реклама

реклама Делікат

реклама

Вже втретє ГО «Поклик Яру» влаштувала Зимовий похід імені Юрія Горліса-Горського, аби  вшанувати пам'ять воїна УНР, автора роману «Холодний Яр»,  незламних героїв холодноярців,  повернутися до джерел української культури, історії та продемонструвати учасникам красу і силу Холодного Яру.

8-Вероніка-гутірка

Комендант події Нікіта Чевіров із позивним Лінгвіст не втомлюється оповідати історію потрапляння Юрія Горліса-Горського в Холодний Яр, коли 20-ти річний хорунжий з офіцерським званням Богданівського кінного полку імені Чорних Запорожців занедужав під час Першого зимового походу Армії УНР. Після того, як черниці Мотронинського монастиря поставили Юрія на ноги, він залишився в Холодному Яру та продовжив свою діяльність у статусі повстанця.

2 Нікіта Лінгвіст

– Юрій Горліс-Горський дійсно йшов у Першому зимовому поході армії УНР, але жодної нагороди не отримав, адже наприкінці походу вже перебував у лавах холодноярців. Відтак, ми організовуємо цей зимовий похід, насамперед, з метою привернення уваги до холодноярських героїв, оскільки вони й досі не визнані державою. На нашу думку,  це не зовсім справедливо, адже вони теж брали участь у збройній боротьбі проти радянської влади, і Холодноярська організація (не республіка) безпосередньо підпорядковувалася УНР.   Про УНР сьогодні говорять у шкільних підручниках, а про холодноярців скромно замовчують, – висловлює позицію Нікіта Чевіров (Лінгвіст).

12-привал

Цьогоріч 9-11 грудня на стежки холодноярців ступило близько сотні молодих вмотивованих патріотів із різних куточків України, а це вдвічі більше, ніж минулого року. Кожен учасник походу сповнений вірою у нескореність української нації, незламність українського духу і в силу Холодного Яру.

– Прочитавши книгу Юрія Горліса-Горського «Холодний Яр», я  не зміг втриматися, щоб не приїхати сюди, тому що там описана боротьба українського народу 100 років тому, і це знову повторюється в моїй країні. Я просто не міг не піти в цей похід –  мені так мріялося побувати в цих місцях, відчути смак залізних нервів українців, – говорить уродженець Донеччини Кирило Скрябін, який проживає нині в Дніпрі. – Першого дня, коли ми зайшли до церкви у лісі, де була головна база боротьби українців-холодноярівців, усі сто людей, знаходячись там,  відчули зв'язок із минулим, з деревами, з землею… І зараз це надихає боротися далі і далі.

3 Кирило Скрябін

Кирило зізнається, що першого дня було фізично важко йти під дощем, по багнюці, слизькими лісовими стежками. Але розуміння власної мети, усвідомлення своєї національності, а відтак, міці, дало сили рухатися далі.

14-млин

– Хочеться пройти до кінця стежками, якими ходили холодноярівці, і щоб всі згуртувалися, як справжні українці, бо ми всі переймаємося за долю України, – наголошує Кирило Скрябін.

Ранкові руханки та смачний сніданок заряджають учасників на подолання чималих відстаней відомими місцями Холодного Яру, які яскраво описав в своєму творі автор книги.

– Сьогодні поснідали, зробили руханку, збадьорилися і готові увірватися в новий день, споглядати красоти Холодного Яру. Дякуємо, що хоч трохи є снігу, – говорить медикиня події  Ірина Жирна. – Всі дуже довго чекала на цей похід – це як віддушина. Загалом усі заходи від «Поклику Яру» допомагають відволіктися від буденності та наповнитися силою, енергією і новими знаннями.

1-група

«Ліс – не місто із трамваями і театрами… Його закони тверді, як і ті, що велять деревам рости вгору, а на зиму скидати листя» – писав у своїй книзі Юрій Горліс-Горський. Холодноярські лісові схили нагадують  львівянину Вадиму Жилочкіну на псевдо Кумпель рідні Карпати, але в мініатюрі.

– Я вже приїздив сюди влітку на вишкіл і планую ще не раз тут побувати. Відчувається, що це місце сили і хотілося б, щоб ці місця залишалися незайманними, – зазначає Вадим Жилочкін.

Першого дня мандрівники подолали близько 20 кілометрів від Мотронинського монастиря до Медведівської школи, де організатори передбачили ночівлю, якій передували цікаві просвітницькі гутірки та забави.

10-памятник-Горлісу

– Я тут, аби, насамперед, випробувати себе, поспілкуватися з друзями і знайти нових товаришів. Холодний Яр реально випробовує, і найкращі люди з усієї України їдуть саме в Холодний Яр, – запевняє киянка Саша Дяченко. – Тут дуже дружня атмосфера, ми підтримуємо одне одного, намагаємося роззнайомитися зі всіма, надзвичайно цікаві гутірки. Я чекаю на Андріївські вечорниці, де зможу себе випробувати і вкусити калиту, поспівати пісень, потанцювати.

За словами Олександри, яка вже вдруге доєдналася до Зимового походу, холодно лише стояти, а коли ідеш, то навіть спекотно, а ще весело, бо під час руху всі знайомляться, спілкуються, оповідають цікаві історії, жартують.

Відповідно до програми другого дня мандрівка пролягала мальовничими місцинами села Івківці: старий млин, Семидубова гора, цілюще джерело Живун у Головківці, а у Медведівці на учасників чекали такі омріяні Андріївські вечорниці.

– Щороку під час зимового походу ми влаштовуємо Андріївські вечорниці, це вже наша традиція. Найбільше, нам, як організаторам, хочеться побачити людей, бо в сучасних умовах – і ковідних, і воєнних, живе спілкування дуже важливе. Ми прагнемо познайомити учасників із культурою, з історією та красою цих місць, із постаттю Юрія Горліса-Горського. Дуже цінно, що Юрій Горліс-Горський писав про ці місця. Саме з роману «Холодний Яр» ми дізнаємося про той історичний період, якби не він, то ми б нічого й не знали. Тому ми ходимо цими місцями, аби віддати шану йому, його роботі і його боротьбі, – зауважує Вероніка Замрига (Волинь), яка в організації є писаркою та відповідає за комунікацію з учасниками і місцевою владою.

7 Вероніка Волинь

Принагідно, із тремтінням в голосі Волинь згадує ідейного натхненника ГО «Поклик Яру» Павла Наконечного (Історик), який загинув на Миколаївщині у червні цього року.

– Павло Наконечний дуже надихався Холодним Яром і це для нього було, чи не головною мотивацією, аби створити ГО «Поклик Яру». Тому роман «Холодний Яр» і постать Юрія Горліс-Горського слугують джерелами натхнення для нашої громадської організації, –  додає Вероніка.

Ще одна учасниця Марія Гусєва зі Звенигородки з «Покликом Яру» від самого заснування організації. Шістнадцятирічною Марія стала вихованицею табору «Джура», потім дівчина набула статусу виховниці,  а далі з Павлом Наконечним стали першотворцями організації «Поклик Яру».

– Історик нас усіх зібрав і створив ядро. Це не просто змінило мою свідомість, це її побудувало. Я стала іншою людиною,  абсолютно не тією, якою була раніше. Раніше я не усвідомлювала, хто я, не переймалася своїм майбутнім – було все одно. Думала, що, можливо, поїду за кордон жити. Після табору я відчула, що хочу залишатися тільки тут, хочу продовжувати своє майбутнє тут і будувати нашу велику країну. Я не перестану їздити сюди допоки заходи від ГО «Поклик Яру» існують, – із запалом завіряє Марія Гусєва, додаючи, – Ви ніколи не запам'ятаєте день в школі, але ви точно запам'ятаєте, як ви йдете з понад ста людьми в одній шерензі, і розмовляєте, смієтеся, слухаєте цікаву інформацію, і це точно змінить вашу свідомість, а не просте відвідування уроків, ходіння додому і грання на комп'ютері.

9-Марія-Гусєва

І дійсно, традиційний захід на честь лицарів Першого зимового походу та хорунжого армії УНР, повстанця й автора роману «Холодний Яр» Юрія Горліса-Горського не йде в порівняння із жодними уроками за шкільною партою, та й в комп'ютерних іграх не запрограмовані такі емоції, переживання, відчуття і справжнє гартування тіла й духу.

Тоді, 103 роки тому, 6 грудня 1919 розпочався зимовий похід Армії УНР, під час якого за 5 місяців бійці пройшли 2500 км, провівши близько 50-ти успішних битв із московськими загарбниками.  Тодішній Зимовий похід, у якому брав участь Юрій Горліс-Горський,  – це приклад відваги, незламності, безстрашності та звитяги. Навіть за несприятливих умов і в зимовий час воїни успішно били ворога на своїй землі. Сьогодні українці виборюють свою волю у коровопролитній боротьбі знову. Організатори Зимового походу зазначають, що з початком повномасштабної війни український соціум змінюється, відбувається повернення до джерел української культури та історії, відтак сподіваються на визнання як сучасних героїв, так і героїв Холодного Яру.

«Холодний Яр – одна з найяскравіших сторінок Визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але незламні духом можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом», – писав свого часу Юрій Горліс-Горський, а сьогодні його нащадки гідно продовжують визвольну боротьбу.


реклама

Коментарі  

 
-39 #29 Макуха 30.12.2022 20:54
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Макуха:
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Макуха:
Цитую СОЛДАТ:
Ну нарешті ти почав розмовляти притаманною тобі мовою і став схожим сам на себе :-)


Зольдате, ти свої зас"рані паталони вже поправ? Бо щось припахує через монітор, тьху "ля...

Ти,мабуть, знову приєднав свій комп до унітаза-тому і шмонить з монітора.Дивись не вчадій


Абідєлась? Нє растраівайся...

Перейшов на кацапське нарєчіє? Таки вчадів чи це твоя рідна мова? :lol:


Ти ж за кацапню мазу тягнеш, солдатка, може так краще дійде.. Можу й кацапською, можу й німецькою, але тобі москалі дуже любі, вочевидь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+51 #28 СОЛДАТ 30.12.2022 17:51
Цитую Макуха:
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Макуха:
Цитую СОЛДАТ:
Ну нарешті ти почав розмовляти притаманною тобі мовою і став схожим сам на себе :-)


Зольдате, ти свої зас"рані паталони вже поправ? Бо щось припахує через монітор, тьху "ля...

Ти,мабуть, знову приєднав свій комп до унітаза-тому і шмонить з монітора.Дивись не вчадій


Абідєлась? Нє растраівайся...

Перейшов на кацапське нарєчіє? Таки вчадів чи це твоя рідна мова? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-57 #27 Макуха 30.12.2022 15:57
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Макуха:
Цитую СОЛДАТ:
Ну нарешті ти почав розмовляти притаманною тобі мовою і став схожим сам на себе :-)


Зольдате, ти свої зас"рані паталони вже поправ? Бо щось припахує через монітор, тьху "ля...

Ти,мабуть, знову приєднав свій комп до унітаза-тому і шмонить з монітора.Дивись не вчадій


Абідєлась? Нє растраівайся...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+48 #26 СОЛДАТ 30.12.2022 14:13
Цитую Макуха:
Цитую СОЛДАТ:
Ну нарешті ти почав розмовляти притаманною тобі мовою і став схожим сам на себе :-)


Зольдате, ти свої зас"рані паталони вже поправ? Бо щось припахує через монітор, тьху "ля...

Ти,мабуть, знову приєднав свій комп до унітаза-тому і шмонить з монітора.Дивись не вчадій
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-65 #25 Макуха 29.12.2022 19:29
Цитую СОЛДАТ:
Ну нарешті ти почав розмовляти притаманною тобі мовою і став схожим сам на себе :-)


Зольдате, ти свої зас"рані паталони вже поправ? Бо щось припахує через монітор, тьху "ля...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+78 #24 СОЛДАТ 29.12.2022 17:10
Цитую Макуха:
[quote name="СОЛДАТ"

Хлопчики! Крім того, що ви довбодятли, ви ще і збоченці як виявилось. А-я-яй.Не очікував від вас такого :lol:


Не треба так голосно співати "Макухо" і лякати "Пшонку" і "Вазеліна". Вони вже і так давно готові здатися в полон, але не знають кому саме

Ги-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и...... :cry:
Ну нарешті ти почав розмовляти притаманною тобі мовою і став схожим сам на себе :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-22 #23 Макуха 29.12.2022 15:39
[quote name="СОЛДАТ"

Хлопчики! Крім того, що ви довбодятли, ви ще і збоченці як виявилось. А-я-яй.Не очікував від вас такого :lol:

Не треба так голосно співати "Макухо" і лякати "Пшонку" і "Вазеліна". Вони вже і так давно готові здатися в полон, але не знають кому саме

Ги-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и-и...... :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #22 СОЛДАТ 29.12.2022 11:12
Цитую Макуха:
Дойчен зольдатен, унд дір офіцірен, зондер коммандер, ніхт капітулірен..
Яволь, яволь!...

Не треба так голосно співати "Макухо" і лякати "Пшонку" і "Вазеліна". Вони вже і так давно готові здатися в полон, але не знають кому саме :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+24 #21 СОЛДАТ 29.12.2022 09:10
Цитую Пшонка:
Цитую СОЛДАТ:
[quote name="Пшонка"][quote name="СОЛДАТ"

"Зольдате", а що ти так перехвилювався?
Штанці бундесовські не мокрі часом?
За тебе хвилююся паскуднику.Дивлюсь тебе охопило бажання простірнути моі штани


Зольдатене, свої бундес-панталони віднюхаєш сам. Іще можеш нікіткині понюхати, це ж таке..

Цитую Solid///:
____ яка ж гидота цей "зольтатн"
Тьфу

Хлопчики! Крім того, що ви довбодятли, ви ще і збоченці як виявилось. А-я-яй.Не очікував від вас такого :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-24 #20 Макуха 29.12.2022 00:03
Дойчен зольдатен, унд дір офіцірен, зондер коммандер, ніхт капітулірен..
Яволь, яволь!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100