звертався він до мера Сергія Одарича.

Мер же ситуацію пояснював затримками з платежами…

Утім, голова правління ПАТ «Черкаський асфальтобенний завод» Олександр Густелев у коментарі «Прочерку» розповів: є ще одна проблема – із уведенням в експлуатацію реконструйованої лінії газопроводу, яка дасть змогу безперебійно працювати лінії з випуску ЩМА.

– Мені важко сказати, коли її буде запущено. Це залежить від документальних процедур. Треба погодження багатьох інстанцій: і Енергонагляду, і Черкасигазу… – зауважив пан Олександр.

Каже: на підприємство нині повним ходом завозять необхідні матеріали для виробництва асфальтобетону. Це і щебінь, і нафтопродукти, і бітум.  У день підприємство зможе випускати близько 1 тис. тонн продукту.

Зазначає, що на заводі – новітня в Україні лінія по виробництву ЩМА. Однак навіть пробних зразків на ній ще не випускали…


Нині завод працює на потреби поточного ремонту доріг, які в Черкасах здійснюють КП «ЧЕЛУАШ» та ПВП «ЧШРБУ».

– Закінчили ямковий ремонт на вул. Хоменка, Ватутіна. Також ремонтуємо Чигиринську, Добровольського, Рябоконя, – каже директор «Черкаського шляхового ремонтно-будівельного управління» Роман Несвіцький. Звертає увагу: пофрезеровані ділянки треба асфальтувати відразу, бо з часом вони руйнуються.

– В нас був такий приклад з Лісовою просікою та вулицею Онопрієнка. Ми після фрезерування не встигли заасфальтувати через погодні умови. То потім замість 5 сантиметрів асфальту довелося класти товщиною майже 7 сантиметрів, – зауважує фахівець.

Директор департаменту житлово-комунального комплексу черкаського міськвиконкому Олександр Риджаніч запевняє, що якість дорожнього покриття не постраждає через такі затримки.

– Все буде засмолено, верхній шар лягатиме нормально, – переконує він.


Дехто ж звертає увагу на те, що така велика перерва між фрезеруванням і асфальтуванням – далеко не на користь. Пенсіонер Павло Сухомлин у 80-х роках був директором черкаського асфальтобетонного заводу, що тоді входив до тресту «Черкасрембуд». За тим, як у місті ремонтують дороги, спостерігає постійно.

– Це дуже погано впливає на якість покриття. Руйнується основа. Подивіться, уже щебінь сиплеться скрізь. Тепер його треба зібрати, прокатати, пролити в’яжучими матеріалами. Це значно більші затрати, гадаєте, це буде зроблено? Сума по тендеру вже визначена, хто ж працюватиме собі в збиток? – розмірковує Павло Іванович.

Як розповів Олександр Риджаніч, поточний ремонт доріг у місті мають завершити до кінця вересня. Роботи уповільнює те, що ямковий ремонт потребує багато часу. Однак «ЧЕЛУАШ» і «ЧШРБУ» ідуть за графіком. Щодня, за словами Олександра Густелева, асфальтобетонний завод відвантажує по 60-100 тонн асфальту на ці потреби.

А от коли почнеться і коли ж тепер завершиться капітальний ремонт – наразі невідомо.

У липні в Черкасах сталося більше ДТП, ніж у червні. Звичайно, відслідкувати, чи впливає на це якість доріг, неможливо…

У липні в Черкасах сталося більше ДТП, ніж у червні. Звичайно, відслідкувати, чи впливає на це якість доріг, неможливо…

Утім, черкаським водіям слід шукати «позитив» і в ямах. Так, за словами старшого інспектора зі зв’язків із громадськістю обласної Державтоінспекції Володимира Ліщенка, у ДАІ відмічають тенденцію: чим кращі дороги, тим більше аварій.

– Наприклад, після реконструкції автодороги Київ – Одеса аварійність на дорогах стрімко зросла. Водії починають збільшувати швидкість, вилітають на зустрічну смугу… Це якщо говорити загально. Однак, що стосується Черкас, то небезпека в тому, що ями змушують водіїв також виїздити на зустрічні смуги, аби об’їхати, і нерідко це призводить до зіткнень. Впливає також і те, що при високій температурі вантажні автомобілі руйнують погане покриття. Від коліс залишаються смуги, а потім легкові машини на них може «занести», – коментує Володимир Ліщенко.

Крім цього, за його словами, у липні в Черкасах сталося більше ДТП, ніж у червні. Так, за липень було 13 аварій з 21 травмованим, 1 людина загинула, а в червні – 9 ДТП, 12 травмованих і також 1 загиблий. Хоча, звісно, відслідкувати, чи вплинула на це якість доріг, неможливо.

Поки ремонтники зволікають із роботами, деякі водії намагаються «пошкрябані» дороги об’їжджати.

– Каміння з-під коліс вискакує, це теж машину псує, – розповідає водій Сергій.

Колеги-водії підтримують.  Дехто каже: за 15 років водійського стажу жодного покращення стану доріг у Черкасах не було. Сумніваються, що й цей асфальт, який обіцяють покласти, протримається довго.

Довідка:

Тендер на капітальний ремонт доріг у Черкасах виграла харківська фірма ТОВ «Управління механізації «Аерошляхбуд». У кінці червня мерія підписала з нею договір. Капітальний ремонт передбачено здійснювати за кошти, отримані від продажу муніципальних облігацій. Планувалося, що до кінця року буде витрачено 36 із 60 мільйонів гривень. Капремонт передбачає прокладання верхнього шару – щебнево-мастичного асфальтобетону. Таким чином ремонтуватимуть вулиці Ільїна, Благовісну, Хрещатик, Смілянську та Енгельса.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #32 Лобанов 19.08.2012 11:01
Цитую Ужасть:
Цитую Оксана Колісник:
А шкрьобання доріг тим часом - триває. Сьогодні "грзли" асфальт на місці, де в дощову пору розливається друге черкаське море - на повороті з Котовського на Одеську. Не інакше як йдуть днопоглиблюваль ні роботи.

Оксана...прошу весь список в студию...где и что сегодня, вчера и поза позавчера шкрябали...и кто, кого, и чем... :lol: :lol:
Уважаемая уже освоила и проФФесию инженера дорожника.. :lol: :lol: Дайте нам расширенную Вашу ФИЗИКО-Журналистко-Научную концепцию ремонта дорог... :P
Я думав ти вже на заробітках десь в Турції по ночних клубах в стрінгах вишиваеш а ти ще досі тут людям якусь ...... париш. Одаричу, Войцехівському і прочим ........ ще гімн не написала? чи ще не заплатили? Ти не ужасть ти ............ продажна.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #31 Ужасть 18.08.2012 21:06
Цитую Оксана Колісник:
А шкрьобання доріг тим часом - триває. Сьогодні "грзли" асфальт на місці, де в дощову пору розливається друге черкаське море - на повороті з Котовського на Одеську. Не інакше як йдуть днопоглиблюваль ні роботи.

Оксана...прошу весь список в студию...где и что сегодня, вчера и поза позавчера шкрябали...и кто, кого, и чем... :lol: :lol:
Уважаемая уже освоила и проФФесию инженера дорожника.. :lol: :lol: Дайте нам расширенную Вашу ФИЗИКО-Журналистко-Научную концепцию ремонта дорог... :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #30 Ужасть 18.08.2012 21:02
Цитую Оксана Колісник:
Зате ми американським газетам інтерв'я роздаємо і мріємо про відпочинок у Італії, яку дуууже любимо (читай: на Черкаси - очі б не дивилися). Ефективні, блін, менеджери! Треба, мабуть, б до тої американської газети фотки з Черкас надіслати, аби наступне інтерв'ю проілюстрували.

Пролетела мимо поездки в США с открытой визой...вот и беснуется... :lol: :lol: :lol:
Вот если бы Оксану...да с ее открытой визой и в Америку...вот она бы и интервью как надо бы подала... и фотки какие надо бы навставляла...одним словом самый эфективный менеджер Оксана... и здаэться даже перещеголяла уже саму Майбороду :sigh:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #29 федор принципиальный 18.08.2012 18:17
шесть лет одурич протирает штаны в кресле мэра бездарь и недоучка окружил себя подобными тупыми безграмотными горе руководителями угробили город дорог нет дядя вася виноват каштаны погибли тетя маша виновата светофоры не работают дядя петя виноват троллейбусы не закупит опять тетя маша виновата сейчас накормит борщем и кукурузой черкащан и будет месяц с**ть мозги какой он идеальный мер не сыскать другого в украине в сталинские времена расстреляли бы как врага народа который умудрился за шесть лет уничтожить то что нами черкащанами создано гнать из города его и всю его свиту
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #28 Оксана Колісник 15.08.2012 14:15
А шкрьобання доріг тим часом - триває. Сьогодні "грзли" асфальт на місці, де в дощову пору розливається друге черкаське море - на повороті з Котовського на Одеську. Не інакше як йдуть днопоглиблюваль ні роботи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #27 Vikman 15.08.2012 10:26
Та утомили вже цими дорогами, вже нервів не хватає, вже не однократно мало не влупив машину....їдеш, і тут бац!! Яма на всю смугу... запарили !!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #26 патриот 13.08.2012 15:21
Цитую Чиновники:
Цитую патриот:
Цитую Чиновники:
Цитую Костя:
они не далеко не дураки , они знают что делают и знают как бабло отмыть, и когда начать,чтобы дожди явились причиной плохого качества асфальта,которы й после зимы будет разрушен и снова прийдётся в следующем году делать дороги,благодар я чему будет возможность украсть" пару копеек" :D

Ну так ви-б так само робили, якби були на нашому місці!
дур.. ти якщо так думаеш

Сильний аргумент...
Да у вас не слабее!!!Всех по себе судите.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #25 Чиновники 13.08.2012 13:30
Цитую патриот:
Цитую Чиновники:
Цитую Костя:
они не далеко не дураки , они знают что делают и знают как бабло отмыть, и когда начать,чтобы дожди явились причиной плохого качества асфальта,которы й после зимы будет разрушен и снова прийдётся в следующем году делать дороги,благодар я чему будет возможность украсть" пару копеек" :D

Ну так ви-б так само робили, якби були на нашому місці!
дур.. ти якщо так думаеш

Сильний аргумент...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #24 Дорожка кока 13.08.2012 12:49
Коли це мудрило збирається робити дороги, чекав дощів, я чур перший в черзі хто дасть Одаричу ...................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #23 Karmen 13.08.2012 11:37
Ну от і все! Тепер дощі,потім холод.
А оам і сніг,який ВИРІВНЯЄ наші здряпані автобани.
Все нам щось заважає. :D :lol: :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100