Вечір суботи. Близько 18.00. Їду в черкаській переповненій маршрутці: і сидячі, і стоячі місця зайняті. На зупинці «Пастерівська» у маршрутку вриваються четверо молодиків. Кидаються до хлопця років 22-ох, який сидить попереду мене, біля вікна. Починають його сіпати, наказуючи, щоб виходив із маршрутки. Той відвертається і відмовляється. Тоді молодики просять чоловіка, який сидить поруч із хлопцем, поступитися місцем. Чоловік встає. Хлопця силою починають виносити із маршрутки. Він волає «Па-ма-ма-гі-тє!!!», однак і пасажири, і водій, і кондуктор мовчки провели поглядом цих молодиків, які витягнули хлопця на зупинку і почали гамселити. Нічого не зробили і люди, що стояли там.

Я теж нічого не зробила. Перш за все, не знаю, що я могла зробити, але справа не в тому. Мене обурила не байдужість людей. Швидше за все ніхто із нас нічого й не міг вдіяти. Мене обурив швидше сам факт того, що таке могло статися. У вихідний день, непізню годину, людному місці чиниться такий безлад! Я не сперечаюсь, можливо, той хлопець і був винен у чомусь, але суцільне безробіття і безгрошів’я, хаос у державі перетворюють людей на звірів, які втрачають почуття страху та моралі. Міліція не карає злочинців вищого ешелону, а тому не розбиратиметься із дрібними побутовими суперечками, які, певно, й стали причиною побаченого мною, а тому їх – правоохоронців – ніхто не боїться. Ніхто не боїться і людського осуду. Ніхто не карає владу, яка, використовуючи адмінресурс, забирає у людей справу, якою вона живе, змушує ділитися прибутками, кидає у в’язниці, нагинає нижче плінтуса. Ця вседозволеність лякає. Бо такі ситуації стають передумовою до створення бандитської держави, де закон і етика перестають бути чинними.

Уже вдома, коли я лягла спати, за вікном почула шум п’яної молоді. Мені стало страшно, бо так само, як людей гамселять посеред вулиці, комусь може прийти в голову вибити двері в будь-яку з квартир і винести звідти все, що цінне. Я починаю боятися жити на своїй батьківщині…

Юлія Фомічова, журналіст газети «Вечірні Черкаси»

* пост на персональному блозі на сайті ТРК «ВІККА»

реклама

Коментарі  

 
+6 #23 Бавун 19.12.2012 18:54
Цитую Не байдужий:
А все розпочинається з виборів Президента.....

Ну вы и глупый... все начинается свашей головы, именно с вашей, а не с соседа
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #22 Ужасть 19.12.2012 10:34
Цитую muller:
Надо было еще с этой журналистки шапочку снять тогда! Глядишь у кого-то из них появился бы шанс стать Президентом, а его товарищ вполне справился бы с губернаторством . Мы пожинаем плоды того что посеяли...

Аха, пожинаете. Особенно после плодотворной 5-летней работы на посадах Министров МВД, СБУ Луценка, Турчинова, Москаля и иже...с такой оперативностью раскрывших отравление Ющенка, убийство Гонгадзе :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #21 Не байдужий 17.12.2012 09:08
А все розпочинається з виборів Президента.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #20 muller 17.12.2012 00:50
Надо было еще с этой журналистки шапочку снять тогда! Глядишь у кого-то из них появился бы шанс стать Президентом, а его товарищ вполне справился бы с губернаторством . Мы пожинаем плоды того что посеяли...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #19 Имхо 16.12.2012 23:32
Я теж нічого не зробила. ну... вот тут то и конец все статьи : ) этот автор вечно пишет откровенный бред :sigh:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #18 Анна 13.12.2012 18:40
В статті "Шкільна медсестра не помітила ..." теж розглядається питання байдужості. Ви говорите про загальну збайдужілість (чи страх7???), а ми підняли конкретне питання безпеки наших дітей. Батьки дітей, що ходять до нашої школи знають про ситуацію, багато з них мали конфлікти з медсестрою; до нас підходять - кажуть, що підтримують - теоретично. Незважаючи на реальну небезпеку для життя та здоров"я їх дітей, вони НІЧОГО крім розмов не роблять. Для подальшого убезпечення не лише нашої дитини, але й інших, чужих і незнайомих нам дітей ми звернулися до керівництва різних рівнів звинувачованої особи, ми звернулися до міліції, до преси і телевізійників. До речі, знаючи нашу систему - не надто сподіваючись на успіх. Але ж потрібно щось робити!!! Ми свій вклад, нехай він і маленький, намагаємося робити.
А Ви?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+30 #17 Оксана Мацюцька 13.12.2012 18:04
Ситуація типова. Ніщо не виправдовує бездіяльність і байдужість людей, які мовчки спостерігають за злочином. А, отже, підтримують бандитів. Особливо дивно чути про безпорадність від журналістки. Ви ж, Юля, знаєте, що кожен дзвінок до міліції записується. Значить, ви повинні так розумно сформулювати причину виклику, щоб не залишити за міліціонерами найменшого шансу проігнорувати ваш дзвінок. Ви ж журналістка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #16 ДАНКО 13.12.2012 17:45
Люди, люди! А я вам - сердце!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #15 Бавун 13.12.2012 17:37
Цитую Авторка:
А Вам часто доовдиться викликати міліцію? І що вона робить? А до мене щодня по кілька людей приходять скаржитися на бездіяльність правоохоронних органів! Тому сенсу туди звертатись особисто я не бачу. А так: і це той випадок, коли вже не до кави)))

Это миф, милиция у нас работает довольно быстро, и иногда даже эффективно, смотря где находится и чем занят ближайший патруль. Думаю нужно было выйти в месте с ними стать на остановке за столбом и звонить в милицию. Еще купите себе телефон с камерой или просто карманную видеокамеру, вы же журналист, это ваш хлеб!
И тподобное было и будет происходить из-за бездеятельности прежде всего граждан. Это долгая тема для полемик, что нас много лет гнобили, и у нас этот комплекс забитости уже в генах. Но нужно что-то делать, каждый что может! Вот вы могли вызвать милицию, хотя бы потом после проиществия, когда ехали в маршрутке
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #14 Черкасець 13.12.2012 16:37
Цитую Авторка:
[
Оце тобі: Ви мене дуже здивували своїм коментарем. ...


Навзаєм. Я також не зрозумів Вашої статті.
В тексті коментаря забагато емоцій, які затіняють логіку, тому нічого не зрозуміло. :-*
Нагадаю, що демократія - влада народу. Злочинці і так при владі, тому баланс дотримується. :-) Щиро бажаю професійного зростання й творчих успіхів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100