реклама

реклама

Авторська виставка Володимира Жуковця «Україно, моя вишиванко, Ти мій біль, мої думи і доля» відкрилася 29 грудня в Черкаському обласному краєзнавчому музеї.

IMG_20231229_140401

З початку війни 2022 року митець проживає в Канаді, він не зміг бути присутнім на заході. Проте, місяць тому Володимир Жуковець приїжджав у Черкаси, і власноруч розмістив роботи для виставки, розповіла завідувачка відділу етнографії Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук:

– Це така працездатність, яка інколи просто шокує. Він усе зробив сам: закріпив роботи, розмістив, систематизував, підписав. Людина працювала протягом двох днів, щоб усе було настільки бездоганно, як вивороти на його вишитих рушниках.

IMG_20231229_143035

Вона додала, що до чоловіка неодноразово зверталися музейні працівники. Просили поділитися своїм творчим доробком, та він відмовлявся, можливо, через «внутрішню скромність».

– Коли, у 2022 році, нас усіх сколихнула війна, його діти запропонували залишити Україну. Він погодився на це, але найбільше вболівав за свої творіння. З кожною тривогою у нього тривожилося серце, він сказав музейникам «Знайдіть, заберіть мої поробки й збережіть. Я не знаю, як складеться доля моїх напрацювань тридцятилітнього життя».

IMG_20231229_144136

З моєї донькою та друзями, попри тривоги, нам вдалося «евакуювати» роботи, розмістити їх у фондах Черкаського обласного краєзнавчого музею, де вони зберігалися до сьогодні, – поділилася Вікторія Наумчук.

На відкриття виставки прийшли друзі митця, журналісту «Прочерку» вдалося поспілкуватися з Миколою Гудзимою. Він із захопленням розповів, як уважно ставиться його товариш до кожної деталі в вишивці:

– Усе дуже виважено, чітко, усе конкретно. Кожна робота відповідає певному регіону. Кожен орнамент тут має свою магічну силу, свої символи, кольористику – його це приваблювало.

Микола Гудзима згадав довоєнні часи, коли Володимир Жуковець працював над своїми виробами. Зараз, у Канаді, він не має такої можливості:

– Зараз він не вишиває, на жаль. У нього там немає необхідних матеріалів. А раніше ,буває, зателефоную йому пізно ввечері, каже «Закінчую, лишилося пройти ще пару рядків», а тоді зателефонує, і я скажу «О, і вже готово».

IMG_20231229_140912

– Вражає, що один малюнок я бачила на жіночій сорочці, один на чоловічій, а він це все переосмислив, скомпонував новий виріб, зробив схему. Існує дуже багато схем, береш книжку – там є готова схема. А доробити її, зробити правильну побудову – дуже складно, чим він і займається, – звернулася до відвідувачів виставки черкаська вишивальниця Наталія Крамна-Таран.

Володимир Жуковець відцифровує таблиці зі схемами орнаментів дослідників української народної вшивки: Федір Вовка, Марії Литвинової-Барташ, Олени Пчілки, Марії Грушевської та популяризує їх досягнення у соціальних мережах, музейних й мистецьких установах.

IMG_20231229_140155

Майстер відцифрував схеми авторських вишивок художників Черкаської фабрики ім. Лесі Українки «УКРХУЖОЖПРОМА»: Заслуженого майстра народної творчості Галини Грабовської, Заслуженої художниці Олександри Теліженко та Марії Гайдай. Свої напрацювання передав до фондів Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Зацікавленість українською вишивкою зʼявилася після знайомства із колекцією народного майстра ткацтва та вишивки Ольги Гайвонішин.

Усі твори Володимира є глибоким переконанням  щодо можливості застосування його доробку в сучасному житті та сфері збереження традиційної української народної вишивки з використанням багатої спадщини орнаментів різних регіонів України.

За словами працівників музею, виставка буде тривати ще мінімум півроку, тому всі охочі можуть побачити колекцію.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100