реклама

реклама

Черкаська міська рада сьогодні розглянула електронну петицію, яку містяни підтримали ще у 2020 році, щодо заборони знищення архітектурної пам’ятки («будинок Кринського») та заборони будівництва багатоповерхівки за адресою Байди Вишневецького, 2. Розгляд петиції перейшов у обговорення більш широких питань – про створення в Черкасах історико-архітектурного плану, який чітко визначав би, які будинки в місті можна зносити, а які – ні.

DSC_0579

Підтримати петицію запропонувала депутатка міськради Любов Майборода.

Майборода– Я черкащанка в четвертому поколінні, – сказала Любов Володимирівна. – Вчора ми з колегами-депутатами поїхали подивитися, в якому стані «будинок Кринського». Стан цієї прекрасної, чудової старовинної будівлі – жахливий. Ще рік тому вона не була в такому стані. Я не знаю, чи це підприємство «Надія» (власник будинку, – ред.) в ньому вікна виламує... Як можна так ставитися до культурної спадщини? Є ж якісь моральні цінності! Чи є тільки гроші? Я не знаю, хто дав дозвіл віддати приватному підприємству під забудову цей будинок, а не займатися його реставрацією. Наскільки це цинічно! Зараз іде суд за судом... Питання до совісті! Не все можна судами врегулювати!.. Ми вже мали з Замковим узвозом таку ситуацію, як із цим будинком... Так люди, які люблять своє місто, не роблять!

СавінУрешті, петицію підтримали «частково»: нічого не заборонили, а лише повідомили власникові – ПП «Надія» – про включення будівлі до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 26.03.2021 № 228.

Як пояснив директор департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради Артур Савін, повноважень заборонити знесення будинку і побудувати на його місці багатоповерхівку в депутатів немає. Пан Савін додав, що рішення про включення будинку до реєстру пам’яток суд скасував, проте прокуратура оскаржила це рішення.

Корінь зла – відсутність історико-архітектурного плану

Депутати надали слово одному з ініціаторів петиції Валентинові Титаренку. Він порушив питання про те, що забудова центру Черкас здійснюється хаотично.

– Відсутність історико-архітектурного плану, на жаль, дозволяє руйнувати історичну спадщину Черкас, – сказав активіст. – Визначати, яким має бути центр міста, повинні історики і архітектори, а не забудовники... У нас є відповідальність перед наступними поколіннями за те, який вигляд матиме наше місто.

Після виступу Валентина Титаренка, якого підтримала Любов Майборода, дискусія перейшла у площину, як зробити так, щоб на місці історико-архітектурних пам’яток у Черкасах не будували багатоповерхівок і офісних споруд.

На думку Любові Майбороди, в Черкасах необхідно розробити історико-архітектурний план, який чітко визначав би, які споруди в місті є історичними пам’ятками.

Депутат Василь Мойсієнко, котрий за фахом є істориком, а за місцем роботи – першим проректором ЧНУ ім. Б.Хмельницького, погодився із думкою Любові Майбороди й додав, що депутатам слід разом із істориками та архітекторами створити історико-архітектурну комісію та розробити архітектурно-історичний план міста.

– Об’єкти, які мають реальну історичну цінність, повинні бути збережені, реставровані, й стати окрасою міста, – сказав депутат. – Більшість європейських міст мають «дитинець», місце для відпочинку в середмісті. А житлова забудова – це Південно-Західний мікрорайон, Митниця. Ми не повинні втрачати обличчя нашого міста!

Казарян Депутат Нарек Казарян, який безпосередньо пов'язаний із ПП «Надія», заявив, що погоджується із деякими висновками попередніх промовців.

– На мою думку, саме відсутність оцього історико-архітектурного плану створює проблеми приватним інвесторам, приватному бізнесу, – сказав депутат Казарян. – Поясню, чому. Коли хтось купляє приміщення, яке на той час ще не вважається пам’яткою, а вже потім його (цей об’єкт) визначають як історичну пам’ятку, то це несправедливо до бізнесу. Наскільки я знаю, зараз два чи три будинки виставлено на аукціони від міської ради, і теж уже деякі ЗМІ пишуть про те, що вони є історичними пам’ятками. Тобто, ми з вами – депутати міської ради, департамент архітектури, Черкаська міська рада – свідомо створюємо проблему підприємцям, які придбають ту нерухомість, маючи на неї певні плани, але зіткнуться з тією самою проблемою. Мені шкода тих підприємців, які придбають ділянки, а потім зіштовхнуться з тим, що ці ділянки внесуть до реєстрів або культурної, або архітектурної, або історичної спадщини. Тому я вважаю, що в найкоротший термін усе-таки потрібно створити опорний (історико-архітектурний, – ред.) план.

Дискант Про важливість створення історико-архітектурного плану Черкас заявив і ще один депутат-бізнесмен Роман Діскант.

– Для нас (підприємців, – ред.) дуже важливо, щоб ми знали ті червоні лінії, за які не потрібно заходити нам як бізнесу. І куди не повинні заходити ті, хто називає себе представниками громадськості, – сказав Роман Володимирович. – Дуже слушно було сказано, що ми повинні зберегти обличчя нашого міста. На жаль, станом на зараз це обличчя не таке вже й гарне. Деякі будівлі роками стояли, і нікому не було до них діла. А зараз на цьому хтось набирає політичні бонуси...

Роман Діскант навів приклад американського Нью-Йорка, де, з одного боку оберігається спадщина (як, приміром, Централ-парк), а з іншого є простір для розвитку. У Черкасах також за допомогою фахівців потрібно визначитися, які старі споруди мають історико-архітектурну цінність, а які – не мають.

– Чим чіткішими будуть правила, тим більше буде інвестицій і тим інтенсивніше розвиватиметься місто, – сказав депутат.

Депутат Сергій Шмиголь попросив Артура Савіна доповісти, в якому стані перебуває розробка опорного історико-архітектурного плану.

За словами Артура Олександровича, відповідно до чинного законодавства історико-архітектурний план є частиною Генерального плану міста. Міська рада передбачила кошти на актуалізацію Генерального плану в 2022 році. До березня раді буде представлено містобудівний моніторинг, який стане підставою для внесення змін у Генплан. Відтак буде оголошено процедуру відкритих торгів для розробки в тому числі й історико-архітектурного плану, актуалізації Генерального плану тощо.

– Все робиться своєю чергою. Тож не потрібно давати ніяких доручень і піаритися на цьому, – сказав Артур Савін.

У свою чергу, депутатка Надія Івашкова висловила здивування, чому тоді виникла ситуація, про яку говорили її колеги-депутати.

А депутат Володимир Друмашко додав, що дуже дивним є затягування призначення нового головного архітектора Черкас. Утім, Артур Савін повідомив, що конкурс на посаду головного архітектора буде оголошено невдовзі.

Врешті, 22 депутати, тобто більшість, проголосували за те, щоб підтримати петицію «частково».

У чому цінність «будинку Кринського»

87c94b24367e37af25f7c6a04a1e0802 Як ідеться в пояснювальній записці до проєкту рішення, за інформацією департаменту будівництва Черкаської обласної державної адміністрації, будинок по вул. Байди Вишневецького в м. Черкаси побудований в кінці ХІХ століття. Він взятий на облік як нововиявлена пам’ятка архітектури місцевого значення, занесений до реєстру державного реєстру національного культурного надбання Черкаської області, що складений в 1993 році управлінням охорони історичного середовища та реставрації пам’яток інституту «Укрпроектреставрація» (№ 2 за реєстром). Земельну ділянку, на якій розташований будинок, зараховано до заповідної території «Черкаські берегові схили» згідно з рішенням виконкому Черкаської обласної ради від 29.03.1991 № 64.

За інформацією управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації, будівля на Байди Вишневецького, 2 належить до пам’яток архітектури та включена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 26.03.2021 № 228.

За інформацією обласного краєзнавчого музею, ошатний особняк на вул. Байди Вишневецького, 2 (колишня вул. Суворівська, 6) ― оригінальна споруда міщанської забудови міста кінця ХІХ ст. – початку ХХ ст. Зведена невідомим архітектором у 1907 році. Фасад будівлі скромно декорований орнаментикою з тесаної цегли, має чітке об’ємно-планувальне рішення. Будинок не відзначається унікальною архітектурною пишномовністю, але в забудові відчувається модерн з характерним вільним плануванням, оригінальністю форм і прийомів оздоблення. Особняк належав черкаському адвокату Вацлаву Вікторовичу Кринському, який на початку 1910-х рр. здійснював тут прийом громадян.

Згодом частину будинку орендувала філія Київського Земельного банку. Коли все пішло шкереберть, в особняку по черзі товклися борці за владу, кожен свою. Як вляглося, переможці організували там дитячий заклад. За німців у будинку була окупаційна контора, потім довго господарська частина органів безпеки (тоді стайні стали гаражами, а окреме помешкання челяді ‒ підсобним приміщенням). Ще пізніше сюди переїхало конструкторське бюро. До березня 2020 року в ньому містилися приватні фірми.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 24.09.2019 № 182246457, будівля по вул. Байди Вишневецького, 2 належить приватному підприємству «Надія». ПП «Надія» замовило технічне обстеження будівлі. Висновок сертифікованого будівельного експерта О. П. Різника: «Нежитлова будівля за адресою вул. Байди Вишневецького, 2 м. Черкаси Черкаської області рекомендується до знесення (демонтажу)»... Отже, станом на зараз, чи збережеться історичний «будинок Кринського», залежить від того, наскільки забудовник готовий дослухатися до думки черкасців.

Фото виступів на сесії - з трансляції "Вичерпно".

реклама

Коментарі  

 
+4 #19 ККУ 08.02.2022 19:00
Цитую Артур:
Цитую Дмитро:
Незрозуміло - яким чином історичний будинок опинився у власності ненажерливих казарянів??? депутати - дослідіть ланцюг хабарників та доведіть до відома громади.

Почніть з Артура Савіна

Були б там принципові депутати,вже б мали підписи про недовіру лисянському...
А зараз лише Котолуп розпрощався з цією гнояркою що зветься ЧМР, де
більшість являються співучасниками.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #18 Артур 04.02.2022 16:40
Цитую Дмитро:
Незрозуміло - яким чином історичний будинок опинився у власності ненажерливих казарянів??? депутати - дослідіть ланцюг хабарників та доведіть до відома громади.

Почніть з Артура Савіна
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #17 Л. Глібов 04.02.2022 14:40
"Талян і Аза Ян"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #16 По списку 04.02.2022 11:23
Обирають П`ятий раз депутатом - бо є за що.

Безусловно есть деньжата, поэтому и протянули члена Черкасского политического совета БППС- ПЕТРА ПОРОШЕНКА -ПЕС (партия Европейская солидарность)гд е научилась лаю немецкой собачки, в списке "За майбутне"- майбах. Официально не представила доки о выходе из ПЕС, о чем говорил Урбант, а теперь в одной коалиции,ширке.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #15 Віктор 04.02.2022 11:22
Цитую кінолог:
Цитую Віктор:
Ота ...в четвертому коліні Майборода, одна з перших проголосувала за знищення Узвозу!
І таких лицемірів там більшість. Тому що обирали їх, роззявивши рота на пусті обіцянки і брехню, замість аналізувати вчинки!

Обирають П`ятий раз депутатом - бо є за що. А твоя справа "Віктор" - анонімно скавчати з підворотні. :D :lol:

Отже заперечень щодо продажності "чотириколінної" лицемірки Майбороди - немає? :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #14 Крутій 04.02.2022 10:59
Цитую Казарянєвіч:
Шо?Спадщина?Моя спадщина в Єрєванє,а ви ідіть до дідька.

Отак пускати в Україну чужинців.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #13 Дмитро 04.02.2022 10:58
Незрозуміло - яким чином історичний будинок опинився у власності ненажерливих казарянів??? депутати - дослідіть ланцюг хабарників та доведіть до відома громади.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #12 кінолог 04.02.2022 10:52
Цитую Віктор:
Ота ...в четвертому коліні Майборода, одна з перших проголосувала за знищення Узвозу!
І таких лицемірів там більшість. Тому що обирали їх, роззявивши рота на пусті обіцянки і брехню, замість аналізувати вчинки!

Обирають П`ятий раз депутатом - бо є за що. А твоя справа "Віктор" - анонімно скавчати з підворотні. :D :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #11 Імператор 04.02.2022 10:47
На наступних виборах забороняю голосувати моїм посполитим за ВО "Черкащани"
та за кандидатів у депутати на прізвище К..Н
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #10 такий варіант 04.02.2022 09:49
уявіть собі таку картинку.Департамент архітектури видає містобудівні умови про скасування аренди земельної ділянки ,де вірменська діаспора вже довго будує по своїм канонам храм, і передачі її під висотну забудову.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100