реклама

реклама Делікат

реклама

Днями у Катеринополі на стадіоні «Колос» відбувся Міжнародний фестиваль із скандинавської ходьби «Спортфест». Спортивна подія об’єднала як скандинавів-професіоналів, так і любителів цього виду спорту з України і з-за кордону.

448903443_488750323716746_783545417023217750_n

Основною метою цьогорічного заходу став збір коштів на придбання багі для військових 93-ї бригади «Холодний Яр» та презентація скандинавської ходьби як адаптивного виду спорту для ветеранів російсько-української війни.

«Спортфест» вже вдруге проходить на Черкащині за ініціативи директора «МХП-Урожай» Олександра Воскобойніка та підтримки Фонду «МХП – Громаді». Всього участь у фестивалі взяли близько 600 осіб. Понад 300 з них безпосередньо пройшли на стадіоні, і стільки ж долучилися онлайн з Польщі, Казахстану, Ізраїлю.

448943410_454598103953835_6415723028428537936_n

– Приїхали за запрошенням катеринопільчан, бо вже вдруге проводимо таку подію. Минулого разу усім сподобалося. Цьогоріч вирішили зробити захід більш масштабним і навіть підключили онлайн на сцені фахівців із скандинавської ходьби з інших країн, – розповідає Олександр Воскобойнік.

До слова, в Катеринополі активно діє осередок любителів скандинавської ходьби, який утворився на базі клубу людей літнього віку «Горлиця».

– Наші люди побачили, як займаються німецькі пенсіонери скандинавською ходьбою і захотіли теж спробувати. Нас підтримали і ось вже маємо другий марафон на другому фестивалі, – каже очільниця клубу Любов Приємська.

Скандинавська ходьба як реабілітація

Участь у спортивній події взяли близько 30 ветеранів російсько-української війни. У межах програми підтримки ветеранів «МХП Поруч», яку компанія МХП реалізує для працівників підприємств та жителів громад, вони отримали консультацію юриста-волонтера ГО «Патріоти рідного краю», а також соціально-психологічну консультацію команди Червоного Хреста.

– Скандинавська ходьба – це один з видів реабілітації для військових. Не лише маємо говорити про лікарні. Реабілітація включає багато методів. І ми говорили з спортивною школою, плануємо баскетбол на візках, – каже Олександр Воскобойнік.

Під час спортфесту проходили змагання з дартсу, мініфутболу, волейболу.

Ігор Єфіменко провів майстер клас для всіх охочих, наголошуючи, що скандіходьба – це про здоров’я і товариськість

Ігор Єфіменко провів майстер клас для всіх охочих, наголошуючи, що скандіходьба – це про здоров’я і товариськість


Почесний гість заходу – президент Української Федерації скандинавської ходьби Ігор Єфіменко. Він провів майстер клас для всіх охочих, наголошуючи, що скандіходьба – це про здоров’я і товариськість.

– Скандинавська ходьба у нас основна подія на фестивалі, але маємо і багато інших дотичних спортивних заходів. Я пропагую скандинавську ходьбу у тому числі в цілях реабілітації. Сам я з Дніпра і до нас приїздили переселенці. Ми їх запрошували на пробні заняття і спершу я бачив в людей сум в очах. Після розминки, розтяжки, години занять я бачив, як у людей ставали радісні очі. І ходьбу можна розвивати в багатьох напрямках. Окремо є скандинавська ходьба для дітей, як альтернатива уроку фізкультури, окремо може бути для людей з фізичними вадами, а ще можливо як екскурсії, коли люди ходять до певних локацій і вивчають історію. Та головне це сьогодні реабілітація захисників. Ми працюємо з хлопцями на протезному заводі. Дві палиці дуже допомагають адаптуватися до життя, спілкуватися, і дехто бере участь в змаганнях, – каже Ігор Єфіменко.

Військовий Роман Кучеренко каже, що соціально-психологічна підтримка ветеранів нині вкрай важлива. Сам він має певні проблеми з здоров’ям, зокрема, суглобами. Попри те, що знав про скандинавську ходьбу, та лише сьогодні спробував сам походити в форматі цього виду спорту.

448880309_347912921505643_3118600523801001430_n

– Ще в 2021 році я спробував себе в «Іграх нескорених». Це міжнародна платформа для ветеранів, які зазнали якихось пошкоджень. І тоді пожалкував, що не спробував себе в цьому спорті раніше. Адже це дало певну реабілітацію, психологічну, соціальну. І я закликаю всіх ветеранів тепер брати участь в спортивних заходах в тій чи іншій мірі. Бо адаптивний спорт це не спорт на результат, а спорт, який дає реабілітацію у всіх планах, і психологічних, і фізичних, – зазначає Роман Кучеренко.

Підтримує його і ветеран війни Мар’ян Мороз. Нині він живе з родиною в Катеринополі. Каже, раніше не пробував скандинавську ходьбу, але саме сьогодні спробував трішки походити.

– Маю багато контузій, ми заходили свого часу у Херсон, коли звільняли правий берег. Зараз розумію, що дійсно треба помірні активності захисникам, не можна просто сидіти вдома. Слід проходити якісь реабілітації. Деякі вправи розминки по скандинавській ходьбі навіть мені були складні, та все ж треба робити щось, бо рух життя, – каже Мар’ян Мороз.

Оркестр прикордонної служби виступив перед глядачами

Оркестр прикордонної служби виступив перед глядачами


Зі скандинавською ходьбою доживемо до ста років

Люди на фестиваль з’їжджалися з усіх усюд. Група жінок приїхала з Моринців.

– Займаємося давно. Ходимо вже 10 років, просто для здоров’я, а пізніше вже нам дали палки, на які опираємося. І групу свою називаємо «За здоров’я». У селі казали, мовляв, їм нічого робити. Але ми на те не зважали. Брали, до речі, участь в марафоні на минулому фестивалі. У себе в селі написали старт і далі позначили через кожні півкілометра відстані. І до нас вже дехто приєднався, бо пройти за раз, наприклад, три кілометри, не так і легко, – зауважує Віра Степанівна Чепурна.

Присутні і люди з Чорнобаївщини. Всього 17 осіб. Кажуть, свого часу отримали палки за підтримки Олександра Воскобойніка та Фонду «МХП – Громаді» і тепер визначають час і ходять у селищі. Сміються, що попри городи і господарство, яке є в приватному секторі, знаходять час пройтися, бо це корисно та дає можливість поспілкуватись, каже Надія Іванівна Гриценко.

75-річна Ганна Іванівна Свіденко прийшла на фестиваль з чоловіком Миколою Яковичем Курдус, якому пішов 83 рік. Обоє планують займатися скандинавською ходьбою до ста років.

448880831_490398173378638_5479851734711381506_n

– Займаюся з чоловіком ходьбою щоранку вже 6 років. Отримала свого часу палиці від Олександра Анатолійовича. І тепер намагаємося ходити за будь-якої погоди в Катеринополі. Зрозуміло, болячки є у всіх, та попри це, після тренування я цілий день літаю на крилах, – каже Ганна Іванівна.

На заході не лише змагалися та брали участь в майстер-класах, а й долучалися до лотереї. Кожен міг задонатити чи вкинути кошти у скриньку, а під кінець заходу розігрували призи.

– Вражений кількістю учасників, – каже учасник світових змагань, який входить в десятку кращих і титулованих в Європі, уманчанин Олександр Коротич. – На подібних заходах в цілому буває до 50 учасників, а тут більше 300! Це чудово, що люди долучаються до спорту. Сам я з радістю приїхав в Катеринопіль, бо, по-перше, фестиваль, по-друге, приїхав голова нашої організації, якого хотів побачити. А загалом зараз для мене скандинавська ходьба стала способом життя. Я був в спорті 55 років, пізніше отримав інвалідність і нині лиш ходжу. Жоден лікар не заборонить вам ходити. Бо ходьба – це життя.

Учасникам фестивалю призи, а захисникам – дрони

Та поки тривав фестивальний день, найбільш поважні за віком учасники отримали нагороди. А це, зокрема, Тихонюк Борис Семенович, чоловік народився 30 листопада 1930 року. Також це був Курдус Микола Якович, якому пішов 83 рік. А ще це 79-річний Рева Анатолій Федорович з Городищини. Хоча насправді чоловік переїхав сюди з Дніпра, де йому росіяни пошкодили квартиру. На фесті він пройшов 7 кругів на стадіоні, притому, що одне коло це 400 метрів.

448835069_844408677636936_5667978799379091522_n

– У мене материна хата під Городищем в селі Дирдине. Сюди на Черкащину переїхав з Дніпра. Ходжу з дитинства і дуже це мені подобається. Також їжджу на велосипеді, їздив з Городища в Буки. Об’їздив увесь Городищенський район. Ходив на великі відстані. Вважаю себе мандрівником, люблю краєзнавство, – каже Анатолій Федорович.

Окрім того, Олександр Воскобойнік на своїй сторінці у ФБ ще раніше розігрував вишиванки для військових. І саме сьогодні на сцені передав вишиванку одній із переможниць, чоловік якої нині воює.

448907345_3770307649909165_7018607370104429978_n

Секретар селищної ради Наталія Цехмістренко зауважила, що фестиваль якраз проходить у день Конституції. Принагідно вона привітала усіх зі святом і подякувала організаторам фестивалю за підтримку захисників. Тут таки на спортивному святі від організаторів було передано три дрони, у підрозділи ЗСУ, де служать катеринопільчани.

Найбільше всіх зарядив концерт, який відбувся після змагань. Тут були і місцеві виконавці, і приїжджі, наприклад, оркестр прикордонної служби.

Команди змагалися з футболу і виграли м’ячі

Команди змагалися з футболу і виграли м’ячі


Запалював гурт «Крутий Заміс» і самі учасники фестивалю. Так, всім прийшлись до смаку пісні заступника директора ТОВ «НВФ «Урожай» та голови ГО «Патріоти рідного краю України» Юрія Романчі.

Насамкінець усі зібралися під сценою, щоб довідатися про результати лотереї. Головний приз – скутер. Інші призи - палиці для скандинавської ходьби та спортивний одяг й інвентар.

Скутер виграла Тетяна Хаврошина з Канева.

Скутер виграла Тетяна Хаврошина з Канева.


Врешті з’ясувався і переможець. Скутер виграла Тетяна Хаврошина з Канева. До речі, жінка в минулому працювала в компанії МХП. Нині приїхала до Катеринополя з подругою, яка й запропонувала їй доєднатися до фесту. Жінка зауважила, що це її перша перемога в лотереї.

Дивіться деталі з події у відео.

Назарій Вівчарик, фото і відео автора

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100