реклама

реклама

310 тисяч гривень виграла черкаська громадська організація «Спілка батьків молоді з інвалідністю «Перспектива» для створення критого манежу розміром приблизно 16 на 16 метрів, де цілоріч, у тому числі в холодну пору, зможуть займатися верховою їздою діти з інвалідністю.

273649062_524979738873981_2478598122643845711_n

Про це «Прочерку» повідомив очільник організації Валерій Гаврілов.

IMG_20220215_104458 Як ми повідомляли, «Перспективі» було виділено 2,5 га землі на території колишнього полігону для створення реабілітаційного парку для дітей та інших осіб з інвалідністю. Ділянка – поруч із спеціалізованим будинком для родин із дітьми, які мають інвалідність, на вулиці Олени Теліги 15/1.

Грант на створення критого манежу було виділено завдяки проєкту Європейського Союзу «EU4Youth – Розкриття потенціалу молодих соціальних підприємців в Молдові та Україні».

– Загалом гранти в рамках цієї програми отримали 10 українських організацій, серед яких одна черкаська – «Перспектива», – розповіла «Прочерку» старша асистентка проєкту «EU4Youth» Майя Кулик. – Соціальні підприємства мають неабияке значення – вони сприяють працевлаштуванню населення, в тому числі й вразливих категорій.

«Перспектива» у співпраці з підприємцями вже має у своєму розпорядженні вісім звичайних коней і одного поні, завдяки яким усі охочі черкасці зможуть навчатися верховій їзді. Отримані від таких занять кошти підуть на утримання тварин і на соціальні потреби. Натомість, люди з інвалідністю зможуть займатися за кошт міського бюджету.

14 – Це не просто верхова їзда – це іпотерапія. Дітям, особливо з інвалідністю, надзвичайно корисно спілкуватися з тваринами, – розповіла «Прочерку» іпотерапевт Марина Черняєва. – До речі, на території майбутнього парку ми тримаємо не лише коней, а й ручних кіз та баранців. Ми вже маємо позитивні результати: після занять із кіньми почав говорити один маленький хлопчик із аутизмом, який доти мовчав... Крім того, верхова їзда корисна людям з ДЦП, яким важко ходити. Їзда в сідлі сприяє напруженню і розслабленню м’язів, які відповідають за ходіння – це щось схоже на масаж.

Координаторка проєкту зі створення манежу для верхової їзди 25-річна Анна Деркач, яка сама має інвалідність, каже, що на собі переконалася, наскільки важливою і корисною є іпотерапія.

– Людина, сідаючи верхи на коня і виконуючи різноманітні вправи, почувається набагато краще, – розповідає Анна. – Підвищується настрій, вирівнюється психоемоційний стан, укріпляються м’язи. Особисто я почала кататися на конях з 2008 року. Тому про вплив іпотерапії знаю не з розповідей. Плануємо не лише побудувати манеж, а й обладнати в ньому підйомник для людей із різними нозологіями інвалідності.

12

Директорка Черкаського міського центру зайнятості Оксана Щербак каже, що іпотерапія і соціальне підприємництво, до яких долучається «Перспектива», – це вже дуже значний рівень розвитку громадської організації.

– Ми з «Перспективою» розпочинали з залучення соціальних працівників, які дозволили б вивільнити для батьків дітей з інвалідністю час для роботи, – розповіла Оксана Щербак. – Потім пішли далі. По мірі того, як діти підростали, батьки стали сприяти залученню бюджетних коштів і коштів донорів до вдосконалення умов та якості життя людей з інвалідністю. Залучали фахівців з масажу, фахівців, які проводили майстер-класи для розвитку моторики рук, наприклад, з бісероплетіння. Брали участь у безлічі державних і недержавних програм. Створили театральну студію, проводили спартакіади. Допомагали дітям з інвалідністю отримувати вищу освіту. Вони об’єдналися, вони ідуть назустріч одне одному, назустріч державі – і тому в них усе виходить!

...У реабілітаційному парку поблизу будинку на Олени Теліги 15/1 найближчими роками триватимуть роботи. В майбутньому планується створити, крім критого манежу для коней, також павільйон для водотерапії, сцену для виступів, а також, якщо вдасться знайти кошти, гуртожиток для людей, які приїжджатимуть на заняття в Черкаси з інших населених пунктів.

IMG_20210911_162850

IMG_20210501_110320 

IMG_20210911_170240

2

3 

5

6  

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Черкащанка 21.02.2022 13:53
Таке враження, що в організіції лише одна особа, яка одна скрізь на всіх фото. Хто кого піарить?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100