реклама

реклама

Майже чотири години тривав джазовий вечір-діалог у новому черкаському артпросторі  Morris Space. Відомі твори та авторську музику гостям зіграли піаніст з Одеси, що увійшов до ТОП-10 кращих джазових музикантів України, джазовий продюсер і композитор Олексій Петухов, а також засновник і диригент «Cherkasy Jazz Orchestra», саксофоніст Михайло Євтушенко. Послухати музику у виконанні українських зірок джазу до Черкас з’їхалися меломани з Києва,  Полтави,  Львова, Дніпра, Кропивницького та Черкащини.

photo_2023-10-29_11-00-17

«Я 20 років мріяв, щоб у Черкасах відбувалися такі концерти»

Олексій Петухов схилився над клавіатурою, як шкільний вчитель над зошитами. Ледве руки торкнулися інструмента, як вже за мить клавіші під його пальцями затанцювали. Звуки, розростаючись і витісняючи тишу, наповнили приміщення, а плечі піаніста вирівнялися, в очах з’явився блиск. Увиразнив мелодію, надав їй особливого візерунку та енергії голос саксофону, який узяв до рук музикант Михайло Євтушенко.

Просто на очах у глядачів народилася нова історія,  імпровізація, створена двома музикантами-віртуозами, які своїм талантом популяризують джаз не лише в Україні, а й у світі.

photo_2023-10-29_17-43-28

«Я 20 років мріяв, щоб у Черкасах відбувалися такі концерти», – зізнається, Михайло Євтушенко, коли стихають оплески. Джаз для нього – це насамперед діалог, і кожен слухач сам наповнює його сенсами. Саме так, за його словами,  створювалися всесвітньо відомі імпровізації, які закохали у себе мільйони прихильників джазу.

Щоб відкрити для себе глибину цього жанру,  черкаський музикант поїхав до Австрії навчатися у колисці європейського джазу «University of Music & Performing Arts, Graz Austria». А по поверненню в Україну заснував у рідному місті «Cherkasy Jazz Orchestra».

Ще з дитинства віддав своє серце джазу піаніст, композитор, викладач Одеського фахового коледжу мистецтв імені К.Ф. Данькевича та Одеської національної музичної академії Олексій Петухов. У Черкасах він не вперше. Приїжджає на запрошення Михайла Євтушенка, з яким співпрацює вже кілька років.

photo_2023-10-29_11-00-18

«Спершу була музика»

Про історію народження тандему музиканти розповідають, як про веселу пригоду.

«Я поїхав у Скадовськ на джазовий фестиваль. До мене підходить незнайомий барабанщик, говорить, що його команда десь загубилася у дорозі. Чи не міг би я підіграти йому?  Через 10 хвилин на сцену. Я запитав, а хто ще гратиме? Той запевнив, що з кимось домовився», – пригадує Михайло.

«Така ж історія, – сміючись додає Олексій Петухов. – Ми граємо і я почув незвичну манеру гри, класно так. Глянув, хто це. А потім, коли ми вже зійшли зі сцени,  познайомилися».

«Спершу була музика,  – додає черкаський саксофоніст.

Музиканти наголошують, що вони саме тандем, а не дует. Тому що  тандем – це про єдність,  союз,  взаєморозуміння,  а музика – як мова. І у ній потрібно слухати один одного.

photo_2023-10-29_11-32-14

Про авторські композиції

Крім відомих джазових тем, обробок українських пісень, джазмени виконують і власну авторську музику.

Так, Олексій Петухов свого часу узяв участь в експерименті режисера музичного театру Георгія Ковтуна, який ставив в Одеському академічному українському музично-драматичному театрі імені Василя Василька  мюзикл «Конотопська відьма».

«Це для мене був дуже корисний досвід. Мені цікаво було спостерігати, як ставиться сцена. Ти спостерігаєш і вже щось граєш. А мені кажуть «да-да-да»,  і вже все склалося. У мюзиклі є певна форма, ти маєш її дотримуватися. Але у моїй музиці все одно є джазові елементи, я не міг не скористатися нагодою і щось туди не вставити», – розповів Петухов.

Історію створення однієї зі своїх улюблених авторських композицій розповів гостям вечора Михайло Євтушенко. Це мелодія-присвята сім’ї друзів.

«Ми дружимо років 15. Одного разу вони прислали моїм дітям подарунки до Різдва. Я хотів віддячити і запитав, щоб їм було приємно отримати? Мене попросили написати мелодію. Народилася композиція. Чоловік моєї подруги рано пішов з життя і я присвятив її цій сім’ї», – поділився композитор.

photo_2023-10-29_17-41-57

Джаз у блекаут

Як учасник джазових фестивалів Олексій Петухов багато гастролював, у тому числі і Європою. Втім саме в Україні пройшов концерт, який надовго залишився у пам’яті музиканта. Це сталося минулого року у період блекаутів.

Майже на початку концерту у залі Одеської філармонії ім. Давида Ойстраха раптом зникло світло. Попри повну темряву музикант продовжив грати.

«І тут люди почали вмикати ліхтарики на своїх мобільних телефонах, – пригадує Олексій Петухов.  – Мені дуже сподобалася така атмосфера, тому я відмовився від додаткового світла. А потім хтось з персоналу філармонії увімкнув ліхтар й спрямував його на  дзеркальну дискотечну кулю, яка висіла під стелею. І залою розсипалися зірки, вона стала схожою на зоряне небо».

photo_2023-10-29_11-32-08

Джазмен з Черкас за своє життя також устиг побувати у багатьох країнах Європи. Більш відомий там як Майк Євтушенко, він вчився відчувати настрій глядачів і налагоджувати з ними невербальний діалог за допомогою музики.

«У кожному місці у публіки свій настрій. Мені подобається, коли люди підходять,  кажуть тобі слово або пишуть. Або через 10 років пригадають, що були на твоєму концерті, – зізнався саксофоніст. – Музиканту потрібна публіка.  Для неї ми і працюємо».

imgonline-com-ua-CompressBySize-NSxCo5PLLl1qr9Y

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100