Черкащани зустрічають Новий рік без ялинкового буму. Попри те, що хвойні дерева у нашому місті продають на кожному кроці, не всі ялинки знаходять своїх покупців.

Обирати цього року додому хвою є з чого: ялинка чи сосна; гілки чи цілі дерева; штучні чи живі.


Валентина продає сосну вже п’ятий рік поспіль. ЇЇ «точка» – поблизу Будинку торгівлі.


Жінка каже: минулого року могла продавати по 40 дерев на день, цього року – максимально 12. Такий низький попит жінка пов’язує з насиченістю ринку ялинками, особливо – крадених. Вона запевняє: ціну на зелені красуні не піднімала, адже тоді покупці зникли б зовсім. За її словами, покупці ялинок не прискіпливі, особливо люблять пишність. Сама ж жінка поставила вдома ялинку ще місяць тому.

– У мене онучці три роки. Вона вже місяць тому сказала: «Я хочу ялинку!». Ми вже поставили з Дідом Морозом, Снігуронькою. Заквітчану, все, як повинно бути! – каже Валентина.


А от її колега Євген, який продає хвойні дерева на Центральному базарі. Підняв ціну на свої ялинки майже вдвічі. Однак це, за його словами, на кількість покупців не вплинуло. Від початку сезону він продав вже більше сотні ялинок. Гілочки у нього коштують 5-15 грн., низенькі дерева віддає за 60.


У продавчині пасків Тетяни цього року будуть аж дві ялинки. Сосну купив син, а вона в цей час купувала дві гілочки ялини.

– Синок подзвонив та каже: «То що ж мені, мамо, додому не заносити?» А я вже кажу: «Та занось, нехай вже буде». То тепер більшу гілочку комусь продам, а меншу вже залишу. Всього 5 гривень коштує, – розповідає Тетяна.

Як ніколи популярними цього року виявилися штучні ялинки.


Свої штучні красуні у Будинку торгівлі виставив і магазин «Роксолана». Управляюча магазином Катерина Аксьоненко говорить: цього року черкащани почали «розкошелюватися» на «литі», які мають вигляд справжньої ялинки. Попит на штучні ялинки пані Катерина пояснює здороженням конкурентів-живих ялинок.


Якщо раніше 1,5-метрова жива коштувала близько 300 гривень, то тепер така – 500. Тому споживачі зрозуміли, що краще заплатити за штучну 800, однак прослужить вона 20 років, – переконана Катерина Аксьоненко.

Сама ж жінка зізнається: поставила вдома живу ялинку. Каже: ніщо не замінить запаху хвойного дерева.

Пенсіонерка Галина Олексіївна цьогоріч вперше купила собі штучну ялинку. Усі минулі роки їхня сім’я ставила лише живу, однак цього року вирішили покінчити з цією традицією.

– Навіщо живі переводити? Вони потім довго ростуть! А цю прибрали, коли не треба, а наступного року знову нарядили. Ціни кусаються, особливо – враховуючи нашу пенсію. Оця півтораметрова коштує 275 гривень. Я думаю, вона виправдає себе. Зараз жива так само коштує, – каже Галина Олексіївна.


Тетяна торгує штучними ялинками вже 4 роки. Минулого року, каже, купували краще. А в 2012-му через економію коштів дехто навіть відмовляється від звичаю та залишається без ялинки. Всі її дерева привезені з Західної України.

– Ялинка навіть впала у ціні! Ми познижали ціни на 20-30 грн. На початку грудня ще брали краще, а тепер перед початком Нового року зовсім купувати перестали, – каже продавчиня Тетяна.

Вдома вона теж поставила штучну.

– Мені шкода ставити живу, щоб вона постояла два тижні і потім її викинути… – аргументує жінка.

реклама

Коментарі  

 
+11 #1 Дід Мороз 30.12.2012 13:12
По-перше, зниження попиту- прямий наслідок "пакращення": у більшості людей коштів на свята-в обріз( якась всеукраїнська газета порахувала, що такий самий "комплект" харчів, як на новий 2012-й коштує вже на 140 грн більше).По-друге, подорожчали ялинки, хоч лісники і свистіли в Новій добі, що ціни залишилися на рівні минулорічних. По-третє, які "браконьєри"?хто б з краденими ялинками стояв посеред міста?А якщо стоять-то до кого питання?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100