реклама

реклама

Днями у селі Носачів Смілянського району відбулося підписання угоди про надання грантових коштів на фінансування робіт по благоустрою ФАПу. Це спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Угода підписана між грантодавцями та представником сільської громади – головою місцевої громадської організації «Затишок» Варварою Осаулою.


– Зараз в роботу включилися 423 домогосподарства. Раніше було складно, бо люди не вірили. Але після першого успішного проекту все змінилося і це добре, бо нам тут жити, тож і розбудовувати село маємо всі разом, – каже Варвара Миколаївна.

Тепер десь близько за місяць можна очікувати на ремонт сільського фельдшерсько-акушерського пункту. Цьому ще передуватимуть тендери, визначення підрядника робіт, закупівля матеріалів. Всього вартість облаштування ФАПу складає 348 тисяч 241 гривень, де сума від ЄС/ПРООН складе 261 тисячу 281 гривню.

За словами сільського голови Віктора Кравченка, у ФАПі планують утеплити фасад, замінити систему опалення, встановити твердопаливний піролізний котел, замінити вікна та двері, прокласти пластикові труби, оновивши таким чином теплоносій у приміщенні. З власної ініціативи громада вже зробила новий дах на будівлі та посилила фундамент.

Старий і новий котли для обігріву сільської школи

Старий і новий котли для обігріву сільської школи

Проект «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» діє на Черкащині ще з 2008 року. Вже не одне село на Черкащині має відновлені медичні пункти і школи, доступ до якісної води, енергозберігаюче вуличне освітлення тощо.

Всі ініціативи успішно реалізуються завдяки об’єднанню зусиль місцевих мешканців, місцевої, районної і обласної влади, спонсорів та, власне, ініціаторів самого проекту – європейських донорів. Вклад громад у проект має становити лише 5%. І цікаво те, що проект насправді вважається успішним в області та не має негативних відгуків, інформує директор Департаменту регіонального розвитку ОДА Роман Карманнік.

За словами координатора з реалізаціїї Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» від ОДА Вікторії Вдовиченко, відповідний проект на Черкащині пройшов декілька фаз. Перша, яка проходила з 2008 року по 2011 рік, охопила 8 районів, де було реалізовано 54 мікропроекти. У другій фазі, яка тривала з 2011 року по 2014 роки, було залучено 13 районів, де було реалізовано 69 мікропроектів. І нині діє третя фаза, яка почалася з 2014 року і має діяти до 2018 року. У рамках кожної фази було освоєно коштів на мільйони гривень. А враховуючи, що тендери на виконання запланованих робіт проходять за європейським законодавством, а кошти направляються громаді напряму, то можна очікувати, що все до останньої копієчки було витрачено за призначенням.

– Щоразу для реалізації проектів відбираються райони за принципом, у кого найгірше соціально-економічне становище. Тобто, наприклад, Черкаський чи Золотоніський райони, очевидно, не підпадуть під дію проекту, бо вони досить розвинуті. Для початку проекту сільська громада повинна була створити неприбуткову громадську організацію, а потім визначити найбільші проблеми, що потребують вирішення. Найбільше заявок було на тему енергозбереження в навчальних закладах, охорони здоров’я, вуличного освітлення та ремонту водогонів тощо. Всі заявки аналізувалися в Києві, де й приймають остаточне рішення, – зазначає Вікторія Вдовиченко. – І мені приємно, що наша область серед тих, де влада також розуміє необхідність впровадження подібних проектів і всіляко сприяє цьому.

Вона пригадує, яку недовіру громад до проектів спершу доводилося долати.

– Люди спершу боялися участі в проектах, були сумніви, перестороги. Боялися, навіть, щоб в них не забрали землю тощо. Тож перші роки було дуже важко. Але після перших успішно реалізованих проектів справи пішли набагато краще, – зазначає Вікторія Вдовиченко.

З метою перевірки успішності свого проекту Черкащину відвідують представники ЄС та організацій донорів, які схвально відгукують про громадські ініціативи. На фото – одна з таких зустрічей в облдержадміністрації

З метою перевірки успішності свого проекту Черкащину відвідують представники ЄС та організацій донорів, які схвально відгукують про громадські ініціативи. На фото – одна з таких зустрічей в облдержадміністрації

Фахівець переконана, що завдяки подібним проектам вдається об’єднувати громади, вирішувати важливі проекти та планувати знизу догори.

Так, громада вже згаданого села Носачів, відчувши результат від спільної роботи, вирішила поза межами проекту згуртуватися і збудувати церкву. Досвід участі Європейського проекту допоміг і нині церква виблискує банями та є окрасою села.

Між тим, у селі в рамках проекту по енергоефективності завдяки допомозі ЄС/ПРООН вже проведено благоустрій школи: в головному навчальному корпусі проведена заміна старих вікон на сучасні та встановлено новий котел.

Пам’ятна дошка

Пам’ятна дошка

– ККД від старого котла становив 60%, а від нового становить 90%. І економія солідна. Закупили були на 50 тисяч дров, то ще й залишилося. Й ціни на газ нас не хвилюють, – каже сільський голова Віктор Кравченко. – Щоправда в рамках територіальної реформи були розмови про приєднання нашого села до Ротмистрівки, ходили чутки і про укрупнення шкіл, то я скажу вам, що ми з вилами за нашу школу станемо. У нас майже 90 діток. Цієї зими в школі було від 19 до 24 градусів тепла. Діти мають можливість навіть брати змінне взуття. А в сусідньому селі школа опалюється газом. То де буде вигідніше діткам вчитися, скажіть?

Патріотичне налаштування громади не закінчується питаннями благоустрою школи. Нині громада готує нові проекти, так би мовити, на майбутнє. Так, сільський голова Носачева каже, що в планах у нього є і створення стоматологічного кабінету в сільському ФАПі, і ремонт садочку тощо. Вже готова і документація і зараз він лише чекає, коли запрацює новий етап вказаного проекту.

– У вересні в школу іде 14 діток. А в садочку в нас зараз 21 дитина, 15 заяв подано на нову групу. Тож щоб село і далі розвивалося, для діток треба створювати всі умови і благоустрій садочку зараз у нас в пріоритеті, – каже сільський голова.

Координатор проекту на Черкащині Людмила Страшна розповідає, що на сьогодні сума, яка орієнтовно буде виділена для Черкаської області від ЄС/ПРООН в рамках третьої фази Проекту складає 0,5 млн. дол. США. І це на вже озвучені напрямки роботи.

Поряд з цим, зараз з’являються нові напрямки реалізації проекту.

Так, реалізуються два масштабні довгострокові проекти ЄС, спрямовані на місцевий розвиток. Це спільний проект Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та проект Європейського Союзу «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів на Черкащині». Можна розраховувати і на їх успіх, адже за результатами проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» Черкаська область завжди знаходилася в лідерах.

– Підтримка населенням цих проектів є найкращим індикатором їхньої якості, – зазначає заступник голови – керівник апарату Черкаської ОДА Сергій Овчаренко. – Зараз же область у межах Стратегії розвитку до 2020 року надзвичайно зацікавлена в проектах, які будуть зосереджені на підтримці новостворених об’єднаних громад. Також ми готові до реалізації проектів муніципального розвитку, особливо зі створення ОСББ, а також на підтримку розвитку підприємництва. Загалом же Черкащина потребує фахівця з питань децентралізації, який зможе фахово пояснити всі особливості цієї реформи населенню, а також міжнародної допомоги зі створення агенції регіонального розвитку.

У цьому аспекті варто зазначити, що економічний експерт, керівник Аналітичного центру Інституту досліджень інвестиційної привабливості та економічного розвитку Дмитро Виноградов переконаний: лише ставка на розвиток кооперативного руху та екологічну продукцію дасть селам Черкащини шанс залишитись на мапі України.

Саме тому власникам сільських домогосподарств не залишається нічого іншого, як кооперуватись, створювати кластери із виробництва овочів, будувати спільні овочесховища, овочепереробні цехи, тощо.

– Сьогодні в області триває впровадження проекту (у рамках грантової програми Євросоюзу) «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів», у результаті реалізації якого в області планується створити щонайменше 50 нових обслуговуючих сільгоспкооперативів (що матимуть необхідне обладнання та матеріали), залучити близько 1000 громадян до господарської діяльності та працевлаштувати до 300 осіб на селі. І це, можливо, що нам залишився, шлях до збереження черкаських сіл на мапі України, – каже Дмитро Виноградов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкаська область – взірцева з реалізації проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Зважаючи ж на успішну реалізацію уже діючих проектів, в ЄС зацікавлені у продовженні співпраці з нашою областю, зауважила у коментарі "Прочерку" радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова, яка днями побувала на Черкащині.

– Розвиток місцевих громад і є ключем до успішного розвитку країни загалом. Бо звідки все починається? З родини, садочку, школи. Ми можемо багато говорити за загальні політичні аспекти, але людина має відповідати найперше за своє житло, за те, що відбувається навколо і відчувати, що вона може на щось впливати. Бо ми повинні не лише раз на декілька років ходити голосувати, а й намагатися змінювати щось щодня. І нести не лише моральну, а й матеріальну відповідальність, тобто, вирішувати, як своїми коштами і коштами громади покращувати життя. І пріоритетність змін має вирішувати громада, – зазначає Вікторія Давидова.

До речі, європейський проект вдало адаптовується до українських реалій. Так, поряд з ремонтом ФАПів і шкіл, на Черкащині був започаткований напрямок роботи, пов'язаний з допомогою внутрішньо переміщеним особам.

Торік в ОДА ініціювали проект, зорієнтований на переселенців і отримали відповідний грант від проекту ЄС/ПРООН. Тепер в селі Родниківка Уманського району триває реконструкція старої будівлі школи, щоб в майбутньому використовувати це житло для внутрішньо переміщених осіб. Загальна вартість проекту складає майже 2 млн. грн. З них 80% – кошти ЄС/ПРООН, 20% – кошти із районного та сільського бюджетів. Згодом будівлю також можна буде використовувати як хостел.

Найвищою оцінкою проекту для неї є те, що селяни висловлюють готовність долучатися до нових проектів, і вже складають плани на майбутнє.

На пряме ж запитання до представників європейського проекту щодо їх інтересу в реалізації подібних ініціатив, вони дають просту відповідь: Євросоюзу потрібні хороші сусіди, тож цілком природньою є допомога сусідам в покращенні рівня життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чигиринщині відкрили стоматологічний кабінет

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #4 axabnrg 27.04.2016 17:09
Джерела ресурсів, що доступні об'єднаним територіальним громадам:

https://www.youtube.com/watch?v=J5SnSYErPiI
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Реаліст Комаров 09.04.2016 07:56
Цитую правда:
одні села стогнуть, а інші беруться гуртом до діла і мають результат. Аби ще влада не заважала, то Україна розцвіла б!

Може й так, але рвачі є у кожному сільському виконкомі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Его звали Роберт 08.04.2016 13:07
Шось я не пойняв то це село вже в ЄС.Бач прапор ЄС на будинку чи то комуна у Голштiнiї.Якщо так тодi росiйською
Вы видали, как эти придурки на лисапедах каталися, в качестве рекламы?
Гончаренко, Климкин и другие каструлеголовые .
А надо было пройти пешим маршем c факелами, и чтоб у каждого из дупи торчал голландский тюльпан...................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #1 правда 08.04.2016 09:25
одні села стогнуть, а інші беруться гуртом до діла і мають результат. Аби ще влада не заважала, то Україна розцвіла б!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100