Лісівники Черкащини виростили достатню кількість новорічних ялинок, аби забезпечити потреби населення. Ціни на ялинки не відрізнятимуться від минулорічних і становитимуть в середньому 50 гривень. Вартість традиційно буде залежати від висоти та якості дерева.

Леонід БУРУЛЬ, лісничий Яснозірського лісництва

Леонід БУРУЛЬ, лісничий Яснозірського лісництва


Як і в минулому році, продаж хвойних відбуватиметься з бирками, які нейлоновими стяжками прикріплятимуть до зрубаних новорічних ялинок і сосон таким чином, щоб зняти їх без пошкодження було неможливо. Бирка містить інформацію про походження деревця – область заготівлі, назву лісозаготівельника та його підпорядкування. Завдяки биркам зі штрих-кодами можна буде визначити відповідність товару супровідним документам і легко перевірити законність придбання, інформують в Черкаському обласному управлінні лісового і мисливського господарства

Прикріплення бирки

Прикріплення бирки


Для запобігання проявам браконьєрства, згідно розпорядження №342 голови Черкаської обласної державної адміністрації, протягом грудня проходить операція «Новорічна ялинка», головною метою якої є посилення охорони хвойних насаджень. Сьогодні для цього у кожному районі Черкаської області створено спеціальні рейдові бригади, до яких входять працівники державної лісової охорони, правоохоронних органів, Мінприроди України та Державної екологічної інспекції. В щоденні цілодобові обов'язки рейдовиків входить затримання порушників та складання протоколів на нелегальних заготівельників ялинок.

 

Легальність придбаної ялинки можна перевірити через телефони «гарячої лінії», через СМС-повідомлення, за допомогою сайту http://yalіnka.іnfo. Для цього потрібно було зазначити серію та номер бирки, якою промарковане новорічне дерево. У результаті практично миттєво можна дізнатися про місце заготівлі ялинки, назву лісозаготівельника та його підпорядкування.


Як розповів начальник відділу лісового та мисливського господарства управління Валентин Швець, цього року в підпорядкованих лісах управління було зафіксовано всього два випадки самовільних рубок (зрубано дві новорічні ялинки). Це, на його переконання, є наслідком чіткого контролю, биркування новорічних дерев та злагодженої роботи лісової охорони й інших контролюючих органів.

Співпраця із правоохоронними органами у передноворічний час

Співпраця із правоохоронними органами у передноворічний час

Штрафні санкції, які накладатимуться на браконьєрів за скоєні порушниками самовільні рубки хвойних у передноворічний період, будуть диференціюватися залежно від товщини стовбура зрубаного дерева і становитимуть від 189 до майже 2000 грн. Крім цього, браконьєрам доведеться сплатити адміністративні штрафи в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це ще 85 -170 грн. за кожне дерево. Зауважив також Валентин Швець, що пухнасту красуню дешевше придбати в законний спосіб, адже вона буде коштувати у рази менше, ніж передбачені штрафи за самовільну рубку.


Перевірити походження  та легальність заготівлі новорічної ялинки напередодні новорічних і різдвяних свят в цьому році можна кількома способами:

1. Через сайт http://yalіnka. info

Походження ялинки можна встановити за допомогою сайту http://yalіnka. info, вказавши в пошуковій системі серію та номер бирки, якою промарковане новорічне дерево. При легальній заготівлі ялинки система видасть інформацію про місце заготівлі, назву лісозаготівельника та його підпорядкування. Якщо пошукова система інформуватиме, що номер новорічної ялинки не знайдено, необхідно відразу звернутись до правоохоронних органів або зателефонувати на    телефон гарячої лінії оперативного штабу державного підприємства «Укрлісконсалтинг» - 236.

2. Через телефонні номери гарячої лінії:

Перевірити легальність ялинки можна зателефонувавши на міський номер (044)587-63-73, або з мобільного телефону на короткий номер 236 (вартість хвилини розмови – 2 грн. з урахуванням ПДВ, без сплати до пенсійного фонду).

3. За допомогою програми для мобільного телефону

Через сайт http://yalіnka. info всі бажаючі можуть безкоштовно скачати програму для мобільних телефонів, за допомогою якої можна встановити походження ялинки. При користуванні цією програмою також потрібно вказувати серію, номер бирки, що дозволить оперативно отримати всю інформацію щодо заготівлі новорічної ялинки.

4. За допомогою СМС повідомлення

Для визначення легальності ялинки необхідно відправити повідомлення з мобільного телефону з серією та номером бирки, якою промарковане дерево на короткий номер 4443 (вартість - 1 грн.). В СМС перед серією та номером бирки обов’язково необхідно набрати apmyal (код для мобільного оператора) та проставляти пробіли між кодом для оператора, серією бирки та номером бирки, наприклад: apmyal ua далру 4000047. У відповідь прийде повідомлення з інформацією про місце й дату заготівлі, найменування підприємства, що реалізувало ялинку.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100