реклама

реклама

Тим, хто втомився проводити довгі вихідні за шашликами і бенкетами, «Українська правда» запропонувала 5 маршрутів цікавих подорожей, серед яких – і «Кручі над Дніпром».

Циблі

Часто під подорожами Наддніпрянщиною підв’язують маршрут «Шевченківськими місцями». Однак не слід обмежуватись лише рідними куточками Тараса Григоровича, оскільки вздовж Дніпра можна знайти ще купа цікавезного.

Циблі. Затоплена церква

Сучасні Циблі, які знаходяться поряд з автотрасою Київ-Черкаси виникли внаслідок переселення старого села, яке розташовувалося в заплаві Дніпра. Внаслідок створення Канівського водосховища старі Циблі були затоплені.

Від старого села залишилось лише старе кладовище та напівзруйнована церква святого пророка Іллі. Коли водосховище було заповнене, церква опинилася на невеликому острові неподалік від берега. Тож до церкви можна дістатись лише човном або вбрід, тому краще домовитись з місцевими або на місці, або заздалегідь.

Канів. Тарасова гора

Тарасова гора – місце, де хоча б раз у житті повинен побувати кожен українець. Тут похований Тарас Шевченко та розташований музейний комплекс, присвячений його життю і творчості. Власне, сам комплекс розкинувся на схилах Дніпра, оспіваних Шевченком, тому й вид на головну річку України звідси відкривається шикарний.

Могила_Шевченка_(5)

Бучак. Недобудована ГАЕС

Неподалік Канева біля села Бучак знаходиться недобудована гідроакумулююча електростанція. Потужна Канівська ГАЕС почала споруджуватись у 1986 році, але в 1991 році роботи було зупинено через відсутність фінансування. По самій будівлі краще не ризикувати бродити через її поганий стан, однак довкола неї відкриваються класні види на Канівське водосховище.

c361732-----19-----

Поблизу Бучака можна приїхати з туристичними наметами і зустрічати чудові заходи сонця

Село на дамбі. Черкаси

Цей маршрут цікавий тим, що можна уникнути великих гамірних міст. Черкаси (якщо ви не плануєте тут ночувати) теж можна пролетіти. Однак варто зупинитись на дамбі в селищі (якщо можна так сказати) Панське. Насправді це кілька будинків, які мали бути тимчасовим прихистком, але стали постійним житлом для чотирьох десятків людей з сімей залізничників.

0077c0d-----20-------

Пішки дозволено по Панському лише залізничникам і місцевим

Холодний Яр

Холодний Яр відомий в Україні як один з центрів гайдамаччини, оскільки саме тут почалося найбільше повстання проти польської шляхти у 18 столітті – Коліївщина.

Однак перш за все це реліктовий лісовий масив в Україні на Черкащині, який має історичне та природоохоронне значення.

Холодний Яр займає перше місце в Україні за кількістю археологічних, історичних, наукових об'єктів, яких тут налічується понад 150 найменувань.

4c9b96b-----21----------

Навколо Яру розкидані кургани скіфської доби та пізніших епох

Чигирин - Суботів. Козацькими стежками

Поруч з Холодним Яром знаходиться ще одна Гетьманська столиця часів Богдана Хмельницького – Чигирин. Він був відбудований разом з Батурином всередині та наприкінці 2000-х. Поруч з Чигирином і родове село Хмельницького – Суботів.

80d6104-----22-------

Іллінську церкву, в якій був похований Богдан Хмельницький, зобразили на зворотньому боці 5-гривневої купюри

Орбіта. Збудована і пуста

Орбіта – місто-привид неподалік Чигирина. Планувалось як місто-супутник для Чигиринської АЕС, однак у 1980-х після Чорнобильської аварії проект заморозили, а зрештою скасували.

Саме місто стало порожнім, навіть не встигнувши побачити повноцінного життя. Наразі всі його будівлі перебувають в аварійному стані, а жилими є лише кілька будинків.

d3140c2-----23------

У місті, де мали жити 20 тисяч, тепер живуть менше 100 людей

Фото Євгена Будерацького, Євгена Руденка, kolokray.com, Вікіпедія, фейсбук/Олена Міщенко

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100