реклама

реклама

У Черкасах презентували програму психосоціальної реабілітації українців «Re:silientica»

презентація

5 квітня 2024 року в Черкасах відбулася презентація комплексної програми психосоціальної реабілітації українців «Re:silientica», розробленої за підтримки Литовського фонду співробітництва і гуманітарної допомоги та Міністерства закордонних справ Литви.

– Литва прагне об'єднати різні країни, різні організації навколо допомоги Україні, і одним із таких напрямів є підтримка в реабілітації людям, які постраждали від війни. Литовська держава допомагає організаціям, які працюють з ветеранами, допомагає будувати реабілітаційні центри тощо.  Наша організація НУО «Domus solis» має досвід роботи з громадами, тому наша задача – об'єднати людей, створити ресурс для зміцнення здатності українського суспільства витримувати виклики війни, допомагаючи особам, які пережили воєнні травми, повернутися до повноцінного життя, – зазначила  ініціаторка програми «Re:silientica», керівниця проєкту соціальних змін, засновниця НУО «Domus solis» Ірена Блажевіче.

обговорення програми

Програма «Re:silientica» розроблена, насамперед, на основі виявлених потреб через інтерв'ю та дискусії з українськими фахівцями різних сфер. Дослідження виявило, що поряд з ознаками негативного впливу війни на фізичне та психічне здоров'я людей, також постраждали колективні аспекти: міжособистісні відносини, соціальна структура громади та загальне управління. Відтак, програма передбачає забезпечення консультаційною та емоційною підтримкою близько 6000 жителів країни. Для цього щонайменше 60 українців з категорії психологів, волонтерів, активістів громадських організацій пройдуть навчання за методикою, розробленою на основі досліджень та міжнародного досвіду. Надалі такі експерти-парапрофесіонали проводитимуть навчання для місцевих громад, волонтерських організацій, шкіл, лікарень, працівників соціальних проєктів, зміцнюючи психосоціальну стійкість та сприяючи створенню резильєнтних (стійких, здатних до ефективного відновлення) громад.

– Ми спілкуємося з людьми із сільських громад, які нині в апатії, і їм стає все важче об'єднуватися, а нам необхідно об'єднатися заради довготривалих завдань. Тому основна задача першого етапу програми –  навчити мінімум 60 людей, які б змогли працювати з громадами, створювати групи і навчати інших, нести знання далі – стати загальним ресурсом. Зі свого боку Литва надасть інформаційну, психологічну, менторську і фінансову підтримку, – зауважила Ірена Блажевіче.

Ірена Блажевич

Базовим навчальним центром програми «Re:silientica» стане заклад неформальної освіти дорослих «Народна вища школа Вовчок», яку за Скандинавською моделлю на Чернігівщині заснував Сергій Чумаченко.

Надихнувшись книгою «Who Prospers? How Cultural Values Shape Economic and Political Success» («Хто процвітає: як культурні цінності формують економічний і політичний успіх») американського ученого Лоуренса Е. Гаррісона, Сергій Чумаченко почав досліджувати секрети успішного розвитку інших країн. Основна ідея Лоуренса Гаррісона полягає в тому, що культура є домінуючим фактором, яка впливає на прогрес спільнот і націй, припускаючи, що саме культурні цінності є визначальними в економічному процвітанні  вільного суспільства.

– Скандинавські країни усвідомили, що в суспільно-політичній моделі саме суспільство є тим елементом, який задає тон у всьому.  Вони створили унікальну систему неформальної народної освіти, яка формує вільну людину. Щоб побудувати суспільство вільних людей в Україні, нам потрібні зміни. Війна відкриває вікно для екзистенційних змін – або ти змінишся, або ти втратиш все, – пояснив ідею засновник ГО «Народна вища школа Вовчок» Сергій Чумаченко.

За словами Сергія Чумаченка, для того, аби суспільство було стійким до викликів війни, необхідні стабільні програми психологічної просвіти – щоб у кожній громаді, у кожній спільноті були свої психологи, готові надати необхідну психологічну підтримку. Для того, щоб з'явилися такі фахівці, потрібні програми підготовки місцевих груп, саме тому Сергій з однодумцями звернувся по допомогу до литовських партнерів.

фото на розгляд ;)

Зі свого боку Ірена Блажевіче наголошує, що важливо, аби перша команда тренерів була єдиною спільнотою.

– Ми вже провели низку онлайн-зустрічей із різними людьми з різних куточків України. Це люди, які вже працюють у цій сфері, і люди, які бачать себе у ролі вчителів. Головне – мати бажання нести свої знання і свій досвід у світ, – наголосила Ірена Блажевіче.

Про життєву необхідність програми «Re:silientica» говорили не лише ідейні натхненники, а й військові, волонтери, потенційні учасники програми.

Юлія Гордієнко, яка від початку повномасштабного вторгнення ухвалила рішення піти в парамедики, а нині повернулася до цивільного життя, продовжує активну діяльність, передаючи свої знання та досвід іншим.

Юлія Григоренко

– Зараз у нас є видимий фронт, де є військові – хлопці, дівчата, які відстоюють суверенітет України; де волонтери крутяться, як білки в колесі, рятуючи військових; де медики надають допомогу; де психологи в кризових ситуаціях серед ночі можуть проконсультувати. Але є й інший – внутрішній фронт, який кожен із нас проживає через біль, втрату. Комусь вдається це відпустити, дистанціюватися, а комусь – ні. Ця програма дуже потрібна для всіх, бо мало хто знає про свою базову психологію – як собі допомогти, як вчасно дозволити собі видихнути, відпочити і не заганяти себе у жорсткі рамки. А без відпочинку і без перезавантаження дуже швидко настає вигорання, адже наш організм не може довго перебувати у стані виснаження. Ця програма дасть змогу створити безпечний простір, у якому ми зможемо підтримувати вмотивованих людей, давати їм знання про базову психологію, і вони зможуть краще зрозуміти свою психіку і не допускати критичних станів. Це буде, як піраміда – нас навчать, а ми будемо навчати далі. І кількість людей, які знатимуть про психологію, буде збільшуватися. Ми маємо засвоїти, що психологічна допомога життєво необхідна. Коли ми переможемо постануть питання: Хто ми? Як ми? Як повертатися назад в життя? Ці та інші питання будуть притаманні не тільки військовим, а й цивільним. Тому це дуже важливо, – висловилася парамедикиня Юлія Григоренко.

У межах презентації програми «Re:silientica» спільно з командою проєкту волонтери, парамедики, військові, психологи, громадські активісти, родини військових обговорили шляхи зміцнення українського суспільства перед викликами війни та розробили візуалізацію «Формули української стійкості».

Програма психосоціальної реабілітації українців «Re:silientica» реалізовується в межах проєкту «Послуги реабілітації після травм – допомога особам, які постраждали від неспровокованої війни проти України» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Литви.

Довідково:

«Domus solis»: https://domussolis.org/

«Народна вища школа Вовчок»: https://vovchok.com.ua/

Світлини Вікторії Ткач

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100