121701005_1762916823867425_3954474567821995218_n Днями мав потребу у виклику швидкої допомоги. Не для себе, для іншої людини. Зателефонував на «103», у слухавці почув: «Ви подзвонили у оперативно-диспетчерське управління Центру екстреної медичної допомоги, залишайтесь, будь ласка, на лінії». Почекав, поклав слухавку, подзвонив ще раз. З третього разу таки зміг поговорити з диспетчеркою, яка і прийняла мій виклик.

Мене здивувала така ситуація. Бо в швидку люди просто так не телефонують, і чекати на лінії, коли поруч із тобою задихається людина – ніхто б не хотів, правда ж? Так, виклик прийняли, так, бригада екстренки приїхала до пацієнта. Але все ж, коли ти переживаєш – хочеться одразу почути відповідь. Тому звернувся по коментар до Обласного центру екстренки. Там мене вислухали і розвели руками.

– Чи багато людей не можуть додзвонитися на лінію «103»? Чи є у вас така статистика?

– Так, бувають ситуації, коли пацієнтам не вдається відразу з’єднатись з диспетчером. Особливо після вихідних або ж наприкінці робочого тижня – викликів надто багато. За місяць 5-6 тисяч пацієнтів можуть чекати на лінії з’єднання з диспетчером. Є у нас так звані «неприйняті виклики». Близько 90 відсотків громадян, звісно, телефонують вдруге або втретє і таки отримують консультацію або прийом виклику. Але так, це призводить до деякої затримки в часі. І з цим ми нічого зробити не можемо.

– В чому ж причина? Чому відбуваються такі ситуації? Немає технічного забезпечення?

– Ні, не в технічному забезпеченні річ. Півтора роки тому ми зробили, так би мовити, тимчасову диспетчерську. Поки чекаємо будівництва Центру екстреної медичної допомоги. Саме приміщення, яке ми обладнали для оперативно-диспетчерського управління, – пристосоване до повноцінної роботи. Дівчата працюють в гарних умовах. Але бажання тут – мало. Вони просто фізично не встигають. На нашу область має бути 12 диспетчерів з приймання викликів у кожній зміні. А у нас їх 6! Бо у приміщенні просто не поміститься така кількість працівників. Диспетчерів напрямку теж має бути п’ять, а в нас їх – четверо. Але ж виклики надходять з усієї Черкащини, – розповіли в екстренці.

Пам’ятаю, що коли з робочим візитом у Каневі у серпні 2020-го року був Президент Зеленський, він сказав, що держава буде підтримувати соціально важливі об’єкти, зокрема й наголосив на будівництві єдиного центру екстреної меддопомоги у Черкасах. Про це неодноразово говорили й голови Черкаської облдержадміністрації. Зокрема, Олександр Скічко ще в лютому назвав обласний центр екстреної медичної допомоги серед основних об’єктів, які необхідно завершити. Уже пройшло скільки часу, а все як було – на етапі котловану, так і залишилось. Оновлення автопарку – це, звісно, добре. Але коли немає кому прийняти виклик у пацієнта – тоді що?

P.S. Уже підготувавши цей допис, звернув увагу на те, що проблему добудови диспетчерської швидкої допомоги порушують і депутати обласної ради, зокрема, Віталій Коваль і Олександр Вельбівець.

Максим Степанов, журналіст «Прочерку».

реклама

Коментарі  

 
+13 #4 Мессі 07.12.2021 10:03
Цитую Гончаров:
Підрядчиком по побудові центру є фірма Халая. А це значить що ні центру ні грошей не буде)))


Чому? Буде друге запасне футбольне поле 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #3 Жорж 07.12.2021 09:55
***. Столько лет грабившие Черкассы, а люди за них голосуют. Как сказал один человек в зоне АТО, столько лет они голосовали и выбирали меров, в городе была грязь, разруха, воровство, а когда без выборов назначили главу ВГА, то стало все ремонтироваться , строиться. Выборы Бондаренки, Халаи, армяне купят и сфальсифицируют и будут дальше грабить Черкассы.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Михась 07.12.2021 05:46
Ще одна "світла" ідея для швидкої(і для станції переливання крові)-стихійна автостанція напроти виїзду екіпажів "103" по вул.Дашковича. Про штучну незручність і аварійність такого нагромадження автобусів у ц.районі зайве говорить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #1 Гончаров 06.12.2021 20:00
Підрядчиком по побудові центру є фірма Халая. А це значить що ні центру ні грошей не буде)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100