Сьогодні пацієнти черкаської філії діалізного центру «Фрезеніус» зібралися на Соборній площі, щоб відстояти своє право на лікування в приватній установі.

Не встигли мітингувальники вишикуватись в ряд із плакатами і почати виголошувати в гучномовець свої скарги, як до них вийшов начальник Головного управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Володимир Брожик. Прийшли на мітинг і депутати облради Любов Майборода та Наталія Старікова, депутати міської ради Микола та Максим Булатецькі, Олександр Радуцький.

– Що нам робити? Виходити на площу з розкладушками? Ми домагаємося організовано та цілеспрямовано отримати письмово завірену адміністрацією відповідь на наші листи, які ми надавали, – виступав з промовою пацієнт «Фрезеніусу».

На це Володимир Леонідович відповів, що зустрічався з керівництвом «Фрезеніусу» вже неодноразово.

– Борг за 2012 рік ми погасимо до кінця березня, – запевняв Володимир Брожик.

– Що робити нам далі, щоб ми не ходили до вас? – тільки й запитували Брожика пацієнти приватної структури. – Ми всі хворі люди.

Далі до розмови приєдналася депутат Черкаської облради Любов Майборода. Вона нагадала, як пацієнти виходили на площу торік. Тоді питання фінансування «Фрезеніуса» вирішили під час сесії депутати обласної ради.

– Яким чином тоді діяла облдержадміністрація? Вона примусила райони та міста надавати субвенцію до обласного бюджету, щоб ви отримували допомогу, – розкрила правду пацієнтам Любов Володимирівна. – За минулий рік з районів та міста Черкаси було перераховано до обласного бюджету 5 мільйонів 600 тисяч на ваше лікування. Цього недостатньо. Тому у вересні було зупинено перерахування коштів. Ця позиція є унікальною. У Волинській області з обласного бюджету виділяється 14 мільйонів для лікування хворих з нирковою недостатністю, хоча Волинська область є меншою за нашу. А в нас – нуль у бюджеті охорони здоров’я. І зараз у влади є завдання поставити на коліна районні та міські бюджети, щоб «вирвати» з них гроші.

Депутат розповіла, що найближчим часом розглядатиметься питання про внесення змін до бюджету 2013 року, під час якого відбуватиметься розподіл вільного залишку коштів.


– На сьогодні таких коштів 34 мільйони 800 тисяч. Для того, щоб погасити заборгованість перед «Фрезеніусом», а вона вже практично погашена, потрібно 11 мільйонів гривень. Я як депутат від 152 тисяч черкаських виборців вважаю, що найактуальніше питання – допомагати не абстрактним людям, а хворим на ниркову недостатність, – емоційно говорила Любов Володимирівна.

Любов Майборода вже надіслала депутатське звернення і до голови Черкаської облдержадмінстрації Сергія Тулуба, і до голови Черкаської облради Валерія Черняка.

– Це питання розглядатиметься на бюджетній комісії, на комісії з питань охорони здоров’я. Якщо на сесії не буде вирішене питання, ви знову будете в «підвіщеному» стані, – окреслила перспективи пацієнтів «Фрезеніусу» депутат. – Треба тиснути, ходити на сесії, подайте до суду на управління охорони здоров’я.

– Проти суду ми не заперечуємо, – відповів Володимир Леонідович.

– Доки ми подамо, ви вже туди зателефонуєте, – гнівалися люди.

– Чому ви починаєте вирішувати наші питання, коли ми виходимо на площу? Вже з вилами треба йти! – кричали мітингувальники. – Навіщо ви відкрили «Фрезеніус», якщо в ньому не можна лікуватися?

– Шлях «нагинати» райони – це неперспективний шлях, – підсумувала Любов Майборода, запросивши пацієнтів «Фрезеніуса» прийти на сесію обласної ради.

Доки Володимир Брожик виважено пояснював, що люди, які знаходять в компанії «Фрезеніус» на лікуванні, отримуватимуть послуги до кінця року, і все буде повністю фінансово забезпечено, мітингувальники, порадившись, пішли до перехрестя бульвару Шевченка та вулиці Лазарєва.


Перекривши рух транспорту центральною вулицею в обидва боки, мітингувальники із плакатами в руках намагалися в такий спосіб привернути увагу до своєї проблеми.


Однак підтримку навіть від громадськості пацієнти не отримали: розгнівані черкащани, яким довелося вийти з транспорту раніше, ніж вони розраховували, почали кидати дошкульні репліки в бік мітингувальників. Пацієнтам «Фрезеніусу» довелося відповідати, що невідомо, що буде далі: «сьогодні ми виходимо на дорогу, щоб нас почули, а завтра можете вийти і ви».

 

Цікаво, що після акції обурені громадяни розійшлися, а от Любов Майборода пішла проводити анонсовану прес-конференцію. Проте вільного кабінету для цього депутат обласної ради в Будинку обласної ради не знайшла! Любов Майборода зазначила, що це вже не вперше кабінет, що надається депутатам для прес-конференцій та інших заходів раптово стає зайнятим. Тож Любов Володимирівні довелося розповідати критикувати обласну владу у власному кабінеті, який у неї ще у цій будівлі.

Додане також ВІДЕО.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100