9923fa1fb736ec813761865f85f2d558 Черкаська ОВА повідомляє, що штаб оборони Черкащини ухвалив рішення про заборону на проведення масових заходів в Умані з 19-го по 30 вересня.

Причина рішення банальна. Не слід було бути Мойсеєм, щоб передбачити: хасиди не дослухаються попередження МЗС Ізраїлю, що закликав прочан не відвідувати Україну на Рош-га-Шана через війну. Так само пропустять повз вуха рекомендацію посольства США до «своїх» хасидів не летіти в Україну через небезпеку ракетних ударів по уманській вулиці Туристів. І, звісно, з повагою вислухають застереження від МЗС України. І після цього тисячі прочан все одно приїдуть в Україну…

Не намагаюсь поставити віз попереду віслюка. Причина проблеми полягає не у впертості ортодоксів, а у війні, розв’язаній путіним. Проте в Черкаській ОВА слушно підкреслюють, що росія може використати традиційний приїзд паломників до Умані на святкування Рош га-Шана для провокацій. Особливо небезпечні ракетні обстріли, в результаті яких постраждають невинні л: і місцеві жителі, і «туристи».

Можна з посмішкою згадувати, як 2020 року хасиди співали гімн України на кордоні з білоруссю (тоді їх не пускали через пандемію коронавірусу)... Тоді влада діяла на упередження, аби не допустити поширення вірусу. Чому вистачило політичної волі не пускати хасидів через ковід, і не вистачає її зараз? Чому «туристів» пускають в країну, де кожен дім може будь-якої хвилини може злетіти в повітря?

Ймовірність ракетних ударів по Умані після появи там тисяч хасидів зростає. Можливість провокацій безпосередньо в містечку паломників в Умані так само підвищена. Коли прочани почнуть радіти настанню 5 783 року, впадаючи в священний релігійний екстаз, - можливі будь-які «бавовни». Хасиди непередбачувані щомиті (хто раз бачив, той розуміє). Як вони поводитимуться в екстремальній ситуації – навіть всезнаючий Яхве не відає.

302470881_8231637850187164_5423178757962633699_n

Здоровий глузд підказує – не слід вдаватися до ухвалення десятків застережливих заходів, бо кризи можна уникнути, ухваливши одне вольове рішення: на рівні Президента, КМУ або РНБОУ - заборонити хасидам відвідувати Умань у вересні 2022 року на Рош-га-Шана. Задля їхнього ж життя. Щоб вберегти уманчан. Бо війна триває.

Здається, що це очевидно…

Віктор Борисов, журналіст, редактор сайту «Провінція»

*Допис з фейсбуку

реклама

Коментарі  

 
0 #1 СОЛДАТ 31.08.2022 23:03
Пане Борисов! Просто у валоді перестали нещодавно труситися руки , то він вирішив ризикнути життями хасидів.Якщо під час іхнього Рош-га-Шана в Умань дійсно прилетить і загинуть ще і украінці - то дійсно буде біда.А якщо загинуть т.з. "паломники" то це тільки півбіди бо вони знають чим ризикують. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100