Слов’яни – найкрутіші в регатному спорті! Адже на перший чемпіонат світу з вітрильного спорту до Черкас прибули тільки українці та росіяни. Запрошували і словаків, казахів та австрійців – але вони розвели руками і тільки почервоніли за свій рівень підготовки. Ми – таки найкрутіші в світі. Хоча б у чомусь...


– Цей спорт тільки розвивається в зарубіжних країнах. 90% всього фрегатного флоту – це СНГ. Зараз проводимо перший чемпіонат світу в нашому місті. Як бачите, «розкачуємося» вже не перший день, палаткове містечко це вам не хухри-мухри! Щовечора тут влаштовують рок-тусовки і дискотеки, та навіть конкурси бардівських пісень. Вже кілька днів стоїть табір – а гляньте яка чистота! Ніби й кіт не валявся. Після серії коротких перегонів вітрильників стартуватимемо на довший пробіг: Черкаси-Сагунівка-Васютинці-о.Жовнине-Черкаси. З першого по п’яте травня плаватимемо там. А 5 травня всі повернуться до пляжу біля ресторану «Рив’єра», і о 19 годині в нас – офіційне закриття, – розповідає координатор чемпіонату  Сергій Кравченко.


Акваторій чудовий – за це обрали саме наше місто. Зібралося близько двохсот учасників. 70 екіпажів, на кожному з яких – команда з кількох людей. Найчастіше два, як на «Бруно», або три чи чотири. Найбільше народу буде борознити хвилі рідного Дніпра на «Бореї», там аж 9 бравих морячок і моряків. Та й на воду «Борей» несли чоловік двадцять, в той час як на інші човни вистачило попихтіти двом-трьом людям. На «Бореї» було здійснено експедицію за полярне коло. Як можна зігрітися на човні, який складається з двох надувних частин і натягнутого на них брезента – для простого смертного загадка. Моряки розповідають – палатка, теплі спальники, ентузіазм, фанатизм і атата! Що вам ще треба, шановні Фоми невіруючі?

– Є чотири класи човнів, що беруть участь. Значення мають площа човна, вага, довжина вітрил. Формула 10 – це 10 квадратних метрів («підлога» човна). Ну і відповідно формула 13,16, і більше за 16. На таких великих човнах можна ставити палатку. Хоча де її тільки не ставлять, – запевняє куратор змагань  Сергій Кравченко.

– Ставим палатку – живём. Снимаем – плывём. Нам палатка – это неудобно. Лодка-то у нас небольшая. Мы у вас тут отдыхаем, у нас на Алтае только снег растаял. Там есть где плавать, ничего что по карте не видно никаких вод! Мы инструкторы по спуску из горнолыжных рек. Путешевстуем, спускаемся в пещеры. Рифтинг – наше последнее  увлечение. Очень класно, что лодку можно собрать за 40 минут. И стоит она недорого по сравнению с другими суднами – от 200 доларов, – каже Олена, учасниця регати.


А поки учасники розповідають одне одному про майбутні «ходи конем» та «тузи в рукавах», оголошують всезагальний збір біля «Борея». Куратор регати просить підтримувати ідеальний порядок і далі. Учасники питають, чи не покрадуть в них тут автомобілі. «Тут взагалі нічого не уганяють!» – запевняє куратор.

– Якщо такий човен перевернеться, то палатка і всі речі в нас прив’язані і укладені в спеціальні водонепроникні пакети. Поряд весь час буде служба порятунку, – розповідає Андрій, учасник.

– Перевертаються ці човни дуже рідко. Це вже треба гав ловити. В Дніпрі перевернутися і не проблема. Проблема – якщо ви в холодних водах. Бо на цих човнах ми плаваємо в теплі країни, дехто – навколо світу. А дехто пливе на північ, і навіть за полярне коло. От там – треба не перевернутися, – розповідає Марія, учасниця.

Учасники розповідають: багато хто з них почав „матросничати» ще в дитячих яхт-клубах. Рифтинг – спорт сімейний. В переважній більшості кожна команда – це сім’я. В кожної команди своя екіпіровка - всі вдягнуті в однаковий одяг. Два пірати, команда в помаранчі (помаранчеві кросівки, капелюхи, футболки, шорти...), і навіть команда в написах «крокодил, крокожу і буду крокодить». Всім цим добром красуються на офіційному відкритті до відплиття. Учасники вистроїлися по-шкільному, як на лінійці. І музичка грає відповідна, зі шкільного 1 вересня...

– «Екстрім» та «Солнечний ветер», «Бруно», «Шкода» та «Борей» – найсильніші учасники. Найсильніші черкащани – «Ураган». Більша частина цього табору – власники призів з регатних змагань, в тому числі світових. – розповідає куратор Сергій.

І як у воду дивився – всі названі екіпажі зайняли призові місця.

Усі отримали кубки, медалі, грамоти. І головне – пам’ять про гарний акваторій Дніпра, та про краєвиди, якими так старанно «напічкали» регатникам маршрут. Вистрілила та ж козацька гармата і всі підняли вітрила додому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100