реклама

реклама

Легкий сніг падав та асфальт і на аркуші паперу, які міцно притискала до себе з виду нічим непримітна жіночка в одному з черкаських дворів. Вона когось чекала. На дворі було 15 грудня. День перевиборів по так званим «проблемним» округам.


У двір заїхав чорний «Ланус» і жіночка, похопившись, підбігла до опущеного вікна в авто.

«Он там вони чекають. Під’їдьте до них», – неголосно сказала вона, проте я проходив досить близько і розібрав слова. Простеживши за її вказівним пальцем, я побачив в іншому кінці двору групку людей.

У редакції протягом дня ми отримували постійні повідомлення від спостерігачів ГМ «Опора», від активістів Комітету виборців України, від просто небайдужих громадян щодо скупчення у різних частинах міста людей, які, очевидно, що продавали свій голос.

Ось одне з повідомлень від спостерігачів «Опори»: «біля дільниці №710976 (194 округ), що у Палаці культури «Дружба народів», зафіксоване авто «Фольксваген» (номер СА0894АС), в якому сидить невідомий чоловік зі списками. У бус постійно заходять і виходять люди. Коли спостерігачі почали знімати, чоловік закутався, заховав списки і сидить в автобусі. Викликали міліцію.

«Поряд починають підходити молодики «спортивної зовнішності» і запитувати, «що вам тут треба?». На запитання спостерігачів, невідомі особи відповідають, що це лише списки розповсюдження товарів народного вжитку і до них ніяких претензій не має бути. Міліція склала протокол».

Цікаво було і всередині палацу культури «Дружба народів», де розміщувалися дві дільниці – №710976 і №710982. Керівництво першої дільниці було суворіше і, очевидно, більш досвідченіше, ніж керівництво другої. Там і з журналістами поводилися жорсткіше, і голоси рахували напрочуд швидко.


Коли після закриття ДВК члени дільниці №710982 намагалися скласти докупи цифри (бо спершу у них не зійшлася початкова цифра бюлетенів з цифрою заповнених бюлетенів плюс невикористаних), то на іншій дільниці по інший бік коридору тривав підрахунок: «Поплавський! Булатецький!» – доносилося з іншої дільниці.

«Нічого, головне, щоб все зійшлося, щоб по прокуратурам не тягали», – заспокоював на повільнішій дільниці своїх членів голова ДВК Андрій Пропадущий.

«Ручки, олівці, усе в сторону! Працюємо чистими руками», – отримували настанови від керівництва члени ДВК №№710982

«Ручки, олівці, усе в сторону! Працюємо чистими руками», – отримували настанови від керівництва члени ДВК №№710982


«Сви-на-ре-нко!!!» – раптом повідомляє з іншого кінця коридору голова ДВК і серед членів комісії відчувається помітне пожвавлення.

У цей час біля виходу з палацу культури скупчуються молодики, по-народному, тітушки.

На запитання, що вони тут роблять, щось відповідають про підтримку кандидата і проводжають недобрим поглядом.


У цей час про скупченні молодиків під ОВК №194 і №197 повідомляють спостерігачі на місцях. У Каневі такі молодики навіть перешкоджали кандидату в нардепи опозиціонера Леоніду Даценку потрапити в окружком. У Черкасах молодиків випередили правоохоронці. Міліціонери і ДАІшники заблокували команду опозиціонера Миколи Булатецького просто в його офісі.

Пізніше в коментарі «Прочерку» у відділі зв’язків з громадськістю МВС повідомили, що приїхали на виклик якихось громадян, які нібито поінформували, що опозиційний бус їздив містом і через гучномовець закликав людей проголосувати. А самі пасажири, мовляв, навіть давали поради за кого голосувати. Подія була внесена до журналу єдиного обліку, а для з’ясування обставин на місце події прибула слідчо-оперативна група райвідділу. Ніякого ж блокування, мовляв, не було.

Це лише часточка епізодів з дня виборів. Насправді про численні порушення і в день виборів, і до цього говорилося багато.

Комітет виборців України виокремив такі порушення у день виборів: підкуп виборців, здійснення контролю за голосуванням, винос бюлетенів за межі дільниці, присутність сторонніх осіб безпосередньо на дільницях або біля них, перешкоджання роботі спостерігачів.

«День голосування - це вже наслідок, вершина айсбергу, а не вся система», - слушно зауважує координатор політичних і виборчих програм Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська ізазначила, що вартість голосу виборця цього року коштував 400 гривень: 200 до і 200 після.

«Майже весь час був на ДВК № 711011. Перемога Поплавського стала зрозуміла вже в першій половині дня - будинкові пішли піднімати виборців, вони так цілими під’їздами і заходили. Переважно люди похилого віку, хоча достатньо і молодих, судячи з зовнішнього вигляду - забезпечених людей. З цим в день виборів вже нічого не поробиш.

Завдяки хорошим людям знав на за яким столом на багатьох дільницях видаватимуть бюлетені людям по пред’явленню паспорта з невідповідною пропискою. В філармонії це були 2,3,4 столи, в «Дружбі народі» - 6 стіл, в 17 школі - 4 стіл, в мене на дільниці - шостий стіл, ну і так далі. Всього по місту їздило 80 машин із 400 «голосувальниками». У паспорті кожного дауна стояла літера «П», намальована олівцем на першій сторінці паспорта під останньою цифрою номера паспорта.

В цій операції була задіяна і міліція. Всі правоохоронці знали, що не мають права затримувати особу, що скаже слово «Котовський».

Це все мені було відомо на 12 годину дня. Як думаєте, коли зрозумів, що в Миколи Булатецького жодного шансу? Помилились, лише на підрахунку голосів. До останнього вірив в честь черкащан. Помилився я», – написав після ночі виборів у «Фейсбуці» активіст «Свободи», який чергував на ДВК, Ярослав Нищик.

Недарма у декого зі спостерігачів за виборчим процесом склалося враження, що Черкащина не проводила вибори, а симулювала їх.

– На сьогодні, я так розумію, будь-який олігарх, який захоче балотуватися до Верховної Ради від Черкас, може за півтора місяця до виборів приїхати і перемогти, бо люди живуть у таких умовах, що змушені брати гроші. Але водночас у людей є совість, тому взявши гроші, вони голосують за того кандидата. Впевнений, що після дня голосування в окружній виборчій комісії порушень не буде. Все вже було зроблено до цього, – каже депутат Черкаської міськради Олександр Радуцький.

Непрозорими вже назвали нинішні вибори міжнародні спостерігачі. Так, польський спостерігач зауважив, що у його країні подібний підкуп виборці неможливий. Бо, по-перше, це дискредитує політика і він не зміг би вже ніколи брати участь в політичному житті, а по-друге, політика, який дає гроші, засудили б, як і того, хто їх взяв…

Детальніше дивіться ВІДЕО польського спостерігача.


реклама

Коментарі  

 
+3 #44 Сеня Рудик 27.12.2013 08:48
По всьому видно, що ми не заслуговуємо на краще життя. Не тільки тупо продалися, а ще і відкрито захищають свій "вибір".Г А Н Ь Б А!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #43 Нестор Іванович 25.12.2013 16:25
Цитую центровик:
А я голосовал за Поплавского, но не потому, что он мне нравится, как политик, а чтобы отомстить "сволоте", которая в Киеве памятник Ленину снесла.


Да-а чувачок, кокретно головою вдарився.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #42 центровик 24.12.2013 22:13
А я голосовал за Поплавского, но не потому, что он мне нравится, как политик, а чтобы отомстить "сволоте", которая в Киеве памятник Ленину снесла.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #41 яСон 24.12.2013 11:55
Цитую Саймое:
Цитую панас:
А взяти гроші у поплавка, а проголосувати за Іванича ніхто не додумався?... Чи релігія не позволяє?

Вы так ничего и не поняли. Народ не за деньги, народ за Поплавского проголосовал :-) Тот хоть украънськи писни пропагандирует, украинские продукты, а не шляется по ночным клубам с непонятным украинским названием "Манхеттен" :D
А поплавок по каких клубах шляется мы не знаем он же не Чеокассах
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #40 Алекс 20.12.2013 19:14
А мы получили: по 200 до, по 150 после. Я даже за другого голосовал.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #39 Чукча 19.12.2013 16:03
Платили, не платили. Давали, не давали. Продались, не продались.
Давайте без ярлыков.
Шуму много, словесного пон*са, какие то бумажки, НО факт проплаты денег документально не зафиксирован (или в команде Булатецкого нет людей с юридическим образованием?. Так помахали какими-то бумажками как О.Бендер, в "Золотом теленке" перед предисполкома.

Я писал, - неожиданно ответил братец, чувствуя необыкновенный прилив веселости, - заказные письма посылал. У меня даже почтовые квитанции есть.
И он полез в боковой карман, откуда действительно вынул множество лежалых бумажек, но показал их почему-то не брату, а председателю исполкома, да и то издали.
Как ни странно, но вид бумажек немного успокоил председателя (в нашем случае не успокоил а возмутил толпу. одних из-за праведного гнева и справедливости, других - почему мне не досталось злополучных гривень :-) ).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #38 Еллочка 18.12.2013 13:51
Цитую Назар Обідзінський:
Провина, а вірніш, ЦІНА кожному з тих, хто віддав голос за пающіє труси - лежить саме на них. Тепер нехай на ті "прості люди" за 200 - 500 грн. живуть решту чотири роки.

Тож і кажу: черкащан немає - є ті, хто тепер городські...

Біда у тім, що прості й непродажні також мусять із тим жити. Ще й із незаслуженим б...ським тавром, що не менш болить. Одне скажу, хоч я й ніколи раніш не вважала силу способом щось довести, але агітатори за "платні голоси" мусять бути битими.Фізично, раз інакше ніяк. Без поправок на стать і вік.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #37 Гласность 18.12.2013 12:16
Цитую микола:
Хто давав і хто брав гроші на виборах - нехай повсихають руки.Бог всіх покарає за злодіяння.

Напишите кто давал, не с Киева местные? Напишите кто? А то общие фразы и призывы никому не нужны.Где ВАШ так называемый партактив? Актив надо беречь, а не МАТЮЧЧА ГНУТЬ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #36 Гласность 18.12.2013 12:06
Цитую федор принципиальный:
Черкащане еще раз подтвердили,что украинская нация,ее большинство-гнилая и продажная нация,поучитесь у наших соотечественник ов-КАНЕВЧАН,не купились ведь.

Да просто нужно предать гласности кто был посредником. Только гласность о ЗАРОБИТЧАНАХ позволит избежать ПОВТОРА. А то все пишут А КТО НАШ СОСЕД_ИУДА?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #35 УЖАСТЬ 17.12.2013 14:51
Цитую стабилизец:
Цитую панас:
А взяти гроші у поплавка, а проголосувати за Іванича ніхто не додумався?... Чи релігія не позволяє?

Вы не поверите, но они всерьез ждут обещанных "за победу" 150 грн. :lol:

Что брат влетел? Не несут? :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100