1 Для тисяч людей – це чудова можливість виїхати на природу, помилуватись квітами та відчути свіжий подих весни. Для природоохоронців – гаряча пора. У суботу долучився до охорони цих рідкісних квітів.

Для мене особисто це вже 20-й сезон, коли я беру участь в охороні цього унікального місця зростання підсніжників. Двадцятий рік! Навіть важко самому в це повірити. Двадцятий рік волонтери вимушені знову рятувати ситуацію.

Про що говорить ця цифра? Про те, що державні структури не здатні забезпечити виконання своїх функцій. Який вихід? Він є – це створення Національного природного парку "Холодний Яр", який мав би охороняти біорізноманіття, а також розвивати туризм. Але знову і знову знаходяться ті, хто розповідає, що треба порадитись із місцевими мешканцями та ще добре поміркувати, чи варто його створювати. Хоча погодження Держлісагентства на створення нацпарку вже є, межі узгоджені. Тож для створення нацпарку потрібна лише політична воля.

3

У ці вихідні охорону підсніжників забезпечили наші чудові випускники-екологи, які раніше приїжджали сюди як студенти. Далі долучаються студенти та викладачі Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького та інші небайдужі.

Як і раніше, акція є волонтерською, тривати вона буде ще 3-4 тижні. Багато хто допомагає в її проведенні. Чим можна допомогти? 1) Долучитись особисто до охорони. 2) Якщо у вас є транспорт (автомобіль або мікроавтобус) - допомогти із підвезенням учасників охорони. Адже цього року через карантин студенти не будуть ночувати в селі, а їздити щодня. 3) Крім цукерок та печива студентам також привезіть талони на паливо. Ось такий він, зворотній бік краси, яку мають можливість бачити тисячі українців.

2

Максим Гаврилюк, орнітолог, кандидат біологічних наук

Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

*допис з "Фейсбуку"

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100