З моменту реєстрації законопроекту, який передбачає введення 15% податку на продаж валют, мені протягом декількох годин зателефонував добрий десяток моїх пересічних знайомих (не фінансистів) із одним досить наївним питанням: «Валентино, то що буде із доларом – міняти те, що накопичили за останні десятиліття, чи притримати, чи навпаки скуповувати?»

Для мене такий інтерес з боку пересічних українців, які не заробляють мільйони, до валютообмінних операцій не є здоровим. Але він змушує мене замислитись над тим, що за весь час незалежності, влада так і не могла запропонувати людям більше менш зрозумілої альтернативи для здійснення накопичень, окрім як валютні спекуляції. І я чудово розумію почуття людей, які відклали декілька сотень або тисяч доларів на чорний день, а сьогодні вони знову знаходяться перед важким вибором – як зберегти свої накопичення. Чи є ризик девальвації гривні, чи будуть зніматися 15, а можливо навіть і 16% (+1% до ПФ) на продажу доларів? Для таких людей, подібний збір значно більш неприємний, аніж податок на майно.

З іншого боку, мене дивує позиція влади, яка спокійно спостерігає за тим, як звичайні люди намагаються грати (і здебільшого програвати) у валютні ігри, у яких навіть професіонали не завжди у виграші.

Особисто я – проти заохочення таких ігор у подальшому. Переконана, що для країни є трагедією той факт, що більше ніж 50% усіх кредитів та депозитів розраховуються у валюті. Така доларизація економіки є небезпечною хоча б тому, що будь-які валютні коливання (в той чи інший бік) відбивається на статках величезної кількості пересічних громадян. Я вважаю, що необхідно запропонувати цим людям реальний механізм страхування валютних ризиків. Наприклад, у влади є бажання зробити непривабливими валютні операції. І мотиви в принципі зрозумілі. Але в цьому випадку значно більш правильним буде обкладати податком не продаж долара, а його покупку. Більше того, продаж валюти таким чином необхідно стимулювати.

Проте будь-які локальні механізми не спрацюють, якщо не дати людям нового альтернативного, а головне зрозумілого та безпечного механізму накопичень. І така альтернатива є – наприклад можливість покупки державних облігацій з прив’язкою до курсу. Цей механізм вже частково працює. Проте ніхто не хоче працювати із т.зв. «невеликими клієнтами». Але це ж потрібно не тільки для самих громадян, але і для держави. Тож подібні механізми потрібно не тільки популяризувати, але й стимулювати до впровадження. І головне, що це не так вже і важко – слід встановити електронну систему покупки-продажу, яка буде не складнішою за ту, що сьогодні працює у валютних кіосках.

Ми хочемо розвивати фондовий ринок? Чудово – давайте запроваджувати норму про обов’язкову виплату дивідендів міноритаріям, не менше скажімо 30% від прибутку. Навіть якщо ця норма буде тимчасовою, вона призведе до величезних зрушень у розумінні того, як можна вкладати гроші (насамперед з боку пересічних громадян) і як успішно фінансувати бізнес (з боку власників).

Також необхідно ввести гарантію щодо накопичень на пенсійних рахунках, за аналогією тих, що сьогодні існує у банківському секторі. Сьогодні депозит на місяць значно більше захищений, аніж накопичення на пенсійних рахунках, термін дії яких в районі 30 років. І такий крок може кардинально змінити мотивацію громадян при виборі інструментів накопичень.

Але тут слід розуміти головне – тільки системний підхід до вирішення цієї проблеми може забезпечити прийнятний результат. Без цього, наприклад, введення будь-яких додаткових податків не буде ефективним. Так само як і важко буде отримати відповідь на запитання продавати долар, чи купувати.

Валентина Жуковська, керівник групи радників Федерації роботодавців України, президент ПАТ «Азот»

* передрук зі сторінки Валентини Жуковської у Facebook

реклама

Коментарі  

 
+3 #16 Helen 16.12.2012 12:27
Весьма размытое интервью...А системный подход к этой проблеме ,судя по всему,сама Валентина Борисовна еще не разработала...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #15 Сторонник 13.12.2012 18:51
Лучшие люди города из Черкасского сизо, поддерживают почетного президента жуковскую.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #14 Минимозг 13.12.2012 00:22
Цитую Миниолигарх:
Вообще-то эта тема меня, к сожалению, не волнует как и 90% населения. Однако господин Арбузов признан лучшим главой нацбанков среди стран Восточной Европы.Так что может там и знают, че творят.
А может и не знают:))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #13 Миниолигарх 11.12.2012 12:56
Вообще-то эта тема меня, к сожалению, не волнует как и 90% населения. Однако господин Арбузов признан лучшим главой нацбанков среди стран Восточной Европы.Так что может там и знают, че творят.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #12 Черкасець 11.12.2012 12:30
"Надзвичайно цікаво" послухати авторитетну думку особи, яка очолювала печально відомий для вкладників "Надрабанк" та спільно з Богословською брала активну участь в аф...ст-шоу "Озиме покоління". Історія красномовно свідчить про те, як використовуєтьс я "талант" дами, що менторським тоном повчає нерозумних. Істинна мета отримання мандата депутата цілком зрозуміла. Таку ж психотехніку використовують гадалки-провидиці ромської національності, щоб заволодіти чужим майном.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #11 Полишинель 10.12.2012 22:53
Стаття тупа. Найголовніша проблема відсутність довіри до влади і до банківської системи. Довіра людей для фінансової системи найвища цінність, яка здобувається роками, а втрачена може бути за мить. І такі проекти як оподаткування заощаджень людей, фактично найбідніших людей, які тримають долари на чорний день, призведе до ще більшої втрати довіри народу і до влади і до банків. А чого лише варта ідея ліквідувати державні гарантії по валютним вкладам. Адже народ може і має відповісти адекватно, наприклад одночасно всі можуть в знак протесту просто забрати депозити. І все, кінець. Такі ігри безвідповідальн і.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #10 Василь 10.12.2012 12:38
Цитую Ужасть:
Раньше хитрые белые люди меняли у папуасов золото на стеклянные бусы. Потом им надоело возиться с бусами и они стали просто печатать доллары...


тепер міняють нафту і газ на буси... нічого не змінилося :)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #9 Виборець 10.12.2012 12:28
Цитую Избиратель:
Валентина Жуковская из тех людей, у которых слова не расходятся с делом. Она всегда корректна, чего не скажешь об оппонентах, профессиональны х клоунах и кукловодах.

Не завадило би і Вам бути коректніше, а то висока оцінка чеснот Жуковської з вуст хама видається дещо сумнівною.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #8 Народ 10.12.2012 12:27
Цитую Черкассы:
А что касается доллара то надо людям глаза открыть, говорите правду что это пирамида финансовая и эти зеленные фантики не чем не подтвержденны и удерживают эти фантики войнами и обманом всех людей. Доллары пичатает комерческий банк Рокффелера и не кто их не контролирует, вы все это знаете рассказуйте это людям больше пользы принесете. 21.12.12 конца света не будет нас заводят в блуд будет что-то другое увидим, например заканчивается договор аренды на пичатный станок доллара, комерческий банк взял в оренду пичатный станок долларов на 99 лет а 23.12.12. истекает срок аренды, кто дальше будет пичатать фантики? продлит ли конгресс договор аренды? и многое др. вы же все знаете но скрываете.
Они все в одном хомуте во главе с америк..... или .....лями.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 Народ 10.12.2012 12:23
Нас держут за кого угодно за папуасов, за мавп (черкаських) но только не за людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100