«Сьогодні вони діють по «бєспредєлу»! Вони виконують функції церберів нинішнього режиму!» – і це колишні міліціонери й нинішні опозиційні політики та громадські активісти кажуть не про якихось бандитів, а про представників правоохоронних органів. Що це: деградація правоохоронної системи? Якщо так, то як діяти: лікувати не можна ампутувати?!


У нас на Черкащині немає Врадіївки. І слава Богу! Події на Миколаївщині – півдні України – і так змушують хвилюватися громадян навіть в іншому куточку держави. Нагадаємо, що в смт Врадіївка місцева громада повстала на захист 29-річної Ірини Крашкової, у зґвалтуванні та побитті якої підозрюються двоє правоохоронців. Розлючені жителі звинувачують фігурантів справи в інших злочинах і кажуть, що давно втомилися від їхнього свавілля. Люди усвідомлюють, що в майбутньому їм можуть помститися, але відступати не збираються. Дивіться ВІДЕО з Миколаївщини.


Та Врадіївка – це таке собі загострення після хвороби, яка вже давно лихоманить державу. На Черкащині ми можемо пригадати не одну подію, після якої громадськість мала змогу переглянути своє ставлення до правоохоронної системи.

«У Черкаській області вибори-2012 дали «найганебніші факти фальсифікацій, та ще й за участі міліції», – повідомляли всеукраїнські ЗМІ після виборів.

Так, у Каневі бійці «Беркуту» супроводжували голову окружкому, котрий без відома й згоди інших членів комісії вивіз печатку та протоколи до ЦВК. А в Черкасах міліціонери подали неправдиві відомості щодо кількості членів дільничних комісій при перевезенні протоколів.

Із скандальної ДТП розпочалася парламентська виборча кампанія на Уманщині. І хоч журналістські розслідування журналістів телеканалу «ТВі» так і не змогли довести причетність одного з тодішніх кандидатів на виборах до ВРУ, а нині вже нардепа до скандальної ДТП, проте і спростування іншої сторони залишили більше запитань ніж відповідей.

Інша подія – замах на кандидата по уманському округу Миколи Наконечного та на опозиційного кандидата по жашківському округу Анатолія Бондаренка. Обом у вікна кидали гранати. Обидва, на щастя, вижили. Проте нерви першого, очевидно, не витримали виборчого напруження, і Наконечний помер. Що ж до Анатолія Бондаренка, то головний регіонал області, голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб на різних публічних заходах вже не раз прозоро натякав правоохоронцям, що варто було б таки активніше розслідувати цю справу. Але винних ще не знайдено. Віз і нині там…

Проте є й незаполітизовані події. Так, взимку запорізькі підприємці звинуватили черкаських міліціонерів у рекетирстві. Тоді працівники міліції Соснівського РВ МВС України в м. Черкаси завадили запорізькому підприємцеві довезти до Києва 4 банки фарби, вартістю близько 300 тисяч гривень.

Ще раніше всеукраїнські ЗМІ повідомляли про черкащанина, якого катували в міліції, щоб вибити зізнання.

27-річного Дмитра Іванова затримали, коли він із друзями працював на городі біля будинку. За словами парубка, співробітник міліції, який підійшов до нього, спочатку просто попросив його проїхати до Придніпровського райвідділу міліції міста Черкаси подивитися на якісь фотографії. «Я намагався розпитати, в чому справа, і про які фотографії йде мова, – говорить Дмитро Іванов. – Але мені нічого не пояснили... З райвідділу я вийшов лише через тиждень, весь побитий і вже будучи під слідством», писала наприкінці минулого року газета «Факти».

П'ятого травня 2011 року близько дев'ятої години вечора невідомий зателефонував за лінією «102» і повідомив, що в будівлі Черкаського обласного управління міліції закладена бомба. Повідомлення виявилося помилковим. Правоохоронці з'ясували, що анонімний дзвінок був зроблений із таксофона. Опісля через три дні в правопорушенні звинуватили Дмитра Іванова.

– Мені в райвідділі не говорили ні про який дзвінок, – розповідає Дмитро Іванов. – Трьох співробітників міліції завели до кабінету. Там знаходилися ще троє. Я запитав, де фотографії, які я повинен побачити. Мені запропонували сісти. А потім один із співробітників міліції... прикував мене наручниками до стільця. «Що відбувається? – обурився я. – Що ви робите?» «Ти сам все знаєш, – відповів один із міліціонерів. – Не прикидайся». Це зовсім не було схоже на жарт. Один з правоохоронців, вилаявшись, ударив мене кулаком у груди. Я впав разом із стільцем. Співробітник міліції (потім я дізнався, що його звуть Максим) продовжував бити мене ногами й запитував, де я знаходився п'ятого травня о 21.10. «Я був із сім'єю в будинку», – чесно відповів йому. «Брешеш! – кричав Максим і знову кілька разів мене вдарив. – Признавайся!»

У публікації детально описано, як над чоловіком знущалися правоохоронці, підключаючи до тіла струм, вдягаючи протигаз...

– А яким був тоді результат оприлюдненої інформації? Чому міліція сьогодні діє по «беспрєдєлу»? Хотів би почати з початку. Коли міністром внутрішніх справ був Юрій Луценко, то він підбирав собі команду начальників обласних управлінь МВС, які були трохи по духу схожі на нього. Змінилася політична команда й прийшов інший міністр МВС – зі скляними очима – Могильов. І підібрав команду під себе. Тоді прийшов типу інтелігент. Але команда залишилася, яка була за попереднього керівника міністерства. І знову повторю: чому міліція така стає? Бо міліціонерів все більше використовують не для боротьби із злочинністю, а за політичними мотивами, – говорить генерал міліції, колишній начальник Управління МВС у Черкаській області та в.о. начальника УСБУ регіону Микола Каплій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каплій – про Дернового : «Двічі амністії не буває»

Він перелічує гріхи міліції: нині правоохоронці не дають людям виїздити до столиці, перешкоджають вільним зібранням.

– Коли міліція починає виконувати замовлення однієї політичних сил, то вона починає працювати по «беспределу». Міліціонеру, який щось натворив за політичними мотивами, кажуть: «Все нормально!» Не захистив журналістів під час мітингу? «Все нормально!» Вседозволеність із політичних мотивів доводить до того, що міліціонер стає «беспредельщиком». От чому міліціонерів, які були поряд із журналістами, на яких в Києві нападав спортсмен Тутушко, але нічого не чинили, одразу ж не притягли до відповідальності? Після цього міліціонери думають: «Ага, якщо ми служимо владі, то нам нічого не буде», – зазначає Микола Каплій.

Опозиція заявляла, що гопники били журналістів на мітингу в Києві під прикриттям міліції...

Опозиція заявляла, що гопники били журналістів на мітингу в Києві під прикриттям міліції...

 

А у Черкасах свого часу невідомі молодики характерної зовнішності допомагали міліції блокувати вхід до обласного Будинку рад...

А у Черкасах свого часу невідомі молодики характерної зовнішності допомагали міліції блокувати вхід до обласного Будинку рад...


Колишній керівник управління МВС Черкащини переконаний: ситуацію ускладнює те, що прокуратура покриває міліцію, хоч так не повинно бути.

– Прокуратура повинна ставити міліцію на місце. Але в нас такого немає. Ось чому міліціонер, вибачте на слові, борзіє, і діє за принципом: «Там мені простять і там простять». Як діяла міліція в канівському окрузі під час виборів до парламенту? По «беспределу». А візьміть приклад із мовного мітингу, коли тридцять міліціонерів були задіяні в затриманні опозиціонера Миколи Булатецького. Це ж ненормально! Проте за три роки правління нинішньої влади міліція набирає сили! – лякає Микола Каплій.

Липень, 2012. Акція на захист мови в Черкасах. Міліція затримує батька й сина Булатецьких

Липень, 2012. Акція на захист мови в Черкасах. Міліція затримує батька й сина Булатецьких


Кандидат по канівському округу Леонід Даценко стверджує, що така ситуація є типовою для «сьогоднішньої України».

– Єдине, що, на превеликий жаль, люди перелякані правоохоронною системою і намагаються не протистояти цьому. Характерний приклад із Вадимом Березою (колишнім директором департаменту з суспільно-політичних питань та регіональної політики Черкаської облдержадміністрації, заступником голови обласної організації ПР з питань молодіжної політики, якого повязують зі смертельним ДТП, що трапилося в Черкасах, – ред.), коли представник влади скоює злочин, а правоохоронна система робить все, щоб його вигородити. Тобто виконують функцію церберів нинішнього режиму. І це породжує безкарність і вседозволеність, починаючи від села і закінчуючи Києвом, – каже Леонід Даценко.

У розмові з Даценком не можна не пригадати ті ж таки канівські події в окрузі.

– Спецпідрозділ міліції «Беркут» виконував замовлення одного з кандидатів і фальсифікації на зрив виборів. І по сьогодні мені дають відповідь, що пройшло більше восьми місяців, а не можна вирішити питання. На превеликий жаль, міліція вже дійшла до ручки. Тож люди вже мусять штурмувати міліцію і владу. Недарма прості люди ставлять питання, щоб вже можна було носити зброю кожному громадянину, – каже пан Леонід.

На його переконання, правоохоронну систему України треба повністю змінювати, будуючи нову на голому місці, як це зробили в Грузії.

– Хірургічні операції тут не допоможуть, – зазначає Леонід Даценко.

Більш радикальні висловлювання можна почути від представників ВО «Свобода». Керівник цієї політсили на Черкащині Юрій Ботнар закликав людей у соцмережах «перебирати на себе ті функції, які народ тимчасово передав владі, правоохоронним органам, суду».

– Закликаю зараз, сьогодні, показати, що народ – це і є влада у одному окремо взятому населеному пункті. Навіть якщо з цієї іскри не розгориться полум'я, ми маємо показати ментам та знахабнілій владі, що із ними може бути, якщо вони надалі переходитимуть межу. Це програма мінімум… Я поїду до Врадіївки. І ще побратими поїдуть, – запевняє Юрій Ботнар.

Мешканці Врадіївки штурмували райвідділ. Справа в тому, що спершу міліціонери не відреагували на протест. Тому ближче до ночі народ остаточно розлютився. У будівлю полетіли яйця, каміння, а потім і пляшки з запальною сумішшю. Перед цим, щоправда, без вогню, громада атакувала приміщення районного суду. Із восьми з половиною тисяч мешканців Врадіївки, щонайменше півтори тисячі взяли участь у штурмі кожної з двох держустанов.

Мешканці Врадіївки штурмували райвідділ. Справа в тому, що спершу міліціонери не відреагували на протест. Тому ближче до ночі народ остаточно розлютився. У будівлю полетіли яйця, каміння, а потім і пляшки з запальною сумішшю. Перед цим, щоправда, без вогню, громада атакувала приміщення районного суду. Із восьми з половиною тисяч мешканців Врадіївки, щонайменше півтори тисячі взяли участь у штурмі кожної з двох держустанов.


Впливати місцевим депутатам на кадровий склад правоохоронних органів закликає депутат облради Наталія Старікова.

– Система МВС повністю обслуговує інтереси влади. І це яскраво ілюструють події, які набули розголосу в Черкасах за минулий рік: розгон «мовного майдану» 6 липня 2012, коли майже півсотні оброєних міліціянтів розігнали мирну акцію на Соборній площі, брутально схопили й зачинили в кутузці двох депутатів Черкаської міської ради – Максима і Миколу Булатецьких, а активісту опозиційного руху Ігорю Сичову зламали руку. І ганебна провокація молодиків із тулуб'югенду та влаштована ними бійка на мітингу опозиції 6 квітня, коли міліція продемонструвала повну бездіяльність. І неодноразове перешкоджання опозиційним депутатам та їхнім помічникам у вільному доступі на сесії обласної ради. Це говорить лише про те, що систему треба міняти. Вона потребує масштабних реформ та, в першу чергу, якісного кадрового оновлення. І призначення керівників структур МВС на місцях повинні проходити за обговорення депутатами на сесіях рад після попереднього вивчення кандидатур спеціально створеними робочими групами.

Події на Миколаївщині, за словами Миколи Каплія, – це перший дзвіночок.

– Мені, чесно кажучи, взагалі не подобається, коли громлять райвідділи міліції. Але людей вже довели до відчаю. І це перший дзвіночок. Не дай Бог ще щось буде, то мені шкода міліцію. Будемо слідкувати за ситуацією. Мені шкода просто цих хлопців, які дурні виконують дурні накази. При мені такого не було ніколи, щоб я десь забороняв із прапорами ходити чи їхати кудись. Або йдуть бандюки, на них міліції рукою показують, вони кліпають і все. Прийде час – і кожному доведеться за все відповідати. А міністру Захарченку більше з людьми треба спілкуватись, а не бути закритим. Бо він лише вийде на трибуну, похитає головою, плюне всім нардепам у морду і піде, бо він захищає певні інтереси, – каже Микола Каплій.

Між тим підтримати жителів Врадіївки хочуть вийти і черкащани. Вже цієї суботи об 11.00 у Соборномі сквері розпочнеться мирна прогулянка, головна мета якої – підтримати врадіївчан. Про це в соцмережах написала черкаська активістка Аня Харченко. Організатори збирають усіх у соцмережах та запевняють: акція – аполітична. На заході всі охочі зможуть висловитися на тему «Що відбувається із правосуддям в Україні?»

«Пропоную черкащанам не бути байдужими та зібратись на підтримку жителів Врадіївки, справедливого суду та системної реформи МВС, без якої наша країна загине разом із громадянами», – йдеться у запрошенні.

«Прочерк» також звернувся з інформаційним запитом до обласної прокуратури та обласного управління МВС України в Черкаській області з проханням надати статистику правопорушень, здійснену працівниками міліції на Черкащині торік. Також в інформаційному запиті ми поцікавилися, яка профілактика здійснюється для припинення таких правопорушень та чи проводилися на Черкащині в правоохоронних органах наради через події, які мали місце на Миколаївщині з метою обговорення цих питань.

У матеріалі використані фото «Прочерку», «Української правди», Влада Соделя

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100