За неповних десять місяців у нашій країні внаслідок рейдерських атак знищено більше двох тисяч фермерських господарств – невеличких підприємств, які не змогли себе захистити... 40 тисяч людей втратили роботу!

Про цю проблему під час нещодавнього форуму із земельних питань у Черкасах говорив лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик. Попри всі намагання Міністерства внутрішніх справ провести в державі реформу поліції зміни зачепили, по суті, лише 36 міст країни, де було утворено нову патрульну поліцію. А маленькі містечка, села?.. Коли нападають, приміром, на фермера, його зовсім нема кому захистити! Поки до когось достукаєшся, з твого поля нахабно беруть і вивозять кукурудзу, соняшник, сою...

Нещодавно вся Україна почула про так званих кіровоградських «ковбоїв». На Кіровоградщині 15 хлопців-фермерів, які мають офіційно зареєстровану зброю (переважно мисливську) об’єдналися між собою і, як тільки в полі з’являлися КамАЗи зі злодіями, відразу телефонували один одному і на конях, на машинах збиралися на допомогу тому, хто зазнавав нападду. Тепер таких «ковбоїв» уже 300.

Безпека громадянина – це функція держави. Але якщо держава на це не здатна, що робити людям? Доводиться захищати самим себе.

Звідки ж узялося це рейдерство на селі?

По-перше, причиною став невдалий закон про купівлю-продаж майнових прав. По тому закону можна було перепродати майнові права без присутності власника, без оригіналів документів... Нещодавно цю шкідливу норму, на щастя, було прибрано із законодавства.

По-друге, згадаймо виступи представників Уряду ще на початку цього року. Ще не дозволено продаж землі, а тодішній Прем’єр Арсеній Яценюк уже казав, що, мовляв, наше стратегічне завдання – продати цього року мільйон гектарів орної землі! Люди, у яких рейдерство в крові, почули ці слова, і подумали: «Якщо сьогодні придбати права на гектар сільськогосподарської землі коштує по Україні в середньому 500 доларів, а у Польщі, де земля продається, гектар коштує 12-15 тисяч... Нехай у нас навіть попервах буде менше, нехай навіть 3-5 тисяч, але це ж скільки можна виручити!»

І процес почався.

Приїжджають до фермера, кажуть: «Ми хочемо купити твоє підприємство!» Той відмовляється, бо живе з цього господарства. Тоді просто приїжджають на його поле і забирають те, що він виростив. Фермеру нема чим розрахуватися з кредиторами – і він мусить продавати підприємство. У деяких випадках, якщо він і після такого тиску не погоджувався, доходило до фізичної розправи, в тому числі й на Черкащині.

Ось чого коштують безвідповідальні заяви урядовців!

І це – лише частина проблеми. Я говорив багато разів і ще раз повторюю: в нинішніх умовах абсолютно неможливо запроваджувати торгівлю землею: великі корпорації та іноземці легко і невимушено скуплять у зубожілих селян українську землю, залишивши ні з чим і самих селян, і фермерів, і дрібні та середні сільськогосподарські підприємства, які сьогодні як можуть підтримують село.

Я щасливий і гордий із того, що Аграрній партії України вдалося домогтися продовження мораторію на торгівлю землею сільськогосподарського призначення. Але це не означає, що треба скласти руки і чекати, поки черговий термін продовженого мораторію мине. Треба братися до роботи, готуватися до завершення земельної реформи. І захист сільгоспвиробників від рейдерства – це важливий і необхідний елемент такої підготовки!

Віктор Полозов, депутат Черкаської обласної ради,

голова обласної організації Аграрної партії України

* Коментар «Прочерку».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100