Усіх клієнтів клініки гемодіалізу «Фрезеніус» просять перейти безкоштовно лікуватись у Черкаську обласну лікарню, оскільки цьогоріч міський бюджет не має коштів, щоб оплачувати послуги приватного медичного закладу.

Зараз місто стикнулось з проблемою оплати праці працівникам медичних закладів – не забезпечено 38 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

– Торік ми фінансували лікування черкаських хворих у ТОВ «Фрезеніус МедікалКер Україна» з міського бюджету, – говорить директор департаменту охорони здоров’я Олег Стадник. – Зараз недофінансування галузі охорони здоров’я змушує нас в ситуації, що склалася, перевести хворих в обласну лікарню, де послуги будуть безкоштовними. Нагадаю, що там були закуплені всі необхідні апарати для діалізу і надається кваліфікована медична допомога.

Зазначимо, у 2012 році на лікування черкаських хворих у «Фрезеніусі» місто спрямувало 3,3 млн. гривень. Вартість лікування одного хворого в рік становила – 130 тис. гривень. Цьогоріч на обслуговування жителів міста, котрі потребують гемодіалізу, необхідно близько 3,5 млн. гривень.

– Черкаська обласна лікарня, котра фінансується з обласного бюджету, готова прийняти у своє відділення усіх пацієнтів, для яких ця процедура нічого не коштуватиме, – наголошує Олег Стадник.

За словами Олега Стадника, його департамент проаналізував ситуацію з лікуванням хронічної хвороби нирок в інших областях України. У більшості таких гемодіаліз здійснюють обласні лікарні.

Чернігівська область

Гемодіаліз проводить Чернігівська обласна лікарня, а також два центри у Ніжині та Прилуках. Послуги «Фрезеніусу» оплачувались із додаткової дотації з державного бюджету.

Закарпатська область

Згідно із Програмою розвитку та вдосконалення нефрологічних та гемодіалізних служб фінансування здійснюється з коштів державного, обласного та місцевих бюджетів у межах наявних фінансових ресурсів. З районних та місцевих бюджетів фінансуються не самі послуги гемодіалізу, а додаткові видатки: медикаментозне забезпечення хворих, доставка їх до діалізних центрів.

Чернівецька область

Громадяни проходять лікування у відділенні гемодіалізу Хотинської ЦРЛ, на це з субвенції держбюджету було виділено 980 тисяч гривень.

Донецька область

Функціонує шість центрів нефрології і діалізу. Оскільки з обласного бюджету не було виділено достатньо коштів для спеціального лікування хворих з нирковою недостатністю, на гемодіаліз з міського бюджету Донецька у 2012 році було виділено лише 500 тисяч гривень.

Запоріжжя

Стандарти та нормативи лікування жителів міста було затверджено рішенням міськради. Джерелом забезпечення фінансування лікування є кошти субвенції з державного бюджету.

Житомирська область

Лікування замістили методами ниркової терапії, яку отримують 200 пацієнтів: 170 методом хронічного гемодіалізу і 30 постійного амбулаторного перитонеального діалізу. Фінансування лікування здійснюється за рахунок обласного бюджету.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100