реклама

реклама

Скуповуючись через інтернет, черкащани суттєво економлять власний час, гроші й сили. Адже в новій ері шопінгу не треба стояти в чергах, долати кілометри від одного магазину чи бутіка до іншого, а головне – вибирати речі можна за чашкою чаю чи кави, сидячи в м’якому кріслі в себе вдома.

Проте є ще одне «головне», воно й найбільш колюче. Замовляючи кота в мішку, потенційний покупець ризикує не лише втратити ті самі гроші, сили й час на відшкодування збитків, а й узагалі не має 100-відсоткової гарантії отримати те, на що сподівався. Бо яскрава картинка  на екрані не завжди така ж приваблива в реальності.

Черкащанка Тетяна Жоголева ризикувати не боїться. Каже, що страшно було робити перше замовлення. Боялася перераховувати гроші, замовляти товар і, зрештою, отримувати його на пошті. Раптом щось не підійде.

– Першого млинця комом не було. Операція відбулася, – сміється Тетяна. – Штанці й досі ношу, а придбала їх у інтернет-магазині років 4 тому. Жодних скарг і нарікань: все пройшло як по маслу.


У такий спосіб Тетяна купує здебільшого одяг і взуття. Останній раз порадувала себе дамською сумочкою. Переконує, що такої точно ні в кого немає. Її шафа за цей час поповнилася на півтора-два десятка речей. Кожна з них виявилася як шита на дівчину.


– У мене стандартна фігура. Трохи більше ніж 90-60-90. Ношу 42-ий розмір одягу, взуття 36-ого. Все, що замовляю, підходить, – хвалить свої покупки Тетяна. – Чобітки колись надійшли завеликі, але винна сама, бо не додивилася. Все повернула, гроші відшкодували протягом 10 днів.

Тетяна демонструє три придбані через інтернет сукні.


Каже, що її задовольняє якість цих речей. Нещодавно замовила пальто. По телефону уточнювала довжину рукава. Продавці не підвели. До того ж, зимове пальто обійшлося вполовину дешевше, не 1700 грн., а 800. Дівчина сідає за ноутбук і заходить на перевірений сайт. Набирає бажаний бренд. На екрані висвічується фотографія вбрання, що висить поруч у шафі. Каже, що якби довелося бігати по магазинах, то дня точно не вистачило б на покупку. Це забрало б час і нерви.


Одна з перших покупок у інтернет-магазині таки полоскотала нерви родині Василевичів із Черкас. У свій новий будинок Мар’яна та Анатолій вирішили придбати душову кабіну. Модель вибрали в інтернеті, там і замовили товар. Душову кабіну продавці надіслали розібраною й добре запакованою, тому роздивилися покупку тільки вдома. Душова кабіна хоч і була на 2 тис. грн. дешевша, ніж у магазині, проте зовсім іншої моделі та ще й з надломаною стінкою. Жалітися не було куди, бо жодного документа від виробника чи продавця не надійшло.

– В інтернеті можна купити те, чого не знайдеш у магазині, – додає Мар’яна. – А ризик є постійно, просто треба бути уважнішим.

Василевичі через невдалу покупку від послуг інтернет-магазинів не відмовилися. У такий спосіб придбали посудомийну машину, ванну та дитячі іграшки. Більше жодного браку не траплялося.

Як зауважує головний спеціаліст Інспекції з питань захисту прав споживачів у Черкаській області Вікторія Ткаченко, купуючи товар через мережу інтернет, слід вимагати товарний чек, гарантійний талон або інший документ, в якому буде позначка про дату продажу товару і банківські реквізити продавця.

Фахівець зауважує, що за можливості варто переглянути товар перед його оплатою й підписанням акту прийому-передачі, а також переконатися в його відповідності замовленому. Якщо ж несправності товару були виявлені під час його експлуатації, то протягом 14 днів  продавець зобов’язаний обміняти або усунути дефект.

Як розповіли в одній із всеукраїнських приватних поштових мереж, перед тим, як оплатити товар, замовник може оглянути його безпосередньо на пошті, не пошкоджуючи заводської упаковки.

– Якщо це парфуми, то розпакувати і понюхати їх можна вже після внесення коштів. А, наприклад, взуття чи одяг можна приміряти в нас на пошті, – коментує працівник одного з поштових відділень Черкас Наталя Холмогорова. – Наше підприємство має договори з багатьма інтернет-магазинами, згідно з якими товар 5 днів безкоштовно зберігається на наших складах. За цей час людина може ознайомитися з замовленням і, як у звичайному магазині, або придбати його, або відмовитися.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100