9215ba5b23a10318b18e2c021d77d713 Жваве обговорення точиться навколо теми розпочатої реконструкції чи не найвідомішої пам'ятки архітектури Черкас – візитівки міста. Зіткнулися дві полярні точки бачення майбутнього фасаду: блакитним чи жовтим він має постати після реконструкції?

 

Майже всі громадські об'єкти міста кінця 19-го початку 20-го ст. будувалися із досить якісної керамічної цегли жовто-піщаного кольору. Часто (з метою суттєвої економії) цю цеглу використовували лише для опорядження, тобто, облицювання фасадів. При цьому конструктив стін часто виконувався в дерев'яному каркасі з заповненням саманом, тирсою, очеретом та ін. Штукатурку (отиньківку) з пофарбуванням фасадів, що притаманно архітектурним стилям бароко, класицизму та ін., у Черкасах здійснювали скоріше в поодиноких випадках. Отже, є цілком логічна підстава вважати, що "блакитний палац", доки був "новим", мав жовто-піщаний колір фасадів.

Все тече, все змінюється... З часом лоск втрачався, цегла блякла, сірішала, і якомусь "завхозові" захотілося обновити шляхом "побілки" вапняним розчином – дешево і нарядно. Ну, може, ще трохи синьки додали. Не виключено, що свій відбиток наклав і стиль "сталінського бароко" 30-50-х років минулого століття: блакитне тло і білі карнизи, пілястри, елементи декору. Ця ж кольорова гама залишена проєктувальниками і під час глобальної перебудови під "ляльковий театр", при якій об'єкт зберігся завдяки неочікуваному перепрофілюванню під банківську установу.

Не одне покоління черкащан і гостей міста споглядало цей об'єкт саме в блакитній гамі. Весь приватний і світовий фотоконтент містить зображення саме в таких кольорах (я свідомо не згадую основи колористики і вплив кольорів на психіку, стан, настрій людини). То, враховуючи, що відновити автентичність фасадів з лицьовою цегляною кладкою цеглою піщаного кольору нізащо(!) не вдасться, а пофарбування "под кірпіч" – кіч (чи кітч?), то, може, не потрібно видумувать, а зберегти блакитну гаму? Висловлюючи цю думку, я керуюсь не "впливом мас" (які в більшості в штики сприймають перефарбування!), а виключно власним переконанням: я за блакитно-білий фасад.

Черкаси

palac

Микола Упир, черкаський архітектор, колишній головний архітектор міста

* Допис у фейсбуці.

реклама

Коментарі  

 
-7 #2 просто думка 15.07.2021 11:43
Точка зору Юхно не "попсова", але по-архітектурному більш професійна. Це реставрація пам’ятки архітектури, яку мають виконувати (проект і реставраційні будівельні роботи) сертифіковані науково-проектні організації (в Черкасах таких не має), і які на основі історико - архітектурних досліджень мають визначати якому кольору бути (цього вимагають норми і закон). Якби Коко Шанель публічно визначала колір своїх нарядів ,то... :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #1 Людмила 11.07.2021 19:19
Думка фахівця слушна, крім всього наглядно підтверджує його слова.
В новій кольоровій гамі будівля значно програє.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100