реклама

реклама

Черкаська майстриня Ольга Мартинова днями розпочала роботу над створенням писанки завбільшки 3 на 4 метри. Напередодні великодніх свят диво-яйце встановлять на Театральній площі нашого міста. Потім воно представить наше місто на фестивалі писанок, що пройде в рамках всеукраїнського Параду вишиванок-2012 на День незалежності у Києві. Про це повідомляє газета «Вечірні Черкаси».

Величезний пластиковий макет яйця наше місто, як і решта областей України, отримали від оргкомітету фестивалю «Парад вишиванок»

Величезний пластиковий макет яйця наше місто, як і решта областей України, отримали від оргкомітету фестивалю «Парад вишиванок»

До того гігантська писанка радуватиме черкащан. Усі охочі зможуть помилуватися нею на Театральній площі міста, куди її виставлять напередодні великодніх свят.

– Я із самого дитинства займаюся писанкарством. За ці роки яких тільки яєць не розписувала: перепелині, курячі, гусячі, качині і навіть страусині, – ділиться голова обласного осередку Національної спілки народних майстрів України, заслужений майстер народної творчості Ольга Мартинова. – Коли міський голова Сергій Одарич запропонував мені розписати яйце розміром три на чотири метри і загальною площею 26 квадратних метрів, я, щиро кажучи, розгубилася. Перше запитання, що виникло: чим його розписувати і як технічно це зробити?

Величезний пластиковий макет яйця наше місто, як і решта областей України, отримали від оргкомітету фестивалю «Парад вишиванок». Воно зроблене зі скловолокна, з якого виготовляють яхти. На фестивалі наша писанка представлятиме Черкаський регіон, тож на ній має бути зображений характерний для Черкащини орнамент.

 big_martynova_HQ6b

Майстриня зізнається, що візерунок обирала, враховуючи його красу, символіку і те, який він матиме вигляд на величезній площі пластикового яйця. Для втілення взяла орнамент писанки, характерний для Маньківського району нашої області. У його символах закладено продовження роду, поєднання жіночого та чоловічого начал, багатства і родючості. Черкаська писанка буде розписана червоним, чорним, жовтим, зеленим та білим кольорами. Розмальовувати будуть аерозольними балончиками з фарбою. Сьогодні величезне яйце знаходиться на території заводу «Темп». Це підприємство спеціально виготовило металеву конструкцію, яка утримуватиме макет яйця, ніби глобус.

– Ми дуже відповідально поставилися до того, кому ж довірити створення черкаської писанки. Щороку Ольга Мартинова проводить майстер-класи, де навчає розписувати писанку усіх – від наймолодших до літніх черкащан. Вона відроджує це ремесло і, власне, звання отримала за цю свою роботу, – пояснює начальник управління культури департаменту освіти та гуманітарної політики Валентина Шепецька.


В управлінні культури Черкаського міськвиконкому зізнаються: перед тим, як наша писанка потрапить на Співоче Поле у Києві, її покажуть черкащанам. Напередодні великодніх свят диво-писанку встановлять на Театральній площі нашого міста. Там відбудеться урочисте відкриття святкувань із гаївками, веснянками, майстер-класами та виставкою писанок, виготовлених із різноманітних матеріалів: бісеру, паперу тощо.

До столиці писанка з Черкас потрапить у серпні. Тоді оргкомітет фестивалю надасть старовинні підводи, на яких писанки з регіонів їхатимуть на Параді вишиванок. Потім писанки встановлять на Співочому Полі, а по завершенні урочистостей до Дня незалежності розписані макети яєць з усіх регіонів України виставлять як ланшафтні прикраси в Національному музеї архітектури і побуту в селищі Пирогове під Києвом, де вони й залишаться. Місто-переможець конкурсу писанок отримає 100 тис. грн. і спеціальний перехідний приз – золоту писанку, вагою 120 грамів.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Оксана Колісник 25.03.2012 12:02
Чудова ідея! Не сумніваюся в успіхові пані Ольги!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #1 sergo 24.03.2012 21:20
Коли міський голова Сергій Одарич запропонував мені розписати яйце розміром три на чотири метри і загальною площею 26 квадратних метрів, я, щиро кажучи, розгубилася. Перше запитання, що виникло: чим його розписувати і як технічно це зробити?-ему чо те что перед облисполкомом маленькие показались?точно у олеговича мания яичия! :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100