Справжні народні гуляння відбувалися цієї суботи на площі 700-річчя. Під веселі співи самодіяльних хорових колективів черкащан пригощали млинцями, варениками та пирогами. Святкували Масляну і проводжали зиму. 


З ініціативою наблизити свято до людей і відродити давні традиції виступили комітети самоорганізації населення. За підтримкою звернулися до громадської організації «Рідне місто Черкаси», яку очолює депутат міської ради Сергій Отрешко. Не залишилися осторонь й інші місцеві депутати.

Охочих «вийти в люди» та взяти участь у гуляннях, незважаючи на погоду, не бракувало. Хтось стояв у чергу за смачними млинцями, якими пригощали господині кожного мікрорайону, хтось слухав пісні хорових колективів, а дітлахи щільним колом обступили місце, де спалювали Марену – опудало зими.

  

– Частуємо млинцями з варенням, варениками з картоплею, пиріг у нас є, – кличе до столу голова мікрорайону «Південний» Ірина Нагнибіда.

Поруч жіночки запрошують на млинці із сиром і вишнями.

– Ще вчора готувати почали, а сьогодні закінчили. Втомлені прийшли, – каже Віра Пшебішевська, секретар КСН «Кривалівський». Пишається, що її мікрорайон долучився до такого свята.

Задоволені гуляннями і місцеві мешканці. Кажуть: давно хотіли, аби на площі 700-річчя активно відзначали всі свята.

– Пам’ятаю ще в дитинстві, коли бабуся була жива і я приїздив у село взимку, то там постійно такі свята були, люди збиралися, гуляли. Ми також хочемо відродити народні традиції і зробити їх ближчими до людей. Щоб саме тут, на площі 700-річчя відбувалося активніше життя, – розповідає голова мікрорайону «Калиновий» Сергій Хомутов.

Жителька мікрорайону Євдокія Хрущ з приємністю відзначає, що цього року на площі була ялинка. Хоче, щоб такі свята стали традиційними.

Пенсіонерка Віра Безсольна чужих млинців не визнає, а от свої, каже, готувала цілий тиждень.

– Онукам розповідаю про це свято, про традиції. Треба відзначати, і постувати треба, ми ж християни, – каже жінка.

А от депутати млинцями  й варениками пригощалися із задоволенням. Ще й переможців визначали. Як підсумував Сергій Отрешко, журі нагородило комітет «Південний» за найсмачніші вареники з картоплею, комітет «Припортовий» – за вареники з вишнями, «Дніпровський» – за вареники з капустою, «Кривалівський» – за налисники. А от за млинці на сметані перемогу здобув комітет «Калиновий», як і за оформлення столу.

Нагороджували на святі Масляної і учнів 15-ї та 22-ї шкіл, які робили новорічні прикраси для ялинки на площі.


– З пропозицією підтримати свято звернувся голова комітету «Калиновий». Гадаю, це чудова ініціатива – зробити свято, наближене до людей. Будемо продовжувати і надалі такі традиції, аби згуртовувати черкащан. Думаю, що з кожним святом люди все більше відчуватимуть себе родиною, – переконаний голова громадської організації  «Рідне місто Черкаси» Сергій Отрешко.



реклама

Коментарі  

 
0 #2 дядька 05.03.2012 12:25
возрождение традиций народных гуляний - не самая плохая инициатива. В нашей жизни столько де*ьма, что любое начинание которое дарит людям радость и веселье не важно кто и что за этим стоит должно не обхаиваться а только поощрятся и развиваться. спасибо организаторам и надеюсь не в последний раз. То что в советское время из под палки гнали ОПС и Продтовары в парк 50летия тоже не совсем правильно, но в детстве это все воспринималось с радостью вспомните то время и не хайте то что сейчас делается для людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Цирк на дроті 29.02.2012 10:21
Суцільне фарісейство. Купа заробітчан типу Хомутова, які перебиваються від виборів до виборів, та одаричеве плем`я в особі зятя Ліходькіна та голови партії Регіонів Сергія Отрешка.. :P :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100